Kold kartoffelsalat på rygeost

Kold kartoffelsalat på rygeost med citronstegt kyllingebryst

Jeg har i mange år rynket på næsten af rygeost. Det sagde mig ikke noget, det var kedeligt, der var meget galt.

Kold kartoffelsalat på rygeost med stegt citron stegt kyllingbryst
Kold kartoffelsalat på rygeost med citronstegt kyllingbryst

Jeg tog fejl…

Rygeost er forrygende.

For et stykke tid siden var jeg et smut forbi restaurant Schønnemann. Jeg lover jer at bedre smørebrød findes ikke iøvrigt. Deres rødspættefillet med rejer og mayonaise. Håndflået, perfekt sprød panering – og jeg mener perfekt. Fisken blød som spiseligt silke og smagen….Hold da op. Nå men, min sidemand fra frokostklubben fik deres Røgeriet der er med deres ord “røget bornholmer sild med rygeostecreme, røgede kartofler, radiser, løg og purløg”.
Jeg fik tiltusket mig en røget kartoffel mod at aflevere et stykke af min mad. Så godt var det at vi tiltuskede os smagsprøver fra hinanden.
Det er vel udnødvendigt at fortælle at vi fik bestilt bord med det samme til vores næste møde.

Altså tilbage til den her ret.

Med min nys fundne kærlighed for rygeost var associationen til kartoffelmaden naturligt og straks kom ideen om at lave en kold kartoffelsalat på en rygeostecreme. Meget originalt og jeg er helt sikker på at der er mange derude der har deres opskrift på den her.
Men til alle dem der ikke er meget for rygeost – tro mig den her er værd at lave.

Da det nu også var sommer og meget varmt så havde jeg ikke lyst til at stå i køkkenet i lang tid at lave mad, så hvad kunne være nemmere end at stege et kyllingebryst eller to som tilbehør.

Først vaskede jeg en gang nye kartofler og skar dem i tynde skiver. Hvor tyndt, er en smagssag. De blev kogt møre i saltet vand og skyllet under den kolde hane.

Rå kartofler i skiver parat til at blive kogt
Rå kartofler i skiver parat til at blive kogt

Mens kartoflerne kogte lystigt fandt jeg en af mine nye skåle. Af en eller anden grund har jeg en ting for små skåle. Det er ikke noget jeg opsøger, men falder jeg over nogle så har de med at ryge med hjem. Jo jeg har overvejet at søge professionel behandling, men hvor finder man en dedikeret skålebutik indtil da.

I skålen røg et halv bæger rygeost og en stor spiseskefuld creme fraice (18%, vælg endeligt alternativt hvis du støtter regeringens nyeste nanny state fedt afgift – nej, du og jeg er ikke ansvarlige nok til selv at bestemme.) Det sidste var ikke en partipolitisk udtalelse – men  helt ærlig hvad med at blande sig uden om hvad helvede jeg og andre spiser og så koncentere sig om statsting, måske glemte udtryk som betalingsbalance og så fremdeles.

Jeg hakkede et forårsløg fint – de er dejlig friske og milde for tiden – og lidt frisk knust sort peber.  For at give det lidt farve hakkede jeg lidt persille fra vindueskarmen og rørte rundt.

Rør rygeost og creme fraiche sammen efter din smag. Bland lidt hakket forårsløg og frisk stødt peber i
Rør rygeost og creme fraiche sammen efter din smag. Bland lidt hakket forårsløg og frisk stødt peber i

Jeg smagte til med rygeost, creme fraiche og lidt citron indtil jeg var tilfreds med smagen. Derefter blandede jeg kartofler i og stillede det derefter i køleskabet.  Jeg pyntede lige før servering med en gang skåret radise.

Kold kartoffelsalat på rygeost
Kold kartoffelsalat på rygeost

Panden blev som sædvanligt sat på et rigtig varmt blus så panden kunne blive godt varm. Imens kryderede jeg de to kyllingebryster med salt og peber.

Mange synes det er svært at stege et kyllingebryst og det kan være lidt tricky da der er stor forskel på tykkelsen. Den tynde ende vil naturligt blive færdig hurtigere.
Her er hvordan jeg gør det, og det virker:

En smule smør røg på og da det var stoppet med at bruse (rigtig oldschool her) røg de to kyllingebryster på. De steges godt gyldne på begge sider.

Tag panden af, tilsæt en god klat kold smør. Dels bruger vi det til at stege i og dels er det med til at sænke temperaturen på panden så vi kan stege kyllingebrysterne færdige for mild varme. Det at styre hvor varmeindtrængningen i kød du steger er hele humlen ved at stege et stykke kød.
Kylling skal være gennemstegt, men det ændrer ikke ved følgende:  Steger du et stykke kød ved for høj temperatur, så sprænger varmen cellerne og vandet trænger ud. Det gør kødet tørt.

Så når blusset er blevet mindre varmt og dit smør er smeltet på panden, så sætter du panden over på blusset hvor der er skruet ned.

Ved at vende den tit og ofte – gerne hver halve minut – så styrer du og hvor hurtigt varmen trænger ind i kødet og det er også med til at holde kødsafterne i kødet. Jeg smed et lille håndfuld let knuste hvidløg ned i smøret for at give smag og vigtigst, dryppede jeg saften fra en halv citron over mens de stegte færdig. Det giver en dejlig frisk smag.

Steg dem indtil de er gennemstegte. Jeg plejer at trykke på dem en finger og hvis de føles faste som en spændt muskel så er de færdige. Jeg gør selv det at jeg lige skærer et lille stykke af for at være på den sikre side.

Først steg kyllingebrysterne for høj varme. Skru ned, til sæt en god portion smør, let knuste hvidløg og dryp saften fra en citron over. Vend ofte
Først steg kyllingebrysterne for høj varme. Skru ned, tilsæt en god portion smør, let knuste hvidløg og dryp saften fra en citron over. Vend ofte

Da kyllingebrysterne var færdige skar jeg dem ud på langs. Grunden hertil skal findes i at fiberne i kyllingebryst kødet løber på den korte led. Der er to ting der er vigtige for at vi følger at et stykke kød er mørt. Hvor saftigt det er og at vi skærer ud på tværs af fibrene af kødet.  Det sidste gør at kødet bliver lettere at tykke da der ikke er lange “tråde” vi skal bide over når vi tygger.

Kødet blev lagt i et fad og pyntet med fint skåret citron melisse, igen fra min mini krydderihave i vindueskarmen.

Stegt citron stegt kyllingbryst
Stegt citron stegt kyllingebryst

En let og hurtig sommeret. Rygeosten og kartoflerne virker rigtig godt sammen. Kyllingebrystet var saftigt, gennemstegt og havde en god smag fra hvidløget, citronsaften og peberen.


Udgivet

i

af

Kommentarer

7 svar til “Kold kartoffelsalat på rygeost med citronstegt kyllingebryst”

 1. Kasper Bergholt Avatar

  Uhm, det ser fantastisk sommerligt og dejlig ud, Morten!

  Jeg har foretaget den samme erkendelsesbevægelse, hvad angår rygeost, som du har været igennem.

  Nu er jeg hooked. For mit vedkommende tror jeg mistroen hang sammen med den kommensmag, jeg forbinder de første smagsoplevelser med.

  Alt godt,

  Kasper

 2. Erland Avatar

  Ja jeg er fra fyn – her fik vi rygeost ind sammen med modermælken. Der er mange heromkring og på min arbejdsplads der har en lille blikspand uden bund som ryger sin rygeost selv. Jeg har da også lige sat en portion over som skal ryges på torsdag 🙂

  Din kartoffelsalat med rygesot ser forrygende ud – dejligt at se at du er “omvendt” 🙂

  /Erland

 3. Morten Avatar

  @Kasper – Nogle gange må vi bare ændre menning:)

  @Erland – hmm, du give et kursus i at lave rygeost:)

 4. Erland Hansen Avatar

  Ja da – her er et grundkursus 🙂

  http://fjordrejen.dk/?p=1220

  /Erland

 5. Morten Avatar

  Mange tak:)

 6. Mette Lindgaard Avatar
  Mette Lindgaard

  Jeg er også lidt ny med rygeost. I de rette mængder og blandingsforhold, er det virkeligt lækkert! Og jeg har også en stor kærlighed til skåle 🙂 Elsker farven på din, totalt idyllisk.

 7. Morten Avatar

  En der både kan lide rygeost og skåle så bliver det ikke meget bedre:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *