Idag er det Grydeskeens fødselsdag. Hurra, hurra, hurra!
Idag er det 2 år siden vi startede Grydeskeen.dk, og vi har efterhånden et betragteligt antal besøgende, og det er dejligt motiverende, at der åbenbart er nogle som gider læse om det vi skriver. Hvem skulle have troet det?
Retten jeg vil skrive om idag, svamperisotto, kom sig egentlig af at jeg fik købt mig et kilo friske kantareller, som jeg skulle finde på noget at bruge til. Så findes der ikke meget bedre end svamperisotto med smørstegte kantareller på.
Svamperisotto med kantareller (4 personer)
1 finthakket skalotteløg
3spsk olivenolie
300 gram friske kantareller (eller andre spisesvampe)
300 gram risottoris
2 dl tør hvidvin eller Noilly Prat
ca. 1 liter hønseboullion
100 g smør + 20g til stegning
100 g friskrevet parmesanost
evt. lidt hakket persille til pynt
Hak halvdelen af svampene, da de skal bruges i selve risottoen. Resten grofthakkes bare.
Tag en sautepande, eller tykbundet gryde, og hæld olivenolien i, og svits det hakkede skalotteløg. Det må ikke brune.
Tilsæt de hakkede svampe og lad dem svitse med lidt. Hæld risene ved, og skru lidt op for varmen, og varm risene til de bliver blanke i kanten. De må heller ikke brune (ret meget 😉 ) Husk at røre godt.
I den nu meget varme gryde hældes vinen, og der røres ofte. Når vædsken er fordampet hældes lidt boullion ved, og der røres langsomt til risene har opsuget boullionen. Der hældes boullion ved igen og igen til risene er ved at være færdige. De skal ikke være helt møre, men gerne have lidt “bid” i midten stadig. Knaser de, så har de ikke fået nok 😀
Løber du tør for boullion, kan du bruge lidt vand til sidst.
Når risottoen er 5 minutter fra at være færdig, så tager du de grofthakkede svampe og steger ved mellemhøj varme i de 20 gram smør. Så de er færdige nogenlunde samtidigt med risottoen. De kan godt tåle at stå lidt på en lun pande, hvis de er for tidligt færdige.
Når risene i risottoen er klar, sluk for blusset og put smørret og parmesanen i, og rør rundt, til begge dele er smeltet.
Server straks med de ristede kantareller, et drej peber og et drys persille på.
Skriv et svar