Svinekoteletter med varm salat

Så er det tid til et af de klassiske stykker af kød: svinekoteletter. Serveret med en varm salat af chorizo, portobellosvampe, forårsløg og bare for at bruge mere af grissebassen, lidt luft tørret skinke.

Svinekotellet med varm salatSvinekotellet med varm salat
Svinekotelet med varm salat

Varm salat tænker nogle måske? Jeg var teenager i senfirserne og har spist min del af kedelig salat lavet på kinakål, helst overhældt med en kedelig tusinde øer. Så da jeg efter mange år opdagede at en salat ikke behøver at være lavet på kål, men faktisk kan laves af råvarer der både er tilberedte og smager godt. Ja så var der ingen vej tilbage.

Svinekotellet
Svinekotelet

Jeg var en tur hos min slagter og fik ham til at skære et par gode tykke svinekoteletter. Et af problemerne med fire pakker for hundrede kroner tilbudene fra discountbutikkerne, er at deres svinekoteletter bliver skåret alt for tyndt. En rigtig kotelet er for det første med ben på, og så giver det sig helt naturligt at den bliver godt tyk. Hvorfor betyder det noget om en kotelet er tynd eller tyk? Den tynde bliver hurtig tør når den bliver stegt og jeg ved ikke med jer, men jeg har spist for mange seje og tørre svinekoteletter.
Så vælg en tyk med en flot fedt marmoreringer, lige som med en bøf. Bare se billedet ovenover, er de to ikke bare nok til at få mundvandet til at løbe!:)

Hakket hvidløg til marinaden
Hakket hvidløg til marinaden
Rosmarin
Rosmarin

Først skal de marineres. Hak et par hvidløg fint. Vask og hak frisk rosmarin. Hæld en god slat billig olie (jeg foretrækker rapsolie) i en frysepose. Læg de hakkede hvidløg og rosmarin ned i olien. Jeg gav den også en meget lille slat soja. Soja har den egenskab at den mørner svinekød en anelse, men brug ikke for meget da det ikke skal give smag.

Læg koteletterne i posen ved siden af hinanden og sørg for at de er jævnt dækket med hele blandingen inden du lukker den.

Svinekotelletterne marineres
Svinekoteletterne marineres

Jo længere de får lov til at marinere, des bedre smag får de.  Mine fik et par timer i køleskabet, men som sagt de bliver kun bedre af at ligge længere.

Lufttørret skinke, portebello, chorizo og forårsløg
Lufttørret skinke, portobello, chorizo og forårsløg

Skær dem ud i mindre stykker

Den hakkede lufttørret skinke, portebello, chorizo og forårsløg
Den hakkede lufttørrede skinke, portobello, chorizo og forårsløg

Sæt en pande på blusset og lad den blive godt varm.  Put først chorizoen på, når den er begyndt at danne stegeskorpe, på med skinken og så svampene.  Husk at panden skal være godt varm. Smag til med lidt salt og peber.

Undervejs brug lidt af tiden på at tage koteletterne ud og dup dem tørre. Vær sikker på at der ikke sidder noget af rosmarinen på dem. Drys dem med frisk knust peber.

Marinerede svinekotelletter med friskknust peber
Marinerede svinekoteletter med friskknust peber

Lig mærke til at de er blevet lidt mørke af sojaen. Det er en god ting! Når du er færdig færdig med at stege de tre varme ting til salaten, så lad panden blive godt varm igen. Læg koteletterne på panden. Lad dem få en flot stegeskorpe Deri ligger meget af den gode smag. Når du vender dem den første gang så drys salt på.
Når de har fået på begge sider, så lad nogle klumper af smør dale ned i panden og skru lidt ned for varmen. Vend dem hyppigt.
Hvis du stikker dem med en spis kniv eller en nål skal saften der kommer op være klar. Husk de skal helst være saftige.

Svinekotelletterne på panden
Svinekoteletterne på panden
Et styk stegt svinekotellet
Et styk stegt svinekotelet

Hvis de varme dele af din salat er blevet kolde, så giv dem lige en hurtig tur på panden igen. Når de kommer af så bland dem med de hakkede forårsløg og anret dem på din tallerken. Jeg valgte at skære mine koteletter ud i tykke skiver, men du kan lige nemt bare lægge dem på tallerken.

Jeg havde fået sværen med fra slagteren og benyttede mig af lejligheden til at lave den til flæskesvær.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *