
Der er nogle retter der repræsenterer barndommen. Minderne, smagen som du kender det fra barndomshjemmet. For mig er sådan en god gammeldags grydestegt kylling med brun sovs og kartofler sådan en ret.
Min moder er god til at lave mad og jeg er så heldig at være vokset op i et hjem hvor maden smagte godt og var varieret. Men den her, den smager så godt at jeg aldrig har kunnet lade være med at foræde mig. Sovsen er guddommelig…nu sidder jeg her foran tastaturet og kan mærke at mundvandet begynder at løbe.
Det er også en ret der består af så få elementer og er så simpel rent opskriftmæssigt at man burde skamme sig over at det smager så godt.
Du skal bruge to gryder. En til kartofler og en stor gryde hvor en hel kylling passer i. En smule smør til at stege i, en hel kylling selvfølgelig, fløde, salt og lidt kulør. Ah så pyt, lidt frisk persille til pynte med. Jeg ved godt at mange foretrækker at stoppe kyllingen fyld af persille, men ikke i mit barndomshjem.
Der går vi efter den helt rene kyllingesmag, som kendetegner den her måde at gøre det på.
Nuvel til gryderen kære venner, til gryderne! Avanti!
Kartoflerne håber jeg på at du selv ved hvordan man koger. Men de skal have mindre end selve kyllingen, så du kan vente med at sætte dem over.
Sæt gryden til kyllingen over for lidt over mellem varme. Den skal være varm nok til at stege, men ikke rygende varm. Imens gryden bliver varm, drysses kyllingen med fint salt.
Drop lille klump smør i gryden og steg kyllingen på alle sider, sådan at den begynder at få et fint gyldent skær. Alt efter hvor varm dit blus er vil jeg tro den skal have op til en fem minutters tid. Men det er tilladt at lige at kigge om den har fået den farve den skal.

Et godt trick er at læne kyllingen op af siden i gryden, når den skal steges på siderne.

Så skal der hældes vand i gryden. Der skal kun nogle få centimeter vand i. Max. 5 centimeter, det afhænger af hvor bred din gryde er. Er den meget bred skal der ikke så mange centimeter, er din gryde en anelse større end kyllingen i bredden som min var, så kan du nøjes med en tre til fire centimeter. For meget vand, og smagen bliver for svag.

Bring vandet i kog og lad det simre for svag varme med låg på.

Vend kyllingen hver kvarter fire gange, så alle siderne kommer til at være nederst. Husk at lægge låg på, det holder på smagen.
Hvis din kylling er meget stor så giv den fire gange 20 minutter istedet for.
Efter to vendinger satte jeg de skrællede kartofler over.

Tilsæt et ordentlig skævt fløde til fonden og lad den simre ind i femten minutter uden låg. Jeg lod kyllingen blive i gryden med ryggen ned af for at holde den varm.

Jeg gav den lige et hurtigt skud kulør for at få den lækre brune farve i sovsen.

Så jævnede jeg den med en klassisk meljævning indtil den fik den konsistens jeg godt kan lide. Tyk, men ikke klisteret. På billedet overover kan du se nærmest smage hvor god den sovs var…
Kartofler, kyllingekød og sovs serveres og der kan med fordel pyntes med hakket persille.

Der lige en sidste utrolig ting at huske med denne ret. Kartoflerne skal moses sammen med sovsen fra starten af når du går igang, det kan godt være det er dårlig opdragelse men det forhøjer nydelsen gevaldigt..
Nu er jeg så sulten igen…
- 1 hel kylling
- Kartofler
- Fløde
- Vand
- Salt
- Peber
- Kulør
Skriv et svar