Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs

Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs

Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs
Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs

Der var dømt gæster til middag og den hjemmelavede bacon skulle vises frem. Det var lang tid siden jeg har lavet en svinemørbrad, så da slagteren foreslog sådan en krabat slog jeg til. Gris passer vel til gris!

Det slog mig på vej mod et af de utallige discount markeder i stormetropolen at æbler og grisebasse passer godt sammen. Det eneste man skal huske på er at det ikke er en dessert vi er igang med at lave.  I discount markedet blev der indkøbt et par æbler. Udvalget var ikke så stort så det blev nogle af den røde slags. Så lang tid der ikke er for meget frugt slik over æblet går det.
I grønt afdelingen lå der også en bakke Lammefjords aspargeskartofler, der røg ned i kurven. En gang blandet salat røg også med hjem.

Jeg har for mange år siden fundet ud af at soya er rigtig godt til gris. Det mørner og salter, så da jeg faldt over en flaske japansk soya fra en velkendt soya producent blev jeg inspireret til at gå klassisk i teknikken men med en lille asiatisk twist på smagen.
Så der røg også lidt frisk ingefær og en lime i kurven.

Det første jeg gjorde var at lægge svinemørbraden i en marinade af japansk soya, fint revet ingefær og saften fra en lime. Derefter fyldte jeg op med lige så meget vand som marinade. Her skal du smage til så marinaden ikke bliver for salt. Jeg havde ikke helt lavet nok til at dække, så jeg huskede at vende mørbraden flere gange undervejs.

Svinemørbrad marineres i japansk soya, lime og revet ingefær
Svinemørbrad marineres i japansk soya, lime og revet ingefær

Næste skridt var at starte på sovsen. Æblerne blev skrællet, kernehuset fjernet og derefter skåret i tern. I en lille kasserolle smeltede jeg en venlig klat smør for mellem varme og lod æblerne få varme uden at de tager farve.

Æble stykkerne steges let i lidt smør
Æble stykkerne steges let i lidt smør

Da æblerne var blevet møre, blev der tilsat et skævt hvidvin. Hvor meget er et skvæt? Lad mig i citere Roald Als fra hans kogebog “Kvinderne ud af køkkenet” – “ikke for meget og ikke for lidt”.  En smule æblecider eddike røg også derned efter samme princip.
Vinen og eddiken er med til at saucen ikke bliver for sød og at den vil passe til en hovedret.

Derefter blendes saucen og sættes tilbage på blusset for svag varme så den kan holde sig varm. Det at den får lov til at stå gør også at smagen får lov til at udvikle sig.

Æblerne tilsættes lidt hvidvin og en æblecider eddike og blendes
Æblerne tilsættes lidt hvidvin og en æblecider eddike og blendes

For at få hjemmelavede franske kartofler til at blive en succes hjemme kræver det at du kan få skåret skiverne ud i samme tykkelse. Ikke bare tæt på samme tykkelse, men samme præcis den samme tykkelse.
Det gør at at de bliver stegt ens i olien. Forskellige tykkelser betyder at tiden de skal være i olien ikke er ens og det gør det rigtig svært at få et godt resultat.

Jeg brugte et mandolin jern til at få dem ensartet. For at gøre det lidt frækt skar jeg dem ud på den korte led, så det ville blive små franske kartofler.

Aspargskartoflerne skæres i ensartede skiver
Aspargeskartoflerne skæres i ensartede skiver

Mens de blev mandolineret (er der noget federe end at opfinde sine egne ord?, havde jeg sat en stor sautepande over, fyldt halvt med en billig rapsolie på fuld blus.

Udfordringen ved at lave hjemmelavede pomfritter eller franske kartofler er at få dem sprøde, når de kommer på bordet. Det klarer vi ved, at de får to gange i olien. Første gang skal de bare lige have farve og være møre, hvorefter de igen får en tur i den varme olie, lige før de skal på bordet.
Husk at varm olie er noget ubehageligt stads, så få børn, barnlige sjæle og husdyr bør placeres et andet sted. Husk at have et låg parat til at sætte over gryden hvis det går galt og ENDELIG ikke noget med at plaske vand ned i det!

En sidste ting at huske. Lav dem i små portioner af gangen. Hvis du laver dem for store, falder temperaturen for meget i olien og du ender med et alt for fedtet resultat.

Helt klassisk får de skive skårne kartofler den første tur i olien
Helt klassisk får de skive skårne kartofler den første tur i olien

En skive per person af den hjemmelavede bacon blev skåret og stegt sprødt på en varm pande.

En skive hjemmelavet bacon steges per person
En skive hjemmelavet bacon steges per person

Imens baconen stegte  var det tid til at få skåret den marinerede svinemørbrad i skiver. Klassisk ville man have banket dem flade før man steger dem, men jeg syntes det er for let at få dem stegt for meget når man gør det, så jeg valgte at lade være. Læg mærke til på billedet nedeunder hvordan marinaden er trængt ind i kødet.

Svinemørbraden skæres ud. Man kan se hvordan marineringen er trængt ind i kødet
Svinemørbraden skæres ud. Man kan se hvordan marinaden er trængt ind i kødet

Mørbradbøfferne krydders med salt og peber og steges i lidt smør på varm pande. De må godt være svagt rosa når de serveres.

Svinemørbrad stykkerne drysses med knust peber og salt og steges
Svinemørbradsstykkerne drysses med knust peber og salt og steges

Køddet fik efter stegning lov til at hvile på en tallerken. Olien var stadig varm og de små franske kartofler fik lige en tur i olien igen. Imens smagte jeg saucen til med lidt salt og en klat smør.
Salaten blev hurtigt vent i en vinaigrette lavet på 1 del æblecider eddike og 2 dele olivenolie. Smagt til med lidt vand og salt.

Lige efter de franske kartofler var dryppet af blev de vendt i en skål med lidt trøffelsalt. Almindeligt salt kan sagtens bruges istedet.

Det hele anrettes på varm tallerken.

Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs
Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs

En af de bedre smags kombinationer jeg har lavet.  Den let asiastisk inspirede marinade stod rigtig godt til den mere klassiske sur-søde æblesovs og fik det hele til at gå op i en højere helhed.  Trøffelsaltet og de knasende kartofler var lige med til at give prikken over i’et.


Udgivet

i

af

Kommentarer

6 svar til “Svinemørbrad med hjemmelavet bacon, små franske kartofler og æblesovs”

 1. Piskeriset Avatar

  Det ser sørenjensemig godt ud! Jeg er slet, slet ikke misundelig – overhovedet!
  (eller dårlig til at lyve ;))

  God weekend!

 2. Signe Avatar

  Arj, Morten for fanden – trøffelsalt… Gotta get me som of that!!!
  .-= Signe´s last blog ..Blomme-tørkage =-.

 3. Hanne K Avatar

  Dumt tidspunkt at læse her …. øj, mundvandet løber og vi skal først spise om 3 timer.
  Den kombination lyder helt forrygende – heldige gæster!
  .-= Hanne K´s last blog ..Løgsuppe med sprøde ostecroutoner =-.

 4. Brian Avatar

  svinemørbrad bliver næsten altid god, man skal bare passe på med ikke at give det for meget, så kan det godt blive tørt.

 5. Maja Avatar
  Maja

  Det smager sååå super lækkert. Blev inviteret på middag og de havde fundet inspiration hos dig. Dén æblesauce, dét kød og dé kartofler er virkelig lækre.

 6. Morten Avatar

  @Piskeriset – det er så klart en af de bedre jeg har fundet på, mit “publikum” var sagt på nord jydsk, pænt begejsteret.

  @Signe – Trøffelsalt er guld værd. Du bliver nød til at prøve det på et helt almindelig blødkogt æg til morgenmad. Perfekt måde at starte dagen på:)

  @Hanne K. – 🙂

  @Brian – derfor jeg ikke banker mine stykker, det gør det lettere at få stege dem ordentlig.

  @Maja – Hold da op, det glæder mig at de smagte godt. Ja den æblesauce er ikke helt ved siden af:) Og kødet har bare lige den smag af marinaden der får det hele til at spille:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *