Granatæble sorbet

Granatæbler, denne underlige frugt, med de søde kerner der smager fortrinligt. Jeg faldt over en flok af disse 'æbler' den anden dag i Bazaar Vest, hvor jeg var ude at købe noget lammekød. Når jeg er i Bazaar Vest, kræver det en tur igennem alle grønthandlerne, de har altid nogle spændende og billige varer til salg. Denne dag faldt jeg over 2 kg granatæbler til 30 kroner. Et fund til pengene , så jeg købte 2 kg. Hvad jeg skulle bruge dem til anede jeg ikke endnu. Derhjemme blev det første æble flækket, og kernerne pillet ud, så børnene kunne smage lidt på dem.. Der blev dog ikke meget til mig, da granatæblet faldt i rimeligt god jord hos børnene. Efter lidt research, blev det til at jeg ville lave granatæble sorbet af nogle af æblerne. Mest fordi jeg laver is af en rigtig meget af den frugt jeg får fat i, men også fordi jeg synes den kraftige røde farve på saften i granatæblerne kunne være sjov at lave en is med. Det skulle vise sig senere at farven blev endnu mere pink end jeg forventede. Af selve frugten er det kun kernerne man spiser. De indeholder en lillebitte sten hver, den spiser man bare med. Det er lidt arbejdsintensivt at få kernerne ud, uden at de allesammen smatter ud. Jeg ville gerne bruge alle kernerne, men ikke det hvide som sidder omkring dem, det er ret bittert. Et trick er at smide det hele i en skålfuld vand, da kernerne synker, og skallen flyder. Jeg bruger normalt bare hænderne, da det er stille og roligt pillearbejde, som (af uvisse årsager 😉 ) holder børnene beskæftiget. Granatæble sorbet 3 store granatæbler, eller 4 små saften af 1 citron 300 g vand 200 g sukker 50 g glukosesirup eller flydende honning. Tag stavblenderen frem, giv kernerne fra granatæblerne en tur, og så hæld dem igennem en si. Pres den resterende masse med en ske, for at få det sidste saft presset ud af dem. Varm vandet og sukkeret op i en kasserolle, og lad det koge i 4-5 minutter. Hæld glukosesiruppen i, rør rundt, og lad det køle lidt af. Hæld granatæblesaften i sukkerlagen, og stil det i køleskabet, til det er koldt. Frys massen på din ismaskine (hvis du har en), og spis den med det samme, eller stil den i fryseren til den skal bruges. Denne is "bør" ikke blive ret stiv, selvom den er helt frossen, men er den bundfrossen, og helt umulig at hakke i, så tag den ud af fryseren 10-20 minutter før du skal spise den. Har du ikke en ismaskine, så kan du hælde isen i en flad plastbeholder, og stille den i fryseren. Man skal så tage den ud hver halve time, og røre over det hele i den. Dette gentages indtil isen er helt frossen. På den måde får man en fin sorbet alligevel, men den får ikke den samme silkebløde konsistens som ismaskinen giver. Frederikke kunne ikke lige vente på at jeg fik øst op, så hun tyvstartede.

Relaterede indlæg:

, , , , ,

9 Responses to Granatæble sorbet

  1. Deborah 12. november 2008 at 21:10 #

    Det ser vildt spændende ud. Jeg har aldrig prøvet at købe dem, men har taget tilløb flere gange. De skulle også være gode i salat. Vil helt klart prøve din opskrift. Tak for den.

  2. Lars 14. november 2008 at 23:57 #

    De ER også rigtig gode i salat, hvis man lige mangler noget sødme og/eller farve.

    Hvis man køber de tyrkiske granatæbler, så er de mere sure, og knap så søde, men har til gengæld nogle frø som er totalt rubinrøde, de er rigtig flotte.

    De granatæbler jeg har brugt i den her opskrift er dem med de lyserøde “kerner”, som er meget sødere.

  3. Michael Jensen 16. februar 2009 at 21:38 #

    Jamen denne skulle prøves også,,, og efter en tur i bazar fyn, havde vi æblerne 😉

    fantastisk is, men holdbarheden på isen, før den bundfalder er desværre ikke ret længe,,, men skynd jer at nyde den, så er det en super is,,lige til at hive ud af fryseren og scoope løs, og nyde løs, og inden man ser sig om, skal man igang med at lave mere,,,,,fantastisk smag

    kan klart anbefales

  4. Casper Andreasen 27. december 2009 at 16:54 #

    Jeg vil så lige give jer et godt råd til at få kernerne ud, uden at svine det hele til, for det er noget satans saft at få på tøj og lignende, og tager lang tid at gøre køkkenet rent, hvis man gør det forkert.

    Jeg plejer at flække granaterne i 4 (kvarte), og så holder man en del i hånden, med skrælsiden ud af, så tager man på bladet af sin kniv (en tung en, helst) og banker så skæftet ned i skrællen, på denne måde rasler kernerne ned i skålen man har placeret under. Det kan være en fordel at bruge en skål med høje kanter, da det stadig kan sprøjte lidt. Det er nemt lige at fjerne lidt af “det hvide”, hvis man ikke kan komme til de sidste kerner.

    Men en spændende opskrift som jeg klart skal forsøge mig med.

  5. Peter 17. januar 2010 at 16:43 #

    I skal skære en ridse i æblet på midten, og derefter vride æblet. Derefter holder i æblet i hånden med åbningen ned, så bankes der med en ske, kernerne kommer fint ud uden den bitre hinde.

  6. Borris 9. oktober 2010 at 12:57 #

    Jeg fandt dette site ved at søge på “granatæble” og blev meget overrasket over den personlige og tiltalende indgangsvinkel til emnet. Det er så absolut enestående i forhold til mange udelukkende saglige tilgange til “madlavning”. Æstetik og etik i topklasse sammen med gennemgang af tilberedningen. Jamen, det gør mig glad at se sitet med kommentarer :-)))
    Med venlig hilsen
    Henrik Borris Pedersen = Borris

  7. Lars 14. oktober 2010 at 19:47 #

    @Henrik: 1000 tak for rosen, vi håber du kommer forbi indimellem 🙂

  8. Ditte 1. januar 2011 at 16:38 #

    Fed Opskift, men hvor er det at citronen kommer ind i billedet?

  9. Lars 1. januar 2011 at 21:49 #

    @Ditte: Du kan bare hælde den ved sammen med saften fra granatæblerne. Det er med for at isen ikke bliver alt for sød.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This