Pandestegte tortellini med ricotta og svampe

Efter min ostelavning havde jeg en del frisklavet ricotta. Hvad skulle jeg dog lave med det? Jeg har nyligt anskaffet mig Sølvskeen.  Jeg kunne ikke have et bedre udgangspunkt til at blive inspireret.

Stegte tortellini med ricotta og svampe
Stegte tortellini med ricotta og svampe

En af opskrifterne var på tortellini med ricotta og noget andet. Længere kom jeg ikke, for det var ikke mere end nogle dage siden at jeg havde købt mine yndlingssvampe portobellos og så faldt de enkelte ting på plads for mig.
At lave mad er for mig mere end at følge en opskrift, eller for den sag skyld at gå ud handle dyrt ind til et eller andet. At kunne lave mad er essentielt at bruge de råvarer og ting du har i huset til at lave velsmagende retter.
Jeg havde samme dag købt en pose (af disse fortræffeligheder som er begyndt at dukke op i diverse discountbutikker af den bedre slags) frisklavede pølser, ikke den slags der ligger i ugennemsigtigt kunsttarm og med alt for markedsført indpakning prøver at friste os til en gange pølser på grill med kold kartoflesalat.
Frisklavede pølser med purløg annoncerede pakken fredeligt – selv om der nu ikke var meget purløgsmag i dem, men god smag havde de.
En af mine små lidenskaber har i mange år været stegt pasta. Jep – stegt pasta. Et emne jeg snart vil udforske lidt yderligere på disse sider.

Men jeg må lige bruge tid på en observation jeg har gjort – en oplevelse der bragte mig tilbage til min barndom. Jeg havde i forbindelse med ostningen købt mælk, fløde og smør hos Osted Ost & Mejeri syd for Roskilde.
Da jeg skulle stege mine tortellini på panden brugte jeg noget af smøret. Her er min anke – ikke mod Osteds smør, som er fantastisk. Men mod Lurpak og andre smør!
Da jeg med en blid bevægelse kastede Osteds smør på panden bredte der sig den rigtige duft af smør på pande. En lugt der straks kastede mig tilbage til min barndom, så langt skulle jeg tilbage for at genkalde mig den fornøjelse det er at lugte til rigtigt smør der gøres parat til stegning på pande.

Tortellini med fyld parat til at blive foldet
Tortellini med fyld parat til at blive foldet

Jeg dristede mig faktisk senere til at prøve at lave en sammenligningen mellem Lurpakken der også stod i køleskab..og den lugtede af ingenting!

Jeg vil hermed officielt og med stor foragelse i min røst udtrykke min utilfredshed! Faktisk fik det mig til at tænke på de gange jeg har hørt kokke på tv henført ævle om brunet smørs nødeagtige smag – og så efterfølgende kun har set noget på en pande der er blevet mørkt og smagte af brændt vand. Nemlig brændt vand…ingenting! Hmrf Jeg vil have smagen og duften tilbage til Lurpak, for rigets og folkets skyld!

Ingredienser:

Frisklavet pasta:
Italiensk tipo 00 mel (kan godt laves med andet mel, men bliver nu bedre med dette)
1 æg (plus et til at lukke pasten med..se senere)
Ekstra jomfru oliven olie
Lidt salt

Fyld:
Ricotta
1 Portobello svamp
Salt
Peber

Smør til smørsovs


Redskaber:

Pasta:
Skål
Bord
Kagerulle
kniv
pensel

Fyld:
Skærebræt
Kniv

Tilberedning:
Pande til at stege pastaen
Grill til at stege pølserne


Fremgangsmåde:

Hjemmelavet tortellini. Hver gang jeg ser det lavet på tv, står der en kok og leger hovedpersonen fra Spielbergs Nærkontakt af tredje grad (godt billed her). Mel i en stak, udhuling i midten, brug gaffel til at røre sammen med indtil fast masse og så ælt.  Jeg må indrømme at når jeg har prøvet den metode, får jeg æg over det hele. Dæmningen brydes så at sige. Hvis jeg lavede pasta selv hele tiden ville jeg vide hvor meget mel jeg skulle bruge, men nu får jeg altid brugt for meget og skal tilføje æg senere hen.

Min løsning er simpel virker og sviner knapt så meget. Knæk et æg ud i en skål. Tilføj lidt mel og rør rundt. Tilsæt lidt salt og olie. Jeg bruger en spisepind til at røre med. Bliv ved med at hæld en smule mel i og ælt indtil den er blevet fast men stadig en smule fugtigt. Det skal være godt æltet. Pak det ind i noget plastikfilm og lad det stå i køleskabet en halvtimes tid.

Nu til fyldet. Blend eller hak svampen fint. Steg den på panden for kraftigt varme, så vi lige får stegt noget af vandet væk. Giv det en knivspids salt.  Tag af svampene af panden og lad det lige køle lidt ned.
Læg ricottaen i en skål sammen med svampene og med en ske rør det blødt som det hedder. Smag til med salt og en smule peber hvis du synes.

Fyld til tortellini
Fyld til tortellini

Jeg har ikke en pastamaskine, men har du en, så brug den endeligt. Dovne …Erhm. Jeg ruller det ud på den gammeldagsmetode med min kagerulle. Rul pasta dejen ud til det er meget tyndt. Hvis du gør det i hånden bliver det tykkere end på maskine, men det gør ikke noget.
Skær pladen ud i ensartede firkanter. Jeg lavede dem cirka 5×5 centimeter. Placer en passende skefuld af fyldet på pasta firkanten.  Pensel kanten ganske let med lidt æg.

Tortellini med fyld parat til at blive foldet
Tortellini med fyld parat til at blive foldet

Nu til den svære del. Fold et af hjørnerne over fyldet til hjørnet diagonalt overfor det. Pres luften forsigtigt ud omkring fyldet og pres kanterne i den nys opstående trekant sammen. Derefter tag tortellinien med den ene hånd og med den fold de to ender sammen om din anden hånds lillefinger og pres enderne sammen. Hjørnet der stritter op folder du bagover.
Hvis det ikke gav nogen mening så kan jeg anbefale denne video fra youtube. Hun viser tricket til sidst i klippet. Klik her for at se videoen. Sæt dem til side på en tallerken med lidt mel

Tortellini parat til panden
Tortellini parat til panden

Jeg havde tændt op i grillen før jeg gik igang, men hvis du ikke vil grille pølserne er det her et godt tidspunkt at få sat en pande over til dem. Tortellinierne kan iøvrigt sagtens spises uden kød til.

Sæt en pande over for fuld varme og vent indtil den er blevet godt varm. Smid en ordentlig klat smør på. Vi vil gerne have nok smør til at de ikke kun bliver stegt i bunden. Lad smørret bruse af og placer tortellinerne på panden.

Tortellinierne på panden
Tortellinierne på panden

Når de har fået en flot brun farve – vend dem. Steg dem så al pastaen ikke er rå. Jeg rensede hurtigt min pande og smeltede en smule smør med lidt hakket basilikum i til en nem sovs.

Stegte tortellini med ricotta og svampe
Stegte tortellini med ricotta og svampe

God fornøjelse!


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

2 svar til “Pandestegte tortellini med ricotta og svampe”

 1. Anders Avatar
  Anders

  Dejlig hjemmeside du har der, helt sikkert en jeg kommer til at bruge ofte, skønt at se at Sølvskeen bruges af andre end lige mig!

 2. Morten Avatar

  Tak 🙂 Lars og jeg benytter begge grydeskeen som en god undskyldning for at prøve ting vi ikke normalt ville have kastet os ud i så hurtigt.

  Sølvskeen er en god kogebog. Desværre har jeg det med at bruge kogebøger som inspiration istedet for at følge opskrifterne. Heldigvis bliver det som regel ganske ok:)

  mvh

  Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *