(Følgende indeholder sponsoret materiale. Jeg var til et arrangement hos Ballantines og fik en flaske whiskey som jeg bruger i denne opskrift).
Vi bliver tit inviteret til alskens arrangementer fra firmaer der som regel laver noget med mad. Mange af dem er nogle gange lidt svære at se hvad og hvordan vi skal skrive om.
Sådan havde jeg det da jeg her i efteråret blev inviteret til et whiskey arrangement af Ballantines. Det gøres selvfølgelig af mange gode reklamegrunde. Omtale, anbefalinger og sådan noget.
Nu er det ikke drikkelsen til maden, Lars og jeg, har skrevet mest om her på bloggen, så jeg var i tvivl om at tage med. For jeg kunne ikke se hvad jeg skulle skrive om. Hvilket jeg meldte klart ud om og blev opfordret til af arrangøren at deltage alligevel.
Det var meget godt arrangement og som nævnt i disclaimeren i toppen, så var der en goodie bag til os der deltog. Blandt andet deres Limited editon Christmas reserve. En blended whiskey der i smagen kan minde mere om en likør end en single malt. (Whiskey fans og kendere..sshhh).
Jeg havde helt glemt alt om whiskey og whatnot, da jeg en dag stod med to pærer som jeg ikke vidste hvad jeg skulle bruge til og så var det at smagene faldt i hak for mig. Gammeldags æblekage, ændret med et voksent stref – nemlig Gammeldags pærekage med makroner og whiskey
Nå men med forhistorien ude af billedet, så lad os fluks smutte videre til at få lavet en fremragende lille dessert.
Først skal de to pærer skrælles, udkernes og skæres i små stykker. Jeg brugte pære af sorten Doyenne de Comice som er utrolig søde og saftige. Faktisk nogle af de bedste pærer jeg prøvet.
Jeg hældte jeg lidt vand i en ikke alt for stor pande og toppede op med sukker til en sukkerlage. Jeg må indrømme at jeg tog mængderne lidt på slump. Kiggede først på hvor meget pære jeg havde og så blandede sukker vand tilsvarende.
Jeg holdt dog lidt igen med sukkeret, da pæresorten jeg brugte som sagt var meget sød i det.
Der skal dog sukker nok til at det sukkerlagen kan blive lidt tyk i det, så det er ikke en dessert for de sukkerforskrækkede.
Varm lagen op for svag varme. Mens sukkerlagen stod og hyggede sig skrabede jeg kornene ud af to vaniljestænger.
2/3 dele røg i sukkerlagen sammen med bælgen og pærestykkerne. Den skal have lov til at stå og hygge sig indtil pærestykkerne er blevet kogt møre og fået god smag.
Denne pæretype kastede en del vand af sig, så det blev lidt mere flydende end jeg havde ønsket, men det smagte fremragende:)
Da pærestykkerne var blevet møre, smagte jeg til med en lille bitte smule salt. Salt er fremragende til at smage til med i desserter, men det er fin balanceakt. For meget så det smager salt og puhafyforpyffer. Så meget lidt af gangen og husk at smag imellem du tilsætter salt.
Som du kan se på billedet nedeunder var der virkeligt ikke meget salt der blev brugt.
Når du er tilfreds med smagen, så skal hele herligheden op i en skål og på køl.
Mere ventetid..ak og ve.
Når det er kølet ned, og det er ved at være tid til dessert, skal der lige piskes flødeskum. Jeg brugte min stavblender, så det tog ingen tid.
Jeg piskede flødeskummen med en lille bitte smule sukker og den sidste 1/3 del af vaniljekornene. En lille bitte smule sukker i en flødeskum hæver den fra bare at være pisket fløde til at fremhæve flere smagsnuancer fra fløden. Vaniljen..well..
Så er det tid til at anrette og jeg valgte, blandt andet på grund af alkoholen, at servere i små glas/portioner. Det er jo ikke en drink.
Først kvaste jeg en makron ned i bunden..
Så hældte jeg er par spiseskefuld whiskey over de knuste makroner. Du kan iøvrigt sagtens bruge en god rom, cognac eller andet i den boldgade. Det vigtige er at den alkohol du vælger af bruge skal kunne spille op imod sødmen i resten af desserten.
Så er skal der bare fyldes næsten helt op med pære saucen.
Og top af med en klat flødeskum på toppen.
Øj, var jeg glad for at jeg havde lavet alt for meget pære sauce så jeg havde ekstra at hygge mig med de næste par dage.
- 2 meget store pærer
- Sukker
- Vand
- 2 vaniljestænger
- Fløde
- Whiskey eller anden alkohol som en god rom, cognac eller noget i den stil
- Makroner
- Pære sovs
- Bland en smule vand og lige så meget sukker i en gryde.
- Bring det langsomt til at simre så sukkeren opløses.
- Skrab vaniljekornene ud af vaniljen
- Skræl, udhul og skær pærerne ud i tern.
- Tilsæt pære tern og ⅔ af vanilje kornen og vaniljebælgene til sukkerlagen.
- Lad det simre indtil pære stykkerne er blevet møre.
- Smag til med en lille bitte smule salt
- Flødeskum:
- Pisk flødeskum med en smule sukker og den sidste ⅓ af vaniljekornen
- Anretning:
- Knus makroner i bunden af et glas
- Hæld en til to spiseskefulde whiskey over de knuste makroner
- Fyld næsten helt op med pære saucen
- Top af med flødeskummen
Skriv et svar