Frikadeller er en rigtig klassiker i det danske køkken, og der findes omtrent lige så mange frikadelleopskrifter, som der findes mødre.
Hver gang jeg tænker på min Mors frikadeller kommer jeg til at smile, ikke så meget på grund af smagen, men fordi min mor engang dummede sig lidt med en omgang frikadeller (for nu over 20 år siden).
Det var i fordums tid, før mobiltelefonerne havde gjort deres indtog, så når man skulle snakke i telefon, så sad man og snakkede der hvor telefonen nu stod. Min mor var ved at stege frikadeller, og så ringede telefonen.
Det var en rigtig spændende samtale, som jo selvfølgelig gjorde at frikadellerne først blev vendt da de var begyndt at være.. godt sprøde. Tilbage til den gode samtale i telefonen.. HOVSA.. frikadellerne var godtnok blevet vendt, men også glemt igen, så de nåede også at blive godt sprøde på den anden side.
Resultatet var at vi til aftensmad fik serveret frikadeller som var sorte på begge sider, og sprøde et godt stykke ind i, så når man lige flækkede dem på tværs så kunne man være heldig at skrabe lidt kød ud fra midten, som kunne spises.
Det har hun hørt meget for siden, og historien bliver der da også grinet af hver gang hun serverer frikadeller for sønnerne, endda selvom hun ikke har lavet samme nummer siden dengang i slutningen af firserne.
Når frikadellerne ikke er stegt til skamme, så smager de faktisk rigtig godt, og jeg bruger altid den opskrift jeg har lært af min mor, når jeg selv skal lave standard-frikadeller.
Mangler du inspiration til rigtig spændende frikadeller, så kan jeg anbefale Frikadellebogen af Sandra Draznin, som kommer godt og grundigt rundt i frikadellens univers.
Hjemmelavede frikadeller:
500 hakket kalv- og flæskefars
1 løg, ikke alt for stort, alternativt kan bruges purløg, eller porre.
1 æg (2 hvis de er små)
2-3 spsk hvedemel
2-3 spsk rasp
1 dl mælk
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber
Fremgangsmåden er rigtig nem. 🙂
Hak løget fint, og bland det sammen med resten af ingredienserne i en skål. Rør kraftigt rundt med en ske i et par minutter til farsen begynder at samle sig. Har du god tid, så stil farsen til at hvile i køleskabet en times tid.
Så skal frikadellerne formes og steges. Tænd en stor pande på middel varme, og smid en klat smør og lidt olie på den. Når smørret er smeltet, så begynder du at forme frikadellerne, og lægge dem på panden.
De formes ved at tage en spiseske i den ene hånd, og tage en rimeligt stor skefuld på den, og så klaske (ikke for hårdt) den ind i håndfladen på den anden hånd. Så skraber du farsen af hånden igen, og gør dette nogle gange, indtil frikadellen begynder at blive lidt rund. Det kan godt blive nogle lidt deforme frikadeller i starten, men man lærer det hurtigt.
Start med at lægge den første frikadelle som på en urskive på klokken 12 yderst på panden, den næste til højre for, og fortsæt rundt til du når op til kl 12 igen. Gør detefter det samme i en cirkel indenfor, og gentag til du ikke har mere fars. Har du mere fars end pande, så må du lave flere frikadeller når de første er stegt færdige.
Når du har lagt alle frikadellerne på, så lader du dem stege et par minutter, og tjekker så om den første (kl 12) er ved at være brun nedenunder. Er den det, så begynder du at vende frikadellerne om, i samme række følge som du lagde dem på panden.
Steg dem ca. 5 minutter på den anden side, og så er de klar til at spise.
Serveringsforslag: Frikadeller med kogte kartofler og stuvet spidskål, eller til frokost på rugbrød med hjemmelavet rødkål.
Skriv et svar