Hjemmelavet smør

Jeg har i et stykke tid gået og funderet over hvorfor jeg aldrig har prøvet at lave min egen smør. Alt hvad jeg har vidst om det kommer fra advarslen fra flødeskumspiskning – endelig ikke for meget, så bliver det til smør!

En ordentlig klump hjemmelavet smør
En ordentlig klump hjemmelavet smør

Hvis man kan være fan af smør – så er jeg superfan. Smør brugt rigtigt giver bedre smag i alle mulige retter og på et stykke nybagt brød bliver det til en lille himmerigsmundfuld. Fugle der synger, farverne lidt klarere og latteren lidt mere dybtfølt. Oh smør!

Fyldt at nysgerrighed smuttede jeg tur på nettet for at se om vores kollektive viden kunne give mig indsigt i smørrets mysterier.  Der var mange varianter, mange metoder, men min barndoms råd om flødeskum ramte plet.
Pisk fløde indtil det brydes op i smør og kærnemælk.

Og det var nok den mest præcise opskrift jeg har givet her på grydeskeen. Men lad mig fluks stoppe min ordstrøm og hoppe over til de visuelle detaljer.

Jeg brugte en liter økologisk fløde. Hældte den op i min blender.  Det ville nok være at foretrække at bruge en foodprocessor.

1 liter fløde proppet i blenderen
1 liter fløde proppet i blenderen

Så kommer vi til den lette del – blend, pisk eller hvad nu en foodprocessor gør indtil fløden skiller sig i smør og kærnemælk.
Bare rolig du vil ikke være i tvivl om hvornår det sker – for det sker ret markant.

Fløden lige efter den er skilt i fløde og kærnemælk
Fløden lige efter den er skilt i fløde og kærnemælk

Si kærnemælken fra smørret. Kærnemælken er sød og jeg bruger min til at afprøve min nye hjemmelavet surdej i aften.  Mere om den i mit næste indlæg.

Smørret har stadig en hel del kærnemælk bundet i sig  og det skal vi have ud. Eftersigende er det kærnemælken der kan få smørret til at blive harsk.
Jeg har læst om flere metoder til at “vaske” smørret. Jeg valgte at bruge en spatel til at gennemarbejde smørret.

Engang i tidernes morgen lærte jeg at det var vandindholdet i smørret der bestemte hvor hårdt smør er. Meget vand, blødt smør. Lidt vand hårdt smør.

Det var spændende at se hvordan smørret ændrede konsistens fra stivnet flødeskum til en hård masse jo mere af kærnemælken jeg fik ud.
Hæld iøvrigt væden fra tit og ofte.

Smørret bearbejdes og den bundne kærnemælk frigøres
Smørret bearbejdes og den bundne kærnemælk frigøres

Da jeg synes at der ikke kom ret meget vand ud gik jeg videre til selv “vaskningen”. Her skal du bruge rigtig koldt vand. Nogle siger is vand, men jeg brugte godt kold vand fra hanen.
Hæld vand ned i skålen til smørret og kør det godt igennem. Hæld vandet fra og erstat med nyt. Gentag indtil vandet er så klart som du nu har tålmådighed til.

Smørret efter en rum tids bearbejdning
Smørret efter en rum tids bearbejdning

Fremover vil jeg nok bruge klør fem til at bearbejde smørret med i det kolde vand – det ville nok gå en hel del hurtigere. Da jeg var tilfreds stod jeg med lidt over et halvt kilo smør.
Så var det tid til at få tilsat salt, med mindre man vil have usaltet. Jeg gav det en forsigt gang Maldon salt og fik det æltet godt igennem. Nu det var første gang jeg lavede smør saltede jeg på den forsigtige side og jeg må indrømme at det godt kunne have brugt lidt mere.

Til sidst rullede jeg smørret til en pølse i noget plastikwrap, lukkede enderne og lagde det i køleskabet. Du kan se min dej ligge ved siden af.
Nemlig til nylavet smør skal der hjemmelavet brød til. Jeg bruger no knead metoden. Den er simpel, enkel og smager godt.

Smørret rullet og pakket ind. Ved siden af ligger dejen til brødet og hæver
Smørret rullet og pakket ind. Ved siden af ligger dejen til brødet og hæver

Så mens jeg bagte brød fik smørret lov til at blive afkølet.  Hvis jeg selv skal sige det, så blev det et flot brød.

Brødet skulle køle af før jeg ville tage mig en skive eller to og det var uden undtagelse det sværeste ved det her. Med mundvandet hobende sig op i mundvigende og hjemmet fyldt af den fortryllende duft af nybagt brød var det rigtig slemt at vente.
Langt om længe var brødet parat til at blive skåret, smørret rystende lagt på det lune brød og den første mundfuld var en af de største oplevelser jeg har haft med nybagt brød.
Brødet havde den nøddeagtige smag som en god skorpe giver og smørret var koldt, cremet og havde flere nuancer end andet smør jeg har prøvet.
Og tro mig, jeg har smagt meget forskelligt smør 🙂

Den første bid brød med hjemmelavet smør, parat til at blive nydt
Den første bid brød med hjemmelavet smør, parat til at blive nydt

Igår var jeg kommet til at afsløre mine planer på arbejde og de grådige slyngler jeg arbejder sammen med havde under stort gruppepres krævet smagsprøver.
Så i morges blev der serveret resterne af brødet med det hjemmelavede smør – og det fik gode anmeldelser. De mest rafinerede var enige med mig i at det godt kunne have brugt lidt mere salt.

Det er på ingen måde sidste gang jeg laver smør. Nu skal der eksperimenteres.  Bedre fløder skal afprøves, der skal syrnes og hvad jeg nu finder på.
Alt i alt -kan jeg kun sige: PRØV DET!


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

17 svar til “Hjemmelavet smør”

 1. Merete Møller Avatar
  Merete Møller

  Det lyder for vildt. Hvor er opskriften på brøde`? :O))

 2. Morten Avatar

  Jeg er stadig overrasket over hvor let det var – så kan kun anbefale at komme igang med at prøve det:) Jeg vil nok starte med en halv liter fløde i stedet for den ene liter jeg gik i krig med.

  Jeg har lige lavet en surdej og havde tænkt mig at snuppe et par billeder af den her i aften og så skrive lidt om no knead opskriften.

  For dem der ikke kender den, så var det Mark Bittman (The Minimalist) fra New York Times ( http://bitten.blogs.nytimes.com/) der lavede en video og artikel fra et bageri i NY der lavede brød efter den opskrift.
  Den er så gået verden og nettet rundt lige siden blandt foodies.

  Videon kan du se her: http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

  Personligt bruger jeg en del mere salt end de gør i opskriften – men mere om det i mit næste indlæg:)

 3. MadFar Avatar

  Er ikke den store smørtante, men skal da helt klart lave min egen kryddersmør næste gang en sådan skal på bordet. Takker for tippet og hvorfor havde man ikke set den komme noget før?
  😉
  .-= MadFar´s last blog ..Suppe – hjemmelavet kalvefond =-.

 4. Morten Avatar

  Nu er jeg noget af en smørtante..erhm..Smørtante? 🙂 🙂 Men du har ret MadFar det undrede også mig at jeg ikke havde prøvet det noget før.

  Men det bliver ikke sidste gang.

 5. Merete Møller Avatar
  Merete Møller

  Hej Morten
  Havde du en opskrift på brødet?

 6. Klidmoster Avatar

  Hej Morten

  Jeg har lige lavet en portion af ½L øko fløde. Det gav 200g smør som jeg tilsatte 2 g Maldon. Det blev bare helt perfekt. Tak for en idiotsikker måde at gøre det på 🙂

  Mvh Malou
  .-= Klidmoster´s last blog ..ABC i ord og billeder: F… =-.

 7. Morten Avatar

  @Merete Møller

  Jeg skrev kort om den i min første kommentar:) Hvis du ser youtube klippet så kan du se hvordan man gør.

  Men for en sikkerhedskyld her er hvad jeg skrev til en god ven der fik det link:
  Du skal have en gryde med låg der kan tåle at blive ekstrem varm. Det vil sige ingen plastik eller andet i den stil. Jeg har en oval støbejernsgryde med tilhørende lå

  Du kan dele det op i 4 faser at lave brødet.

  1: Blande mel, vand og gær
  2: Vente i min. 16 timer.
  3: Bagning
  4. afkøling

  hemmeligheden ved det her er at dejen skal være rigtig fugt/klæg. Det store vandindhold gør at du får et brød med meget store lufthuller i.
  Det er du bruger en meget fugtig dej i en lukke gryde, gør at vanddampen fra dejen under bagning og den rigtig høje varme giver den sprøde skorpe.

  Så lad mig lige dele ud af mine erfaringer:

  1:
  du skal bruge 1 tredjedel vand til 2 dele mel. Konkrete mængde kommer lidt an hvor stor din gryde er – plus opskriften duer ikke til alt for store brød.

  Du behøver ikke ret meget gær, jeg bruger typisk det er vil svare til et par mililimeter af en gærpakke – rør den ud i vandet før du blander melet i.

  Put mel, hellere for lidt end for meget, i. Du kan altid hælde lidt mere i, så start med for lidt.

  Tilsæt salt – dejen kan tage mere salt end de siger i opskriften, men det lære du med øvelsen. Det smager ikke at ret meget hvis der kommer for lidt i.

  Rør rundt indtil melen er blevet opløst.

  2:

  Sæt den i køleskabet natten over. Uden at gå i detaljer så gennemgår dejen nu den samme process over tid som når man ælter. Noget med gluten der bliver ensrettet – heck it works.
  Dejen er fin derinde indtil den ikke bobler længere. Jeg har prøvet at glemme den og have den til at stå i tre dage før jeg bagte – det blev smagen bare bedre af.

  3:
  ca. 1 time til 1½ før du vil proppe brødet i ovnen, så den ud af køleskabet.

  Jeg ligger den på et stykke bagepapir – lettere at gøre rent og håndtere. Husk komme godt med mel på bagepapiret.

  Fold brødet indtil det begynder at gøre lidt modstand -svært at forklare men du kan mærke det med det samme. Nogle gange gider jeg ikke så bliver det bare foldet et par gange – laver også et godt brød:)

  lad det hvile og hæve – kan med fordel gøres i en skål (stadig mens dejen er på bagepapiret.

  Sæt gryde og låg ind i den kolde ovn. Tænd for ovnen på alt hvad ovnen kan trække. Min kan gå til 300 grader, men mindre kan gøre det.

  Når ovnen er nået max. temp så vent lige 10-15 minutter så du er sikker på at gryden er rygede varm.

  HUSK AT BRUGE NOGET DER KAN HÅNDTERE SÅ MEGET VARME – jeg har brandsårerne til at bevise det er et godt råd.

  Åben oven, jeg trækker gryden ned på lågen og dropper så bagepapir plus dejen ned i gryden.

  Lig låget på gryden og stil den ind i ovnen igen. Luk ovndøren.

  Start med at give den en halv time. Tag et kig til den – den skal gerne være god brun over det hele. ellers lig låget på og lad den få noget mere.

  Når du er tilfreds – så giv den lige 5 minutter uden låg, så du får den der flotte sprøde overflade.

  To gode råd: Brug næsen og lugt – når det lugter af friskbagt brød, så er den ved at være der.

  Tag gryden ud af ovnen og vælt brøddet ud på et skærebræt eller andet der kan klare varmen.

  4:
  Lig brøddet med bunden op af på en rist. Brøddet skal hvile minium en time ellers bliver det indre til dej. Faktisk er 1½ bedre – men jeg kan aldrig vente.

  @Klidmoster

  Herligt! Der er noget specielt over hjemmelavet smør. Rart at se jeg ikke er alene om at syntes det er sjovt at lave:)

  Jeg ser frem til at skulle lave det igen – tror jeg vil syrne fløden først.

  mvh

  Morten

 8. S Avatar
  S

  Hej Morten
  Kan man bruge andet salt en maldon? Her tænker jeg på f.eks himalaya-salt eller andet?
  Tak for din opskrift.
  Har lige fundet denne side. Og må sige, ja det er en fund 🙂

  Hilsen S

 9. Lars Avatar

  Hej S,

  Jeg tør godt svare på mortens vegne.

  Ja, du kan sagtens bruge andre former for salt, selv almindelig fin salt ville kunne bruges, hvis man ikke har andet. Har du noget røget eller andet spændende salt, så prøv endeligt det også i noget af smørret.

 10. Mikkel Avatar
  Mikkel

  Det ser jo både let og lækkert ud, men hvordan er holdbarheden på sådan noget hjemmelavet smør?

 11. mormor Avatar
  mormor

  en lille ugestid på køl kan det holde sig,det egner sig også fint til at fryse
  jeg har fået en bødker til at lave en lille smørkærne,det er sjovt at lave smør på den det sviner temmelig meget,men man føler sig meget oprindelig,mens man står og stamper

 12. Lulles mave Avatar
  Lulles mave

  Prøv næste gang.. Groft sennep!!

  Der må ikke sparres på det Uhhh :O)

 13. agt Avatar
  agt

  Prøv at bruge Creme Fraiche 38% i stedet for fløde.

 14. Halvamerikaneren Avatar
  Halvamerikaneren

  Må tilslutte mig koret om at det egentligt er utroligt jeg ikke har fået ideen at lave eget hjemmelavet smør noget før. Jeg har dog lige et spørgsmål:
  Kan man evt. bruge en røremaskine til hjælp når kærnemælken skal bearbejdes ud? Jeg har en Kenwood med k-spade som jeg ville tro kunne bruges.

 15. Mejeristen Avatar
  Mejeristen

  Men dit smør er jo ikke syrnet. Normalt smør i danmark er syrnet. Gammeldags syrner man fløden (som creme fraise) eller moderne – man sprøjter mælkesyre og syrnet mælk ind i smøret og ælter.

 16. Morten Avatar

  @Mejeristen – Du har ret i at smør normalt er syrnet i Danmark, men nu gik det her ud på at piske fløde indtil det blev til smør.

  Uden syrning, så bliver smørret fløde cremet herligt:)

 17. Max Avatar
  Max

  Her i Thailand koster 200g Lurpak 40kr – sååå er det vidst også betalt. 950ml thailandsk piskefløde koster 25-30kr (den er bedre end standard dansk piskefløde) så gir det lidt ming at bruge 10-15 minutter med stavblenderen. Og så får jeg små 400g smør og en halv liter kærnemælk (syrnet med mesofile kultur “syresvækker”). Hvis jeg ikke pisker fløden til smør, har jeg creme fraiche 38%. HOLDBARHED: Hvis jeg laver for meget smør, så koger jeg den gerne op til en time ved lav varme. Det fungerer som klaret smør, men får en nøddeagtig smag når man koger længere. Det holder nærmest for evigt og gir en fantastisk smag til alle stegte retter. Tricket lærte jeg af min indiske madmor, der hver dag skummede fløden af den friske mælk, og når hun havde en god portion, blev det pisket til smør og derefter kogt til det de kalder “GHEE”, så blev det hældt på en krukke og brugt til højtider og når der var fine gæster på besøg, til hverdag brugte hun olie. Mælken blev tilført yoghurt kultur, yoghurt er en del af de fleste inderes daglige diæt,, de er ofte er vegetarer og har bla. derfor brug for mælkeprodukter.
  Jeg har lavet smør i en almindelig blender, i en foodprocessor og med elektrisk piskeris, det er lettere, men opvasken bagefter er ikke sjov og der er mere spild.
  Mit hjemmelavede smør gør sig godt på mit hjemmelavede brød, med lidt hjemmelavet skinke, rullepølse, hjemmelavet ost eller bare en kartoffelmad, når man syns man har fået nok ris og nudler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *