Der er nogle grundting der er meget gode at kunne i et køkken. At kunne lave en god tomatsovs er en af dem.
Tomat er noget af det mest alsidige når det kommer til at lave en sovs. Der er nok ingen anden råvare der i sig selv og med bare en smule tilberedning der kan varieres så meget.
Denne gang viser jeg hvordan du selv kan flå dine tomater og lave dem til en enkel tomatsovs.
Flåede tomater
Hvor flå sine tomater selv? Fordi det er den letteste måde at sørge for ikke at få skindet med i tomatsovsen.
Du skal bruge en kniv, en gryde, en skål og vand.
Først sætter du en gryde over med nok vand i til at kunne dække dine tomater. Tænd for det og bring vandet i kog.
Derefter laver du i bunden af dine tomater (modsat af hvor stilken sidder) et lille kryds med en skarp kniv. Det er kun skindet der lige skal skæres i stykker. Krydset skal være så stort at det er til at få fat i skindet.
Fyld en skål der er stor nok til at kunne indeholde alle dine tomater med koldt vand. Nok til at dække alle dine tomater.
Når vandet koger ligger du tomaterne i vandet. De skal kun ligge der indtil du kan se at skindet løsner sig. Det er ikke meningen at tomaterne skal koges, det her går kun ud på at løsne skindet.
Når skindet har løsnet sig tager du dem op med en ske eller andet og ligger dem i skålen med det kolde vand. Det køler dem dels ned og mere vigtigt det får skindet til at smutte af rigtig let.
Nu kan du pille skindet af og du har så flåede tomater.
Tomatsovs
Du skal bruge en gryde, kniv, spækbræt, dine flåede tomater, et løg, balsamisk eddike, lidt chili, lidt olie at stege i og parmesan.
Hak løget fint.
Sæt gryden over for en god varme. Hæld lidt olie i og når det er blevet varm så steg de hakkede løg indtil de bliver klare. Det gør ikke noget at nogle få af dem begynder at tage farve.
Tilsæt dine flåede tomater og en smule vand. Hæld en lille spiseskefuld balsamisk eddike i, dens sødme og syre vil virke godt sammen med tomaterne.
Jeg kan godt lide at give den en lille bitte smule chili på det her tidspunkt. Det er lige med til at gøre tomatsovsen en smule mere spændende. Husk det skal ikke være ret meget for det er ikke meningen at den skal være stærk på nogen måde.
Bring det til kogepunktet og lad det simre indtil tomaterne falder sammen når du trykker blødt på dem med en ske. De skal være godt møre.
Brug en blender, foodprocessor eller stavblender til at lave en cremet og lind tomatsovs.
Hæld sovsen tilbage på panden. Sørg for at den ikke er ret varm for ellers vil din tomatsovs sprutte over hele køkkenet når den koger.
Smag til med revet parmesan. Jeg tilsatte også lidt fint skåret basilikum til allersidst.
Serveres til en gang pasta enten alene eller med kødboller eller hvad du nu har lyst til. Det gode ved den her tomatsovs er at du kan variere den som du har lyst til.
Tilsæt en gang hvidløg i begyndelsen, brug andre krydderurter. Brug den til lasagne og så videre.
Skriv et svar