Æggemad med tomat fyldte purløg

Æggemad med tomat fyldte purløg

Farserede purløg blev til en ide under middagen på Ebisu med en håndfuld andre danske madbloggere. Rasmus fra godtsulten.dk nævnte det i løbet af aftenen og straks var vi nogle der løb med ideen.
Oprindeligt kommer idéen fra Adam Prices fiktive anmeldelse på Politiken af resturanten Reaktor 2, hvor der blev serveret faseret purløg med bogfinkemilt. Lækkert eller:) (tak igen til Rasmus fra godtsulten.dk )

Æggemad med tomat fyldte purløg
Æggemad med tomat fyldte purløg

En af mine første tanker var – tomat fyldte purløg på en klassisk æggemad (som vi kender blandt andet fra hjemmelavet ristede løg) .
Hvad kan være mere klassisk end det?

Første skridt var at få indkøbt en gang kanyler og en sprøjte. Den eneste måde at få fyld i noget så småt som purløg. Turen gik så til stormetropolens apoteker, hvor jeg venligt spurgte om deres udvalg inden for kanyler og sprøjter.

Hvilket fik den venlige dame bag disken til hurtigt, professionelt og grundigt kigge mine arme efter for små huller. Tak tak:)

En kort forklaring senere og vi fandt hurtigt frem til noget der kunne bruges. Til den forrygende pris for to kanyler og en sprøjte – kr. 7,50.
Billigste køkkengagdet jeg har købt længe!

Turen gik så videre ud og købe æg, smør, rugbrød og tomater. Scenen var sat for årets “knap så meget første april” spøg.

Tomaterne blev blendet, hældt i en si og sat til afdrypning.  Tomatvandet blev bagefter kørt igennem et kaffefilter for at få tomat vandet helt klart.

Blendede tomater står til afdrypning
Blendede tomater står til afdrypning

Mens afdrypningen foregik blev æg kogt indtil blommen var blevet cremet og stadig en smule flydende. Lige som jeg kan lide det.

I haven klippede jeg 3 stængler purløg af den store størrelse og vaskede dem så de var parat til den store seance.

Purløg
Purløg

Tomatvandet blev hældt i en lille gryde og tilsat lidt Agar . Agar bruges gastronomisk til at lave en gelé. Min tanke var at injektere tomatvandet i purløgene inden det blev til en gelé og så lade det stivne i purløget.

Det hele bringes til kog og tages af varmen.

Tomat vand kogt med agar
Tomat vand kogt med agar

Desværre havde jeg brugt lidt for meget agar (hvad der sker når man tager det på øjemål) så det bliv meget hurtigt til en gelé. Så tempo var vigtigt.

Kanylen blev sat på sprøjten, tomat vand suget op i den og forsigtigt sprøjtet ind i mine tre purløg strå. Derefter var det i køleskabet en halv times tid for at stivne.

Purløg og sprøjten parat til brug
Purløg og sprøjten parat til brug
Purløg og den fyldte sprøjte
Purløg og den fyldte sprøjte
Fyldte purløg med tomat gelé
Fyldte purløg med tomat gelé

Derefter blev et stykke rugbrød smurt med rigeligt smør (nu vi er inspireret af Adam Price). Må jeg lige understrege med rigtig smør, ikke et blandingsprodukt som er blevet så populært. Rene varer kan jeg lide 🙂

Kogte æg, rugbrød med tandsmør! (rigeligt)
Kogte æg, rugbrød med tandsmør! (rigeligt)

Et æg blev skåret i halve. Hver halvdel lagt på en skive rugbrød og derefter skåret blidt over igen. Det hele blødt dækket med en hjemmelavet mayonaise. mmm mayo…

Æggemad med de fyldte purløg i forgrunden
Æggemad med de fyldte purløg i forgrunden

Desværre var min tomatgelé ikke flydende nok, så jeg fik ikke fyldt mere end en tre til fire centimeter af purløget.

Jeg skulle have valgt min skarpeste kniv, så desværre fik kniven trukket noget af fyldet ud på noget af purløget – men der var nok til at jeg tør kalde retten for fyldte purløg:)

Til allersidst blev håndmaden drysset med lidt groft salt og nydt i solen.

Æggemad med tomat fyldte purløg
Æggemad med tomat fyldte purløg

Der var smag af purløg, af tomat og af sommer. Sjovt lille eksperiment. 

Kommentarer

12 svar til “Æggemad med tomat fyldte purløg”

  1. Sif Avatar

    Arh, men det er lige sådan nogle geniale indfald, der gør køkkenlivet værd at leve 🙂

  2. Anders Avatar

    Det er sgu go’ humor det der!
    .-= Anders´s last blog ..Spansk VM-special II =-.

  3. foodfanatic Avatar

    Du kan næsten ikke være bekendt at skrive sådan et indlæg. Nu MÅ jeg bare have en æggemad – snart! Hvordan smagte det? Kunne man smage tomaterne i purløget?
    .-= foodfanatic´s last blog ..Kirsebærmuffins med smørcreme =-.

  4. Louilicious Avatar

    Elsker det!!
    .-= Louilicious´s last blog ..Semi salad a la chef =-.

  5. Klidmoster Avatar

    Ha ha, fed ide 🙂
    .-= Klidmoster´s last blog ..Jeg, en gadget freak… =-.

  6. Brian Avatar

    satme noget af lidt arbejde for en æggemad 🙂 .. men fed nok ide !!!
    .-= Brian ´s last blog ..Mandolinjern =-.

  7. Morten Avatar

    @Sif, Anders, Louilicious, Klidmoster, Brian – Ganske underholdende og ja meget arbejde men sjovt var det:)

    @Foodfanatic – Jeg kunne godt smage tomat i purløget, det ville dog have været endnu kraftigere hvis jeg havde haft en tyndere tomatvædske 🙂

  8. Lasse Avatar

    Det er sQ godt ud… hvad bruger man purløg i udover æggemad? – for min var jo også en æggemad! – Jeg kan godt lide billederne…

  9. Morten Avatar

    du kan bruge den alle slags æggeretter – virker rigtig godt i Gordon Ramsays scrambled eggs:)

    Ellers som tilbehør i salater, som lidt velsmagende pynt på kød og alt muligt:)

  10. Rasmus Avatar

    Hej Morten,

    Skægt at se, hvordan mit meget løse indfald har spredt ringe i vandet…det ser vist ud til, at jeg bliver nødt til at komme med mit eget bud…og ja, jeg tror, jeg vil forsøge mig med noget uden æg 🙂

    Hilsen
    Rasmus

  11. Morten Avatar

    Sådan er vi her i blogland – vi spreder ringe i vindet:) Det var et sjovt løst indfald:)

    Jeg glæder mig til at se resultatet – måske vi kan få et tema på madbevægelsen:)

  12. cep Avatar
    cep

    Intet nyt under solen
    Min nu attenårige barnebarn sad ofte som 4-5 årig og forede purløgene med meget tynde gulerodsstave. En delikatesse syntes han og lillebroderen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *