Lammemørbrad og Kantereller fra Læsø

Lammemørbrad og kantareller fra Læsø og nye kartofler fra haven

Hvis du har fulgt med her på Grydeskeen den sidste uges tid har jeg skrevet to artikler i vores nye serie “Mad i Danmark om mine oplevelser på Læsø. Den første var om Læsø Saltsyderi og den anden om Juuls Gårdbutik.

En ting er at skrive om de producenter i det ganske danske land der laver spændende råvarer, de skal selvfølgelig også spises. Min tur på Læsø havde hjembragt salt i store mængde og hos Juuls Gårdbutik havde jeg fundet et par lammemørbrader.

Mens mine forældre og jeg kørte rundt på Læsø faldt vi over en vejbod der solgte kantareller. Det var åbenbart sæson, så vi kunne ikke så for fristelsen og købte et par bakker med hjem. Lammemørbrad, grill, ny opgravede kartofler fra haven, lidt Læsø salt og en gang kantareller – det kunne bare ikke gå galt.

Kantareller fra vejbod på Læsø
Kantareller fra vejbod på Læsø

Lammemørbraderne var frosne og fik lov til at ligge natten over i køleskabet til nænsom optøning. Da det blev aftensmads tid gik jeg i køkkenet mens min fader varmede grillen op.

Jeg tog en gang Læsø salt og lod det glide ned i en mini blender med frisk rosmarin og grønne peberkorn. Det blev blendet sådan at saltet stadig havde en del struktur og ikke var blevet til fint salt.

Læsø salt, rosmarin, et fed hvidløg og grøn peber blendes
Læsø salt, rosmarin, et fed hvidløg og grøn peber blendes
Læsø salt, rosmarin, et fed hvidløg og grøn peber blendet
Læsø salt, rosmarin, et fed hvidløg og grøn peber blendet

I god tid, en halv time til tyve minutter før grillen var parat tog jeg lammemørbraderne ud af køleskabet og gned dem i salt blandingen.

Det kaldes faktisk en gourmet saltning og gør at saltet vil trænge ind i kødet og give smag på en mere intens måde end hvis du bare gør det lige før den ryger på grillen.
Smagen af rosmarine og de grønner peberkorn vil også trænge med ind i kødet. Det er et af de små trick der lige er med til at få ting til at smage af lidt mere.

Gnid lammemørbraden i salt blandingen
Gnid lammemørbraden i salt blandingen

Mens lammebasserne lå og hyggede sig tildækket gik vi igang med at rense de to bakker kantereller. Det er altid godt at bruge sin tid fornuftigt når man laver mad. Få hakket, renset og forberedt tingene mens andre ting ligger og hygger sig.

Rengør kantarellerne
Rengør kantarellerne

Imens dette foregik havde min kære moder fået fat i nye kartofler fra deres have, vasket dem og sat dem over at koge. Vi arbejder alle tre ret godt sammen i et køkken.

Jeg gik straks igang med saucen. På en varm pande røg der en lille klump smør og da den var smeltet røg kantarellerne ned på panden.
Jeg er ikke ekspert i at tilberede kantareller, men mit instinkt sagde at de ikke skulle have lang tid på den varme pande. Så lige da de begyndte at sive lidt vand, røg der en gang fløde på.
Det hele fik lov til at simre indtil fløden satte sig og så blev der smagt til med – Læsø salt selvfølgelig.

Her skal jeg lige notere at panden var meget varm og det at jeg brugte en pande gør at fløden hurtigt sætter sig. Laver du den i en lille gryde, så er der mindre overflade hvor fra fordampningen kan reducere fløden og det tager længere tid.
Endnu et lille tip at have i baghovedet. Stor overflade er lig med hurtigere fordampning.

Steg kanterellerne på panden og tilsæt fløde.
Steg kantarellerne på panden og tilsæt fløde.

Imens var grillen blevet parat og jeg greb lammemørbraderne i den ene hånd og kameraet i min anden hånd for nyde synet af kød på gril.
Det er vigtigt at grillen er godt varm for at skabe den stegeskorpe. Stegeskorpen er med til at give den gode smag.

Lammemørbraderne kan meget meget let få for meget og vores fik lige en anelse for meget – kun en anelse. Men det havde ikke nogen betydning for smagen.

Lammemørbraden grilles
Lammemørbraden grilles
Er den ikke bare flot
Er den ikke bare flot

Da lammemørbraderne og havde fået lov til lige at hvile lidt, blev de skåret ud i cirka syv centimeter stykker.

De nye kartofler røg først på tallerken, kanterel saucen over dem med et par stykker af lammemørbraden. Simpelt, enkelt og utroligt velsmagende.

Lammemørbrad og Kantereller fra Læsø
Lammemørbrad og Kantereller fra Læsø

Lammemørbraden var utrolig. En meget fin smag af lam, hvor krydderingen lige gav den en ekstra smags dimension, at de var blevet grillet gav lige det sidste pift.
Saucen var cremet og bar kanterel smagen fremragende. De nye kartofler var bare gode.

I det hele taget et måltid der fik den gode stemning i huset i top og vi sluttede middagen af med et kræmmerhus med is fra Vebbestrub Flødeis fra en tidligere udflugt.

 


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

6 svar til “Lammemørbrad og kantareller fra Læsø og nye kartofler fra haven”

 1. Thomas Avatar

  Hvor ser det lækkert ud!

  Og billederne er godtnok flotte. Inspirerende!

 2. Morten Avatar

  Det smagte forrygende:) Tak for rosen.

  Godt at se at du er oppe med bloggen igen.

  mvh

  Morten

 3. Erland Avatar

  Må se at komme til Læsø. Ser hammer godt ud….Og kantereller ved en vejbod 😉 så er lykken inden for rækkevidde

  Erland

 4. Morten Avatar

  Desværre Erland – jeg har snuppet dem alle sammen:)

 5. Anders Damm Avatar

  Ser fantastisk ud! Hold kæft jeg bliver sulten. 🙂

 6. […] af lamme mørbrad kom fra Grydeskeen.dk, hvor der var fremkommet en ualmindelig lækker omgang mørbrad med kartofler og svampe. Lysten til at spise linser kom klidmoster med – den har endnu ikke ramt hendes blog. Det […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *