
Der var gæster til middag i det lille hus og den store steg skulle på bordet. Det skulle være nemt at tilberede og velsmagende.
Jeg havde startet lørdagen med at tage til torvedag i Roskilde. Et marked der mindede mig meget om markederne i Barcelona, Caen og i Bayeux.
Det er flot og historisk placeret med Roskilde domkirke på stændertorvet så rammen var iorden.
Jeg faldt over flotte nye røde kartofler i en af de mange grøntsagsboder og når jeg nu var i gang kunne jeg lige så godt få købt et bundt af den flotte persille der lå ved siden af og så fristende ud.


I et af de bedre i discountmarkeder havde jeg købt et fint stykke oksefilet som jeg ville stege efter samme princip som den bøf jeg lavede i det her indlæg. Nu min slagter var så fræk at tillade sig at holde tre ugers sommerferie. Jeg er ikke tilfreds:)
Den blev let saltet og drysset med den røgede hvide peber fra Penja som jeg havde købt hos Mill & Mortar og sat tilbage i køleskabet mens ovnen kom op på de 250 grader celcius.
Det er vigtigt at få givet stegen en flot farve, da det er der en masse af den rigtig gode smag sidder.

Med ovnen varm røg stegen derind i cirka 20 minutter og blev så taget ud igen. Der måtte den så vente tålmodigt mens ovnens temperatur røg ned på de hundrede grader.

Mens stegen og jeg ventede, benyttede jeg tiden til at gå i haven og plukke mig en ordentlig håndfuld salvie. Den blev hakket let og det hele bredt generøst over stegen.
En af fordelene ved den her metode at lave kødet på, er at friske krydderurter ikke bliver branket i oven. Den lave temperatur gør at smagen fra krydderurten får rigtig godt tag i kødet.



Da temperaturen var faldet ned til de 100 grader celcius blev stegen sat i oven igen. Den fik omkring en halvanden time. Tid er ikke så vigtigt her, igen fordi temperaturen er så lav. Den skal virkelig stå natten over for at få for meget.
Nu var min steg på cirka 1.4 kilo, så halvanden time dømte jeg til at være nok.
Da tiden var gået blev stegen taget ud og fik lov til at hvile sig. Ovnen blev skruet op på 220 grader og i det ovnfaste fad lagde jeg de vaskede og skårede røde kartofler og de røg ind på høj varme indtil de næsten havde var blevet møre.

På det tidspunkt droppede jeg blidt en håndfuld tomater skåret i kvarte ned til kartoflerne og satte det ind i ovnen igen.
Det fik indtil kartoflerne var blevet møre, cirka en 10 til 15 minutter. Tomaterne skal bare være godt varme men ikke have farve. Plus jeg ville stadig havde vandet fra dem i fadet til saucen.

I det ovnfaste fad droppede jeg en god håndfuld hakket persille og rørte rundt. Som prikken over i’et lod en kold klat smør ryge ned i herlighederne for at lige at legere væden og runde smagen af.


Den første smagsprøve var en stor oplevelse, kødet var utroligt saftigt og smagte godt af salvie uden at overdøve smagen af kødet i sig selv.
Det var med stor glæde at jeg forsatte udskæringen. Læg specielt mærke til det sidste billed, stegen er bare perfekt hele vejen igennem.


Til sidst blev det anrettet og lidt salt og peber blev drysset over. Hold da op en god oplevelse. Kødet har jeg allerede beskrevet, men tilbehøret var lige så godt.

Skriv et svar