Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Der er nogle retter der repræsenterer barndommen. Minderne, smagen som du kender det fra barndomshjemmet. For mig er sådan en god gammeldags grydestegt kylling med brun sovs og kartofler sådan en ret.

Min moder er god til at lave mad og jeg er så heldig at være vokset op i et hjem hvor maden smagte godt og var varieret. Men den her, den smager så godt at jeg aldrig har kunnet lade være med at foræde mig. Sovsen er guddommelig…nu sidder jeg her foran tastaturet og kan mærke at mundvandet begynder at løbe.

Det er også en ret der består af så få elementer og er så simpel rent opskriftmæssigt at man burde skamme sig over at det smager så godt.

Du skal bruge to gryder. En til kartofler og en stor gryde hvor en hel kylling passer i. En smule smør til at stege i, en hel kylling selvfølgelig, fløde, salt og lidt kulør. Ah så pyt, lidt frisk persille til pynte med. Jeg ved godt at mange foretrækker at stoppe kyllingen fyld af persille, men ikke i mit barndomshjem.

Der går vi efter den helt rene kyllingesmag, som kendetegner den her måde at gøre det på.

Nuvel til gryderen kære venner, til gryderne! Avanti!

Kartoflerne håber jeg på at du selv ved hvordan man koger. Men de skal have mindre end selve kyllingen, så du kan vente med at sætte dem over.

Sæt gryden til kyllingen over for lidt over mellem varme. Den skal være varm nok til at stege, men ikke rygende varm. Imens gryden bliver varm, drysses kyllingen med fint salt.

Drop lille klump smør i gryden og steg kyllingen på alle sider, sådan at den begynder at få et fint gyldent skær. Alt efter hvor varm dit blus er vil jeg tro den skal have op til en fem minutters tid. Men det er tilladt at lige at kigge om den har fået den farve den skal.

Den hele kylling brunes på alle sider

Den hele kylling brunes på alle sider

Et godt trick er at læne kyllingen op af siden i gryden, når den skal steges på siderne.

Et lille tip er at lade kyllingen læne op af siden

Et lille tip er at lade kyllingen læne op af siden

Så skal der hældes vand i gryden. Der skal kun nogle få centimeter vand i. Max. 5 centimeter, det afhænger af hvor bred din gryde er. Er den meget bred skal der ikke så mange centimeter, er din gryde en anelse større end kyllingen i bredden som min var, så kan du nøjes med en tre til fire centimeter. For meget vand, og smagen bliver for svag.

Hæld vand i gryden, sådan cirka op til fem centimeter

Hæld vand i gryden, cirka fem centimeter op

Bring vandet i kog og lad det simre for svag varme med låg på.

Bring vandet til at simre. Husk at ligge låg på.

Bring vandet til at simre. Husk at ligge låg på.

Vend kyllingen hver  kvarter fire gange, så alle siderne kommer til at være nederst. Husk at lægge låg på, det holder på smagen.
Hvis din kylling er meget stor så giv den fire gange 20 minutter istedet for.

Efter to vendinger satte jeg de skrællede kartofler over.

Den skal vendes hvert kvarter

Den skal vendes hvert kvarter

Tilsæt et ordentlig skævt fløde til fonden og lad den simre ind i femten minutter uden låg. Jeg lod kyllingen blive i gryden med ryggen ned af for at holde den varm.

Hæld fløde i

Hæld fløde i

Jeg gav den lige et hurtigt skud kulør for at få den lækre brune farve i sovsen.

Giv sovsen farve med lidt kulør

Giv sovsen farve med lidt kulør

Så jævnede jeg den med en klassisk meljævning indtil den fik den konsistens jeg godt kan lide. Tyk, men ikke klisteret.  På billedet overover kan du se nærmest smage hvor god den sovs var…

Kartofler, kyllingekød og sovs serveres og der kan med fordel pyntes med hakket persille.

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler

Der lige en sidste utrolig ting at huske med denne ret. Kartoflerne skal moses sammen med sovsen fra starten af når du går igang, det kan godt være det er dårlig opdragelse men det forhøjer nydelsen gevaldigt..

Nu er jeg så sulten igen…

4.5 from 4 reviews
Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Den mest lækre, velsmagende og simple måde at lave en god gammeldags grydestegt kylling med brun sovs og kartofler på. Lige som min moder altid laver den.
Forfatter:
Type: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal portioner: 4-6
Ingredienser
  • 1 hel kylling
  • Kartofler
  • Fløde
  • Vand
  • Salt
  • Peber
  • Kulør

 

Relaterede indlæg:

Tags: , , , , ,

Author:Morten Ildal

Mortens første madblog ( inspiration.ildal.dk ) blev startet i august 2003. Fem år efter i august 2008 (hvad er der med august og madblogs) startede Lars og Morten grydeskeen . Lars, den anden halvdel af grydeskeen.dk er citeret for at have sagt om Morten "Nørden i ham skinner igennem i ALT han laver".

18 Responses to “Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler”

  1. 21. september 2012 at 18:54 #

    Uha hvor ser det lækkert ud. Jeg sidder bogstavelig talt og savler!
    Den opskrift må jeg helt sikkert prøve at lave.
    I mit barndomshjem mosede vi også kartoflerne i sovsen…. Selvom mig mor så lidt skævt til det. :-)

  2. 21. september 2012 at 19:52 #

    Hej Ellen.

    Du kan tro jeg havde samme oplevelse da jeg skrev indlægget..så sulten jeg blev.

    Jeg kan huske hvordan jeg som knægt altid måtte vente et stykke tid før jeg fik lov…og nu jeg er voksen er det lige før kartoflerne bliver moset før sovsen kommer på…:)

    Iøvrigt din hønsesalat ( http://ellevildmad.wordpress.com/2012/09/11/den-bedste-honsesalat/ ) ser utrolig lækker ud – der blev jeg sulten!

    mvh

    Morten

  3. 22. september 2012 at 16:30 #

    Ja, søndagskyllingen, mums…
    Sikke nogle delikate billeder, jeg får fluks lyst til at hente en lækker kylling, selvom jeg har et par bøffer til lørdagsmiddagen ;)
    Sovsen til kyllingestegen var der ALTID for lidt af, sådan som jeg husker det ;)

  4. 22. september 2012 at 21:51 #

    Karla, du har helt ret, der er altid for lidt af den sovs…:)

  5. Andreas Ellemand
    23. september 2012 at 11:32 #

    Hej Morten.

    Uha, der fik du også lige ram på mine barndomsminder, men vores mødre har vel også nogenlunde samme baggrund, når det kommer til det “gode gamle køkken”;-)
    En god kylling er fluks fundet frem fra fryseren – gæt hvad jeg skal lave i morgen, hvor der er fridag.

    Mvh.
    Andreas.

  6. 23. september 2012 at 14:37 #

    Hej Andreas

    Vi har de samme gener hvad det angår:)

    Lad os høre hvordan det går med kyllingen!

    Mvh

    Morten

  7. Andreas Ellemand
    25. september 2012 at 07:36 #

    Hej igen.

    Grundet pludseligt opståede arbejdsopgaver måtte jeg overlade kyllingen til min kære hustru, som konverterede menuen til tarteletter med kylling og asparges. Denne klassiske ret smagte iøvrigt fortrinligt.
    Jeg har således stadig min grydestegte kylling tilgode – og har nu en lækker kyllingefond at arbejde med;-)

  8. 25. september 2012 at 11:32 #

    Det lyder også lækkert:)

  9. 12. oktober 2012 at 17:12 #

    Så fik jeg lavet den grydestegte kylling jeg havde gået og drømt om, siden jeg så din!
    Den mindst lige så dejlig som jeg husker den.
    Tak for inspirationen, jeg har linket tilbage fra mit indlæg.

  10. Andreas Ellemand
    14. oktober 2012 at 08:40 #

    Hej igen.

    Så fik jeg endelig taget mig sammen, så den stod på grydestegt kylling i går aftes.
    Lavet på en lækker fond, der havde stået i fryseren og ventet på dette herlige måltid.
    At denne ret samtidig skulle indvie min nyindkøbte Le Creuset-gryde, gjorde ikke oplevelsen ringere;-)
    Hvor blev det godt – og sikke en sovs! Den blev så god, at jeg – da jeg ikke kunne klemme mere ned – overvejede at indtage resten med drop;-)
    Tusind tak for inspirationen.

  11. Birthe Møller Hans
    1. november 2012 at 23:19 #

    Ligner skræmmende meget søndagskyllingen fra mit barndomshjem – der var dog altid godt med persille inden i kyllingen: Og så var der jo altså min mors hjemmelavede agurkesalat……..det var (er) jo næsten halvdelen af fornøjelsen. Vi mosede også kartoflerne i sovsen – ikke helt efter min mors hoved, så det var først de sidste mundfulde, men de var fantastiske…..
    Det morer mig vildt meget at se min egen 10-årlige gentage mønstret, når jeg en sjælden gang laver “mormor kylling”, som det hedder her i huset.
    I øvrigt god blog, du har der, tak for den.
    Mvh Birthe

  12. 2. november 2012 at 20:42 #

    @Andreas – Jeg får lige mailet til dig igen:) Lyder rigtig godt med den kylling.

    @Birthe – Det er også en helt klassisk opskrift og den her blev lavet lige som den plejer hos forældrerne.

    Jeg er vokset op uden persille i kyllingen og for mig er det den rigtige smage, men ved at mange gør det. Det er noget at det der er så fascinerende med madlavning. Der er så mange variationer og så lang de smager godt er det bare herligt:)

    Og tak for de pæne ord:)

  13. 5. november 2012 at 17:36 #

    Mmmmmmm en gammeldags kyllebasse! Ser godt ud

  14. Tina
    17. januar 2013 at 01:42 #

    Puha, det er ikke godt for en gravid at se og som foresten liiiige har fået lysten til at spise igen efter 4 måneder… ;)

  15. Karina
    22. marts 2013 at 17:32 #

    Kan man mon lave sovsen med mælk i stedet for fløde?

  16. 31. marts 2013 at 20:17 #

    Hej Karina

    Du kan godt prøve, men det vil ikke blive det samme. Men du kan altid bruge mindre fløde eller bare jævne sovsen sådan helt traditionelt.

    Mvh

    Morten

  17. Christina
    17. oktober 2013 at 16:45 #

    og så lige med hjemmelavet agurkesalat til – MUMS DET ER GUF :D

  18. Esebeth
    6. november 2013 at 16:36 #

    Jeg kender kun én måde at stege kylling på: Kyllingen krydres indeni med salt og peber; en god håndfuld kruspersille foldes om en skive smør og en sukkerknald/1 tsk sukker og ind i maven på kræet. Skal som duer altid steges i en jerngryde. Sovsen smages til med lidt sukker. Serveres med rabarberkompot og agurkesalat og helst nye danske kartofler.

Leave a Reply

Vurder denne opskrift: