Boller i karry

Boller i karry er en af de første retter min Mor lærte mig at lave, og det er stadig en yndet spise, når der skal hverdagsmad på bordet. Både voksne og børn spiser løs af denne nemme ret.

Jeg skriver opskriften som jeg husker den, de fleste mål er på slump. Jeg plejer at putte ingredienser i til jeg synes det ser rigtigt ud.


Boller i karry
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Klassisk boller i karry opskrift, ligesom jeg lærte den af min mor.
Forfatter:
Type: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal portioner: 4 personer
Ingredienser
Kødboller:
  • 500g flæskefars, eller halvt kalv, halvt gris.
  • 1 løg
  • 1 æg
  • Mælk
  • Mel
  • Rasp
  • Evt. havregryn
  • Salt & peber
  • Vand til kogning.
Sovs:
  • 25g smør, eller mere hvis man vil have mere sovs.
  • Karry
  • Mel
  • Salt & peber
  • Vandet kødbollerne har kogt i
  • Evt. et æble
Ris:
  • 4 dl ris (fx Basmati eller jasminris)
  • 6 dl vand
Instruktioner
  1. Hak løget fint, og rør det sammen med farsen, ægget, salt, peber og en smule mælk (ca ½ dl). Kom tørstof (mel, rasp, havregryn) i til farsen har den rette konsistens. Den må ikke være for fugtig, og skal stadig kunne røres rundt uden problemer. Prøv dig frem. 🙂
  2. Sæt en gryde med et par liter vand over, og tænd for den. Imens begynder du at forme bollerne med en spiseske og din ene hånd. De boller der er klar kommer i vandet. Dyp evt skeen i vandet imellem hver bolleformning, så slipper farsen nemmere. Når alle bollerne er i vandet, lægges låg på, og bollerne skal herefter koge.
  3. Når bollerne er formede og skal til at koge, sættes vandet til risene over. Når vandet koger, hældes ris (og salt) i vandet, og røres rundt, og koger under låg i 12 minutter. Rør rundt engangimellem.
  4. Efter de 12 minutter, skal risene stå og hvile i 12 minutter, og imens laves karrysovsen.
  5. De nu kogte boller hældes (sammen med kogevandet) i en stor skål ved siden af komfuret. Jeg hælder det normalt om ovre i vasken, og flytter skålen, så bollerne ikke sprøjter vand over det hele.
  6. Så skal der laves sovs. Jeg har altid lært at lave karrysovs som en opbagt sovs, så det er den som er med her.
  7. Smelt smørret i en gryde (brug den gryde bollerne kogte i, så sparer man lidt opvask). Når det er smeltet, hældes karry i, og man lader det bruse af. Mængden af karry afhænger af hvor stærk man kan lide sin mad, samt hvor stærk karryen man bruger er. Her kan også tilsættes et hakket æble, men det udelader jeg oftest, da min bedre halvdel ikke er så vild med varme æbler.
  8. Vi bruger i denne ret en kinesisk karry som hedder Kwei Lings Chinese Curry Powder, som er meget mild, og vi kan derfor opnå en god kraftig karrysmag, uden at retten bliver for stærk. Kwei Lings Curry Powder kan købes fx. hos Chas-E i Århus.
  9. Når karryen er bruset af, tilsættes melen. Det piskes rundt. Det skal ligne slags gul fugtig dej, så hvis det er helt vådt, så tilsættes lidt mere mel.
  10. Herefter tilsættes vand fra skålen med de kogte boller (jeg bruger en lille kop), start først med meget lidt, og pisk det så til det er uden klumper. Tilsæt lidt efter lidt vand, og pisk, indtil sovsen har rette konsistens. Husk at lade sovsen koge op imellem hver gang der kommer vand i, så kan man nemmere vurdere konsistensen. Er der ikke nok vand ved kødbollerne, så kan der som rest bruges bullion eller mælk.
  11. Når sovsen er klar, så tilsætter man lødbollerne med en hulske, og rører rundt så de er dækket med sovs.
  12. På dette tidspunkt har risene trukket ca 10 min, og er klar til spisning. Hvis de trækker lidt længere, gør det ikke noget. Hvis du kan nå at lave den opbagte sovs på 5 min, så har du også overskud i køkkenet til at kompensere, så risen og sovsen er klar på samme tid 😉
  13. Klar til servering.

 

 


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

Ét svar til “Boller i karry”

  1. kalle Avatar
    kalle

    Det var meget godt med ety recept på boller i karry,men den skriver ud flere sider,vilket virker lidt gammelmodigt…

    Eller tak for receptet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *