Cheeseburger har ost på toppen, det vil sige lige indtil der var nogle driftige folk i Minneapolis, USA, der kom på at ligge osten inden i burgeren. Det er noget så sjældent som en burger der har brug for en sikkerhedsadvarsel før man lader sine gæster sætte tænderne i den.
Den smeltede varme ost, og den kan være godt varm, vil vælte ud af den og du kan brænde dig noget så slemt. Så den skal lige have tid til at køle lidt af hvis den spises traditionelt med fingerne.
Jeg stødte første gang på en Juicy Lucy i Barcelona, hvor burgere begyndte at slå sig fast som en ekstra ret i byens allerede imponerende kulinariske udvalg. Det var en ualmindelig god burger som jeg senere har prøvet flere gange i Barcelona.
Det siger noget om hvor god jeg synes den er, når jeg vender tilbage til den i et sted der har så mange andre kulinariske muligheder.
Juicy Lucy burgeren i Barcelona er ikke bare fyldt med en smeltet ost, men er en blanding af champignoner, blåskimmelost og bacon. Det giver en utrolig saftig og velsmagende burger. Mmm.. tror jeg skal have bestilt billetter derned igen snart.
Oprindeligt stammer burgeren fra South Minneapolis hvor Matt’s Bar and the 5-8 Club begge siger de fandt på den først. Uanset hvad, så er det et lækkert og saftigt twist til burgeren.
Lars siger tit om de ting jeg laver på Grydeskeen at de ikke er helt normale og den her ikke anderledes. Jeg er lidt vanskelig når det kommer til burgere. I årevis har jeg været træt af at få sjasket en kedelig salat, de sædvanlige tomater og agurkeskiver med alt for meget ketchup i mine burgere, som regel serveret med en formstøbt bøf købt frosne i kassevis.
Det er så uendeligt forudsigeligt, kedeligt og uinteressant. I en verden hvor der er så mange muligheder for oplevelser smagsmæssigt har jeg aldrig forstået hvorfor vi selv vælger at begrænse os.
Så jeg har med sædvanlig sædvane valgt at lave mit helt eget twist på opskriften.
Først var det at vælge en oste blanding til at fylde i bøffen. Jeg valgte to af Arlas Unika oste. Den tre års lagrede flødehavarti og Høgelundgård (blåskimmel). Begge to fantastiske oste.
Jeg brugte ikke ret meget af Høgelundgård, da den er pænt kraftig.
Dernæst er det tid til at forme bøfferne.
Min plan var at lave to bøffer, så jeg startede med at dele mit kilo hakkede oksekød op i fire portioner. Derefter lavede jeg den første “underskål”. Det vil sige at kanten skal være højere end midten, som du kan se nedeunder.
Placer osten jævnt i midten uden det går ud over kanten.
Drys lidt salt på kanten af kødet da det hjælper med at binde de to halvdele sammen. Osten skal ikke løbe ud.
Form toppen på samme måde som “underskålen og læg den ovenpå. Glat kanterne så du ikke længere kan se samlingen.
Er den ikke smuk? Jeg saltede bøfferne på begge sider, så saltet kunne nå at trænge ind i køddet og være med til at give en bedre smag.
Jeg satte en pande over og sprødstegte lidt god bacon. (det kan du sagtes gøre som det første iøvrigt).
Med baconen færdig, lagt på lidt køkkenrulle, var det tid til at stege bøffen. Jeg steger normalt min bacon for mellem varme, så før bøffen kan steges ordentlig skal der skrues godt op for varmen på panden
Jeg tilsatte lidt smør til baconfedtet (fordi jeg kan) 🙂 Når smørret er smeltet skal bøffen på panden.
Imens skar jeg rødløg ud i fine tynde skiver og skyllede rigeligt med salvie.
Bøffen vendes når den har fået en flot brun stegeskorpe og så giver jeg altid panden en god gang koldt smør for at få temperaturen lidt ned og så drysser jeg rigeligt med frisk knust sort peber over.
Næste gang jeg vender får den anden side peber og resten af peberen ryger i smørret.
Vend flere gange derefter.. cirka hver 15 sekund indtil de er færdige.
Jeg skar en bolle over. På den underste del smurte jeg lidt friskost på istedet for mayo og ketchup. Dækkede med salvie og de tynde skiver rødløg.
På med bøffen og så bacon på toppen.
og så skal der guffes!
- 1 Burger bolle per person
- 300 gram kød eller mere per person
- Forskellige slags ost du kan lide. Jeg brugte Høgelundgård og den 3 årige flødehavarti fra Arla Unika.
- 1 rødløg i fine skiver
- Rigeligt frisk salvie
- Friskost eller mayo til smørrelse
- Steg bacon sprødt.
- Riv ostene og bland dem i en skål
- Del kødet op to lige store stykker per person.
- Tag først en del og lav en halv bruger med en hævet kant, som en lille skål.
- Fyld den med osten
- drys kanten med en smule salt for at hjælpe med at binde kødet sammen
- Form den anden halvdel af kødet til en lignede skål.
- Lig den oven på og glat kanten sammen, så det bliver til en hel bøf og man ikke kan se samlingen.
- Salt den let og steg den i baconfedtet med en smule smør.
- Når du vender den første gang så krydr med rigeligt sort peber og igen når du vender igen.
- Har du peber i overskud så lad det dumpe ned i fedtet, det giver smag det hele.
- Skær bollen over og smør underdelen med frisk ost.
- Dæk med salvien og de tynde skiver rødløg
- Placer bøffen oven på og bacon på toppen.
- Voila
Skriv et svar