Det startede egentligt ud med at jeg havde for mange tomater i drivhuset, og skulle have brugt dem til noget. Hjemmelavet ketchup er en hyggelig ting at gå at lave, og så kan man jo selv bestemme hvordan den skal smage.
Denne ketchup er stærkt inspireret af Klidmosters Ketchup, fordi den er nem at lave, og smager fortrinligt.
Alle ingredienser er taget på slump, og det er egentlig bare at smage det til når det først står og koger i gryden.
Tag en stak godt modne tomater, lidt mindre løg eller skalotteløg, og et æble, og evt et par fed hvidløg. Jeg havde kun elefanthvidløg, så det var sådan en som lige kom i.
Rens og hak, løg, hvidløg og æbler, i stykker. Put det hele i en gryde med lidt fedtstof i bunden, og skru godt op.
Rør rundt i det til løgene er bløde, og smid så en håndfuld brun farin over. Start med mindre, det kan altid tilføres mere sødme, men det er svært at fjerne igen.
Lad det brune frugten lidt, og blive en let karamel, så kommer der lidt mere smag i det hele.
Smid tomaterne ovenpå, og skru ned for varmen, og rør rundt. Hæld en en slat vineddike eller citronsaft i for at gøre det lidt syrligt.
Put krydderier i efter ønske. Her virker peber, spidskommen, nellike, fenikelfrø, ingefær og andre tunge krydderier godt. Vil du lave karryketchup, så kan du jo smide en skovlfuld karry i også.
Lad det stå og simre til alting er kogt godt igennem. Gerne en time eller mere.
Så er ketchuppen i princippet færdig, den skal bare blendes godt med en stavblender og smages til med salt og peber. Evt lidt mere sukker eller eddike, hvis den er for sød eller syrlig.
Nu gik det jo sådan at imens min ketchup stod og kogte fik jeg plukket en chili ude i drivhuset. En Trinidad Moruga Scorpion, som er i den allerstærkeste liga (med Scoville på op imod 2 milioner), den andenstærkeste sort i verden. De er ikke så store, men de er meget meget stærke.
Jeg fik overtalt min nabo Kristian til at vi da skulle smage lidt på chilien. Efter 5 minutters gispen efter vejret efter bare et lille stykke chili, så måtte jeg jo indse at min plan med at putte en hel chili i ketchuppen (jeg havde kun lavet 600g) måske var lidt overdrevet.
Derfor kom der kun en halv i.
Ketchuppen, fik den hakkede chili i, og fik en tur med stavblenderen. Tadaaa.. Herreketchup! Den kommer til at holde længe, for man bruger sjovt nok ikke ret meget ad gangen. En teskefuld eller 2 passer fint til en frankfurter, så har man sved på overlæben allerede fra første bid.
På lørdag har vi gadefest, og der tager jeg da et glas med, så naboerne kan smage..
Skriv et svar