Basilikum is! Endnu en ting man tror skal være løgn, før man prøver det. Jeg kan godt li, når tingene smager af noget, og da jeg så faldt over en basilikum is, så skulle det da prøves. Vores basilikum i drivhuset går som sædvanligt amok, så der er rigeligt med basilikum til at lege med. Jeg havde allerede før jeg begyndt en urolighed om man kunne lave is af basilikum, men da basilikum er i myntefamilien, så kunne der jo ikke ske alverden ved det. De fleste (nogen?) har hørt om pebermynteis med chokolade.
Her er det igen en fordel at have en ismaskine, men har man ingen, så kan man sagtens lave en god hjemmelavet is alligevel, idet man istedet for at hælde massen i sin ismaskine hælder den i en flad plasticbeholder, putter det i fryseren, og rører godt rundt i den hver halve time, til isen er frossen.
Alle ingredienser er her pr vægt, da jeg synes det er nemmest at veje det hele, når det alligevel skal i samme beholder alt sammen efterhånden. Så sparer man også at finde decilitermålet frem. Den originale opskrift kan findes på Haalo’s blog
Basilikum is:
150 g vand
150 g sukker
40 g glukose (druesukker) Kan om nødvendigt udelades, så tilføjes istedet 20-30 gram sukker mere
360 g yoghurt natural (jeg brugte A38)
70 g friske basilikumblade
5 g citronsyre, eller saften fra en citron
Put vandet, sukkeret, og druesukkeret i en gryde og varm det ved mellem varme imens der røres. Når sukkeret er helt opløst, så skal opløsningen lige koge op, før gryden tages af varmen, og stilles til afkøling.
Når blandingen er nogenlunde kold (<40 grader C), så tilsættes basilikummen, yoghurten og citronsyren, og det blendes med en stavblender til det er en jævn masse, og farven er fin og grøn. Har man ikke en stavblender, så kan man bruge en normal blender, det skaber bare lidt mere opvask.
Hvis man ønsker det kan blandingen stå lidt, så man får mere basilikumsmag trukket ud af bladene, men tro mig, det er ikke nødvendigt. Vores hjemmedyrkede basilikum er meget kraftig i smagen, måske det kunne være en ide hvis man har købt en potte basilikum i supermarkedet. Smag på det, og vurder. Sukkersmagen bliver lidt svagere, når isen fryses, så hvis ismassen smager lidt for sødt, så tænk ikke på det. Er den kvalm, så tilføj lidt mere yoghurt.
Så skal blandingen sies, jeg bruger normalt et stykke stof (fx ostelærred) i en sigte, for at sikre mig at der ikke kommer alt for store stykker basilikum igennem. Jeg bruger en dejskraber til at hjælpe det igennem, og når det sidste er ved at være løbet igennem, så vrider jeg lige det sidste, så alt smag kommer med igennem.
Herefter skal massen fryses til is, enten på en ismaskine eller manuelt i fryseren, som beskrevet ovenfor.
HVis man bruger en ismaskine, så kan det anbefales at sætte ismassen i køleskabet nogen tid, så ismaskinens arbejde bliver lettere.
Når basilikumisen er kørt i ismaskinen, så skal den lige et par timer i fryseren for at fryse færdig, og så er den klar. Skal isen være i fryseren længere, så tag den op 10-15 minutter før den skal bruges, så den ikke er alt for hård.
Har du prøvet isen, hvad synes du så om den?
Skriv et svar