Her forleden lavede jeg for første gang brunede kartofler. Det var faktisk en ny fornemmelse at stå i køkkenet med en gammel klassiker og aldrig have prøvet at lave den før. Så for andre som jeg der ikke har prøvet at lave brunede kartofler – her er hvordan jeg gjorde.
Heldigvis er brunede kartofler rigtig nemme at lave. Der er dog et par ting at huske på!

Vi skal smelte sukker til karamel – og det betyder en varm klæbrig masse som vi skal være meget påpasselige med, for hvis du brænder dig på det – ja så er det noget der kan mærkes! Så aldrig lade det stå uden opsyn, pas på at panden ikke ved et uheld kan væltes på gulvet – og at børn, dyr og andet godtfolk ikke kommer for tæt på.
Seriøst – jeg har engang i mit liv brændt mig på sukker og det er ikke noget jeg kan anbefale!
Nå med en klassisk disclaimer ude af verden går vi fluks igang.
Du skal bruge kartofler (gerne små), sukker og smør.
Først skræl små kartofler og kog dem møre. Tag vandet fra og sæt dem til side. Mine var lavet et stykke tid før jeg skulle brune dem og det virkede fint.
Sæt en stor pande på komfuret og tilføj rigeligt med sukker. Varm det op indtil det begynder at karamelisere. Vær opmærksom på at når sukkeret begynder at smelte begynder det at gå hurtigt.
Så bliv ved komfuret og hold øje med det. Der er ingen grund til at røre rundt i det.



Når alt sukkeret er smeltet tilsæt et par ordentlige klumper smør. Vær påpasselig da sukkeret vil bruse op når du tilsætter smørret. Igen husk det er varme sager vi har gang i. Tilsæt kartoflerne og skru ned for blusset. Mit komfur har 6 indstillinger per blus og jeg skruede ned til tre. Det vil sige halvdelen.
Rod rundt i dem, så karamellen bliver jævn fordelt – lad det stå ind og simre indtil kartoflerne er blevet varme og har fået en flot farve. Rør i det ind i mellem.
Skriv et svar