Stegt ål med nye kartofler og persillesmørsovs

Torsdag er en god dag at komme hjem lidt tidligt. Det er nemlig dagen hvor fiskevognen er på besøg.
Stegt ål med nye kartofler og persille smørsovs

Stegt ål med nye kartofler og persille smørsovs

I dag faldt jeg for hans ål. Det slog mig at jeg ikke havde fået stegt ål i rigtig mange år og faktisk aldrig selv havde prøvet at tilberede dem.

De kære aflange kræ var venligst flået af manden i kølevognen, så der var en hovedpine mindre. Det eneste jeg skulle var at handle lidt persille, nye danske kartofler, smør og æg for at være parat. Derhjemme stod der en lille flaske hvidvin, rasp, salt og peber. Alt hvad der skulle bruges til et lille aftensmåltid mens solen var på vej ned. De fire ål blev skåret i ens stykker.  De nye danske blev skrubbet og sat over at koge.

Ål skåret i passende stykker

Ål skåret i passende stykker

Rasp blev blandet med groft knust peber og salt, og 3 æg blev pisket med en gaffel. Alt var parat til paneringen.
Rasp, rørt æg parat til panering

Rasp, rørt æg parat til panering

En stor pande blev sat på komfuret for fuld blus. Stykkerne blev vendt først i æg og så i rasp blandingen. Tre meget store klatter smør røg i panden og da det var bruset af, røg ålestykkerne ned på panden. Når de er blevet flot brune skal de vendes. Det samme gøres på den anden måde. Jeg var blevet anbefalet af min moder at tage dem op efter det, og skifte smørret. Det kan risikere at have en bismag åbenbart (jeg tror på hende, hvilken søn ville ikke!?), så med panden ren og nyt smør på, røg stykkerne på panden igen og blev stegt færdig.
Stegt ål på tallerken mens der skiftes smør

Stegt ål på tallerken mens der skiftes smør

Imellemtiden reducerede jeg et par spiseskefulde hvidvin i en gryde til der kun var under en teskefuld tilbage. Salt, peber og smør (en sjettedel pakke) røg i gryden og fik lov til at smelte langsomt. Lige før servering blev hakket persille smidt i gryden og smagt til med lidt salt. Hvidvinen skulle lige give lidt syre til smørret og det virkede faktisk ganske godt. Nu var det også lidt inspireret af bearnaisesovs og den reduktion man bruger der. Det hele ligges henslængt på en tallerken og så må der slubres, nydes snaps og andet traditionelt hvis man har de lyster.

Relaterede indlæg:

, , , , , , ,

3 Responses to Stegt ål med nye kartofler og persillesmørsovs

 1. Signe 2. juli 2010 at 17:25 #

  Det ser vel nok godt ud. Vi fik mindst stegt ål en gang om året da jeg var barn (og man skulle helst spise en hel “omgang” – altså ben lagt på tallerkenkanten i forlængelse af hinanden), men jeg har heller ikke fået det i flere år.
  Smørtesen har jeg nu aldrig hørt om 🙂
  .-= Signe´s last blog ..Bruschetta med tomat og mozzarella =-.

 2. foodfanatic 6. juli 2010 at 11:22 #

  En film, vist nok Bliktrommen, har desværre ødelagt alt håb for, at jeg kommer til at spise ål, men godt ser der ud. Dejlige billeder som altid.
  Kh Nadia
  .-= foodfanatic´s last blog ..Yam pla muk thailandsk salat med blæksprutte =-.

 3. Morten 20. juli 2010 at 20:20 #

  @Signe – jeg har også minder om stegt ål fra barndommen, specielt med en helt omgang eller to:)

  @Nadia – Billeder alt på en foodblog:) så tak:)

  Jeg nævner iøvrigt at min moder havde anbefalet mig at skifte smørret undervejs i stegningen og efter hun havde læst det her indlæg (hej mor!:) ) huskede hun hvorfor.

  Da hun var en ung pige og de fik ål, var de som regel fanget i muddret vand, så man skiftede smørret for at få smagen af mudder væk.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This