Bring fonden langsomt til at simre

Få mest ud af en frisk kylling – Afsnit 2, kyllingefond

Bring fonden langsomt til at simre
Bring fonden langsomt til at simre

Anden del af min lille serie om at få mest muligt ud af en frisk kylling går ud på at lave en god kyllingefond som kan fryses og bruges til at give en ekstra god smag til mange af de retter jeg vil lave på kyllingen.

Skroget bliver brækket ned i mindre stykker.

Kyllinge skrog til fond, skind og fedt
Kyllinge skrog til fond, skind og fedt

Gulerødder, bladselleri og løg hakkes småt og ensartet i hvad der hedder en mirepoix.

Mirepoix. fint hakket løg, bladselleri og gulerødder
Mirepoix. fint hakket løg, bladselleri og gulerødder

En pande sættes over for mellem varme og mirepoix bliver lige varmet igennem på panden. Lad være med at brug olie eller smør her. Det giver bare mere fedt til fonden.
Lig kødet ned til mirepoix og dæk med vand. Bring det til at simre.

Når det kommer til kødet i fond har du to muligheder når det kommer til hvordan du vil bruge kødet. Det hele kommer an på hvad for en smag du vil have frem. Bruner du kødet før du kommer det i fonden vil det give en mere mørk fond og lidt smag i retning af stegt kylling.
Vælger du  istedet for som jeg at ligge kyllingestykkerne i uden at brune dem får du en mere ren kyllinge smag og en klar suppe. Jeg valgte denne for at have en god base til at lave saucer og andet guf fremover.

Hele hemmeligeheden ved en god fond er at den ikke må bulderkoge. Det kan give en bismag til fonden og måske mest vigtigt ved at lade den simre så holder du fonden klar.

Bring fonden langsomt til at simre
Bring fonden langsomt til at simre

Jeg tilsatte et par laurbærblade og en ordentlig gang peberkorn.

Jeg har aldrig forstået hvorfor folk kun propper meget få peberkorn i en stor fond eller suppe. Jeg har eksperimenteret med få, ingen og mange – og de to første gør ingen forskel.
Så ned med en stor gang peberkorn. Smag skal der til og fonden bliver ikke stærk af det. Den får bare bedre dybde i smagen.

Tilsæt et par laurbærblade og etn håndfuld peberkorn
Tilsæt et par laurbærblade og en håndfuld peberkorn

Lad den simre lystigt, mens du skimmer så meget af grums og andet puha væk. Vend kødet i ny og næh hvis du som mig bruger en bred pande eller gryde.

Lad det simre indtil det smager rigtig godt. Du kan lige smage efter med en smule salt, men ikke for meget da fonden skal bruges i andre retter.

Si fonden
Si fonden

Si fonden. Sæt den på køl eller frys den. Jeg valgte at fryse den, så jeg kan bruge den i tiden fremover.


Udgivet

i

af

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *