Hvis du har fulgt med her på Grydeskeen den sidste uges tid har jeg skrevet to artikler i vores nye serie “Mad i Danmark om mine oplevelser på Læsø. Den første var om Læsø Saltsyderi og den anden om Juuls Gårdbutik.
En ting er at skrive om de producenter i det ganske danske land der laver spændende råvarer, de skal selvfølgelig også spises. Min tur på Læsø havde hjembragt salt i store mængde og hos Juuls Gårdbutik havde jeg fundet et par lammemørbrader.
Mens mine forældre og jeg kørte rundt på Læsø faldt vi over en vejbod der solgte kantareller. Det var åbenbart sæson, så vi kunne ikke så for fristelsen og købte et par bakker med hjem. Lammemørbrad, grill, ny opgravede kartofler fra haven, lidt Læsø salt og en gang kantareller – det kunne bare ikke gå galt.
Lammemørbraderne var frosne og fik lov til at ligge natten over i køleskabet til nænsom optøning. Da det blev aftensmads tid gik jeg i køkkenet mens min fader varmede grillen op.
Jeg tog en gang Læsø salt og lod det glide ned i en mini blender med frisk rosmarin og grønne peberkorn. Det blev blendet sådan at saltet stadig havde en del struktur og ikke var blevet til fint salt.
I god tid, en halv time til tyve minutter før grillen var parat tog jeg lammemørbraderne ud af køleskabet og gned dem i salt blandingen.
Det kaldes faktisk en gourmet saltning og gør at saltet vil trænge ind i kødet og give smag på en mere intens måde end hvis du bare gør det lige før den ryger på grillen.
Smagen af rosmarine og de grønner peberkorn vil også trænge med ind i kødet. Det er et af de små trick der lige er med til at få ting til at smage af lidt mere.
Mens lammebasserne lå og hyggede sig tildækket gik vi igang med at rense de to bakker kantereller. Det er altid godt at bruge sin tid fornuftigt når man laver mad. Få hakket, renset og forberedt tingene mens andre ting ligger og hygger sig.
Imens dette foregik havde min kære moder fået fat i nye kartofler fra deres have, vasket dem og sat dem over at koge. Vi arbejder alle tre ret godt sammen i et køkken.
Jeg gik straks igang med saucen. På en varm pande røg der en lille klump smør og da den var smeltet røg kantarellerne ned på panden.
Jeg er ikke ekspert i at tilberede kantareller, men mit instinkt sagde at de ikke skulle have lang tid på den varme pande. Så lige da de begyndte at sive lidt vand, røg der en gang fløde på.
Det hele fik lov til at simre indtil fløden satte sig og så blev der smagt til med – Læsø salt selvfølgelig.
Her skal jeg lige notere at panden var meget varm og det at jeg brugte en pande gør at fløden hurtigt sætter sig. Laver du den i en lille gryde, så er der mindre overflade hvor fra fordampningen kan reducere fløden og det tager længere tid.
Endnu et lille tip at have i baghovedet. Stor overflade er lig med hurtigere fordampning.
Imens var grillen blevet parat og jeg greb lammemørbraderne i den ene hånd og kameraet i min anden hånd for nyde synet af kød på gril.
Det er vigtigt at grillen er godt varm for at skabe den stegeskorpe. Stegeskorpen er med til at give den gode smag.
Lammemørbraderne kan meget meget let få for meget og vores fik lige en anelse for meget – kun en anelse. Men det havde ikke nogen betydning for smagen.
Da lammemørbraderne og havde fået lov til lige at hvile lidt, blev de skåret ud i cirka syv centimeter stykker.
De nye kartofler røg først på tallerken, kanterel saucen over dem med et par stykker af lammemørbraden. Simpelt, enkelt og utroligt velsmagende.
Lammemørbraden var utrolig. En meget fin smag af lam, hvor krydderingen lige gav den en ekstra smags dimension, at de var blevet grillet gav lige det sidste pift.
Saucen var cremet og bar kanterel smagen fremragende. De nye kartofler var bare gode.
I det hele taget et måltid der fik den gode stemning i huset i top og vi sluttede middagen af med et kræmmerhus med is fra Vebbestrub Flødeis fra en tidligere udflugt.
Skriv et svar