kylling

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler
Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Der er nogle retter der repræsenterer barndommen. Minderne, smagen som du kender det fra barndomshjemmet. For mig er sådan en god gammeldags grydestegt kylling med brun sovs og kartofler sådan en ret.

Min moder er god til at lave mad og jeg er så heldig at være vokset op i et hjem hvor maden smagte godt og var varieret. Men den her, den smager så godt at jeg aldrig har kunnet lade være med at foræde mig. Sovsen er guddommelig…nu sidder jeg her foran tastaturet og kan mærke at mundvandet begynder at løbe.

Det er også en ret der består af så få elementer og er så simpel rent opskriftmæssigt at man burde skamme sig over at det smager så godt.

Du skal bruge to gryder. En til kartofler og en stor gryde hvor en hel kylling passer i. En smule smør til at stege i, en hel kylling selvfølgelig, fløde, salt og lidt kulør. Ah så pyt, lidt frisk persille til pynte med. Jeg ved godt at mange foretrækker at stoppe kyllingen fyld af persille, men ikke i mit barndomshjem.

Der går vi efter den helt rene kyllingesmag, som kendetegner den her måde at gøre det på.

Nuvel til gryderen kære venner, til gryderne! Avanti!

Kartoflerne håber jeg på at du selv ved hvordan man koger. Men de skal have mindre end selve kyllingen, så du kan vente med at sætte dem over.

Sæt gryden til kyllingen over for lidt over mellem varme. Den skal være varm nok til at stege, men ikke rygende varm. Imens gryden bliver varm, drysses kyllingen med fint salt.

Drop lille klump smør i gryden og steg kyllingen på alle sider, sådan at den begynder at få et fint gyldent skær. Alt efter hvor varm dit blus er vil jeg tro den skal have op til en fem minutters tid. Men det er tilladt at lige at kigge om den har fået den farve den skal.

Den hele kylling brunes på alle sider
Den hele kylling brunes på alle sider

Et godt trick er at læne kyllingen op af siden i gryden, når den skal steges på siderne.

Et lille tip er at lade kyllingen læne op af siden
Et lille tip er at lade kyllingen læne op af siden

Så skal der hældes vand i gryden. Der skal kun nogle få centimeter vand i. Max. 5 centimeter, det afhænger af hvor bred din gryde er. Er den meget bred skal der ikke så mange centimeter, er din gryde en anelse større end kyllingen i bredden som min var, så kan du nøjes med en tre til fire centimeter. For meget vand, og smagen bliver for svag.

Hæld vand i gryden, sådan cirka op til fem centimeter
Hæld vand i gryden, cirka fem centimeter op

Bring vandet i kog og lad det simre for svag varme med låg på.

Bring vandet til at simre. Husk at ligge låg på.
Bring vandet til at simre. Husk at ligge låg på.

Vend kyllingen hver  kvarter fire gange, så alle siderne kommer til at være nederst. Husk at lægge låg på, det holder på smagen.
Hvis din kylling er meget stor så giv den fire gange 20 minutter istedet for.

Efter to vendinger satte jeg de skrællede kartofler over.

Den skal vendes hvert kvarter
Den skal vendes hvert kvarter

Tilsæt et ordentlig skævt fløde til fonden og lad den simre ind i femten minutter uden låg. Jeg lod kyllingen blive i gryden med ryggen ned af for at holde den varm.

Hæld fløde i
Hæld fløde i

Jeg gav den lige et hurtigt skud kulør for at få den lækre brune farve i sovsen.

Giv sovsen farve med lidt kulør
Giv sovsen farve med lidt kulør

Så jævnede jeg den med en klassisk meljævning indtil den fik den konsistens jeg godt kan lide. Tyk, men ikke klisteret.  På billedet overover kan du se nærmest smage hvor god den sovs var…

Kartofler, kyllingekød og sovs serveres og der kan med fordel pyntes med hakket persille.

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler
Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Der lige en sidste utrolig ting at huske med denne ret. Kartoflerne skal moses sammen med sovsen fra starten af når du går igang, det kan godt være det er dårlig opdragelse men det forhøjer nydelsen gevaldigt..

Nu er jeg så sulten igen…

4.8 from 12 reviews
Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Den mest lækre, velsmagende og simple måde at lave en god gammeldags grydestegt kylling med brun sovs og kartofler på. Lige som min moder altid laver den.
Forfatter:
Type: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal portioner: 4-6
Ingredienser
  • 1 hel kylling
  • Kartofler
  • Fløde
  • Vand
  • Salt
  • Peber
  • Kulør

 


Udgivet

i

af

Kommentarer

30 svar til “Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler”

  1. Ellen Avatar

    Uha hvor ser det lækkert ud. Jeg sidder bogstavelig talt og savler!
    Den opskrift må jeg helt sikkert prøve at lave.
    I mit barndomshjem mosede vi også kartoflerne i sovsen…. Selvom mig mor så lidt skævt til det. 🙂

  2. Morten Avatar

    Hej Ellen.

    Du kan tro jeg havde samme oplevelse da jeg skrev indlægget..så sulten jeg blev.

    Jeg kan huske hvordan jeg som knægt altid måtte vente et stykke tid før jeg fik lov…og nu jeg er voksen er det lige før kartoflerne bliver moset før sovsen kommer på…:)

    Iøvrigt din hønsesalat ( http://ellevildmad.wordpress.com/2012/09/11/den-bedste-honsesalat/ ) ser utrolig lækker ud – der blev jeg sulten!

    mvh

    Morten

  3. Karla Avatar

    Ja, søndagskyllingen, mums…
    Sikke nogle delikate billeder, jeg får fluks lyst til at hente en lækker kylling, selvom jeg har et par bøffer til lørdagsmiddagen 😉
    Sovsen til kyllingestegen var der ALTID for lidt af, sådan som jeg husker det 😉

  4. Morten Avatar

    Karla, du har helt ret, der er altid for lidt af den sovs…:)

  5. Andreas Ellemand Avatar
    Andreas Ellemand

    Hej Morten.

    Uha, der fik du også lige ram på mine barndomsminder, men vores mødre har vel også nogenlunde samme baggrund, når det kommer til det “gode gamle køkken”;-)
    En god kylling er fluks fundet frem fra fryseren – gæt hvad jeg skal lave i morgen, hvor der er fridag.

    Mvh.
    Andreas.

  6. Morten Avatar

    Hej Andreas

    Vi har de samme gener hvad det angår:)

    Lad os høre hvordan det går med kyllingen!

    Mvh

    Morten

  7. Andreas Ellemand Avatar
    Andreas Ellemand

    Hej igen.

    Grundet pludseligt opståede arbejdsopgaver måtte jeg overlade kyllingen til min kære hustru, som konverterede menuen til tarteletter med kylling og asparges. Denne klassiske ret smagte iøvrigt fortrinligt.
    Jeg har således stadig min grydestegte kylling tilgode – og har nu en lækker kyllingefond at arbejde med;-)

  8. Morten Avatar

    Det lyder også lækkert:)

  9. Ellen Avatar

    Så fik jeg lavet den grydestegte kylling jeg havde gået og drømt om, siden jeg så din!
    Den mindst lige så dejlig som jeg husker den.
    Tak for inspirationen, jeg har linket tilbage fra mit indlæg.

  10. Andreas Ellemand Avatar
    Andreas Ellemand

    Hej igen.

    Så fik jeg endelig taget mig sammen, så den stod på grydestegt kylling i går aftes.
    Lavet på en lækker fond, der havde stået i fryseren og ventet på dette herlige måltid.
    At denne ret samtidig skulle indvie min nyindkøbte Le Creuset-gryde, gjorde ikke oplevelsen ringere;-)
    Hvor blev det godt – og sikke en sovs! Den blev så god, at jeg – da jeg ikke kunne klemme mere ned – overvejede at indtage resten med drop;-)
    Tusind tak for inspirationen.

  11. Birthe Møller Hans Avatar
    Birthe Møller Hans

    Ligner skræmmende meget søndagskyllingen fra mit barndomshjem – der var dog altid godt med persille inden i kyllingen: Og så var der jo altså min mors hjemmelavede agurkesalat……..det var (er) jo næsten halvdelen af fornøjelsen. Vi mosede også kartoflerne i sovsen – ikke helt efter min mors hoved, så det var først de sidste mundfulde, men de var fantastiske…..
    Det morer mig vildt meget at se min egen 10-årlige gentage mønstret, når jeg en sjælden gang laver “mormor kylling”, som det hedder her i huset.
    I øvrigt god blog, du har der, tak for den.
    Mvh Birthe

  12. Morten Avatar

    @Andreas – Jeg får lige mailet til dig igen:) Lyder rigtig godt med den kylling.

    @Birthe – Det er også en helt klassisk opskrift og den her blev lavet lige som den plejer hos forældrerne.

    Jeg er vokset op uden persille i kyllingen og for mig er det den rigtige smage, men ved at mange gør det. Det er noget at det der er så fascinerende med madlavning. Der er så mange variationer og så lang de smager godt er det bare herligt:)

    Og tak for de pæne ord:)

  13. Louilicious Avatar

    Mmmmmmm en gammeldags kyllebasse! Ser godt ud

  14. Tina Avatar
    Tina

    Puha, det er ikke godt for en gravid at se og som foresten liiiige har fået lysten til at spise igen efter 4 måneder… 😉

  15. Karina Avatar
    Karina

    Kan man mon lave sovsen med mælk i stedet for fløde?

  16. Morten Avatar

    Hej Karina

    Du kan godt prøve, men det vil ikke blive det samme. Men du kan altid bruge mindre fløde eller bare jævne sovsen sådan helt traditionelt.

    Mvh

    Morten

  17. Christina Avatar
    Christina

    og så lige med hjemmelavet agurkesalat til – MUMS DET ER GUF 😀

  18. Esebeth Avatar
    Esebeth

    Jeg kender kun én måde at stege kylling på: Kyllingen krydres indeni med salt og peber; en god håndfuld kruspersille foldes om en skive smør og en sukkerknald/1 tsk sukker og ind i maven på kræet. Skal som duer altid steges i en jerngryde. Sovsen smages til med lidt sukker. Serveres med rabarberkompot og agurkesalat og helst nye danske kartofler.

  19. Susanne Avatar
    Susanne

    Så lækkert … min kylling er nu smagt til og vi spiser om 5 minutter … men jeg synes den manglede friskhakket persille – det har den altid været fyldt op af hos min mor og min egen fik det også 😉

  20. Morten Ildal Avatar

    Der er ikke noget som mad minder fra barndomshjemmet og dem skal man bare følge efter 🙂

  21. tanja Avatar
    tanja

    Bliver skindet sprødt? Glæder mig til at prøve denne opskrift 🙂

  22. Anja Avatar
    Anja

    Yndlings opskrift! <3 Smager himmelsk!

  23. Joan Jørgensen Avatar

    Dejlig opskrift!
    For god ordens skyls: Husk at det hedder: at lægge låg på!
    Mvh
    Joan

  24. Joan Avatar

    Hej igen!

    Undskyld at jeg selv lavede en fejl i min kommentar, det er bare for dumt af mig.

    Det er stadig en vidunderlig opskrift og nem at følge.
    Men det hedder altså: “at lægge låg på”. Bare sagt i al venlighed.

    Mvh
    Joan

  25. Maria Avatar
    Maria

    Jeg er hermed din nyeste fan 😀 hvor laver du dog noget lækkert mad. Troede aldrig jeg skulle støde på en som elsker sovs lige så meget som jeg 😀

  26. Kimmernaq Avatar
    Kimmernaq

    Jeg har ikke lavet grillet kylling, siden jeg fandt denne side med grydestegt kylling for 2 år siden. Det er en sikker vinder hver gang og der bliver spist op hver gang. I aftener det 2 kylling til 4 voksne og 3 børn.
    Mums, vi glæder os! ????????

  27. Rohan Avatar
    Rohan

    Jeg er ny her i Danmark og jeg kan godt lide at lave de danske retter
    Din ret er superlækker

  28. Anette pederse Avatar
    Anette pederse

    Jeg sad og ledte efter opskrift på grydestegt kylling, da vi skal ha’ de her anden pinsedag. Kylling steg i pinsen hørte til i mit bardomshjem, min familie kom dog persille inde i kyllingen. Var dejligt jeg lig faldt over din opskrift.

  29. Morten A Avatar
    Morten A

    Sådan!

  30. […] Grydestegt kylling med brun sovs og … […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *