Weekend, lørdag og jeg slendrede glad i kulden mod min yndlingslagter for at forkæle mig selv med en af hans gode bøffer. En god plan, en velsmagende plan – men også en plan der blev ændret i sidste øjeblik.
For i køledisken lå en frisk kanin og så ualmindelig indbydende ud.
Med kræet pakket pænt ind valfartede jeg til det knap så ringe discountmarked i stormetropolen for at handle ind. Jeg besluttede mig til at gå klassisk. Skalotteløg, hvidløg, timian, champignoner, hvidvin, fløde og gulerødder.
Hvilket iøvrigt minder mig hvad jeg virkelig hader ved danske supermarkeder. Som nævnt skulle jeg bruge gulerødder, så jeg endte op med en “snackpose” fordi jeg ikke lige kunne se hvad jeg skulle kunne nå at bruge 3 kilo gulerødder til!
Lad os dog for gud skyld få mindre portioner eller muligheden for at tage hvad vi har brug for. Det kan være det er god økonomi, men det er dulme madsvineri.
Jeg havde aldrig før parteret en hel kanin og et hurtig smut forbi vores allesammens Internet fik hurtigt
Nå tilbage til hvad det her virkeligt drejer som om: maden! Kaniner kommer med hjerte, nyre og lunger – så dem fjernede jeg først. Nyrer og lever er en specialitet i sig selv havde jeg læst mig til, så de blev renset omhyggeligt og lagt til side.
Derefter fjernede jeg benene, for til sidst at gå igang med at fjerne fileterne. Læg kaninus på maven og følg rygraden med en skarp kniv og med lidt snilde – vupti. To flotte filetter.
Filetterne, nyrerne og leveren blev lagt på køl – mens resten blev brunet pænt på en varm pande og efterfølgende lagt til side i en skål indtil de skulle over igen.
Mens jeg brunede løs – hakkede jeg en bakke champignoner, hakkede dem i kvarte. Vaskede mine små gulerødder, skrællede en håndfuld kartofler og skar dem i skiver. Hvidløg blev knust med knivsbladet og hakket fint.
Først røg de hakkede skalotteløg på en varm pande og da de var begyndt at blive klare røg gulerødder og champignoner på panden.
Da champignonerne havde “smidt” deres vand – røg der et som Hüttemeyer sagde, et godt skævt hvidvin i panden. Ned til det røg hvidløg og timian. Jeg brugte tørret timian. Det hele fik lov til at reducere en smule.
Derefter blev de store kaninstykker placeret i panden så de blev dækket så meget som muligt og til sidst røg der en halvkvartnoget (ok kan ikke huske hvor meget – men det var enten en halv liter eller en kvart 🙂 ) fløde derned. Så skruede jeg ned og lod det simre for svag varme.
Efter en tyve minutter tid lagde jeg kartofleskiverne ned, så de kunne nå at blive kogt møre. Alt i alt fik kaninen lov til at simre en times tid.
Lige inden timen var gået – blev min støbejernspande sat over på et blus for fuld styrke.
Filetterne blev skåret ud i mindre stykker (ala mørbradbøf) og krydderet med salt og peber. Nyrer og lever krydres først på panden.
Filet stykkerne gennemstegte jeg i smør. Til sidst blev nyrer og leveren stegt pæn rosa. Det hele anrettet smagsfuldt i en ordentlig dynge af velsmag – og nydt med smasken, glæde og tanken om at nogle gange skal man være glad for ikke at dele med andre:)
Skriv et svar