Blommemarmelade

Blommemarmelade! Nammenam. Nu er blommesæsonen godt igang, og jeg har (som sædvanligt) valgt at lave en større portion blommemarmelade. Blommemarmelade tiltaler mig nok især fordi det ikke har den sukkersøde smag som jordbær- og hindbærmarmelade tit har. Når vi har blommemarmelade i huset, så bliver det spist med en hastighed, som var det gratis Nutella i en sultende børnehave.

Blommemarmelade (ca 4 liter)

Opskriften er taget fra Den grønne Syltebog, som alle burde have på hylden. Den er et sandt studie i at sylte, og er alle 38,- værd.

Ingredienser:

3 kg blommer
200 g (2 dl) vand
1300 g sukker
1 brev (25g) rød Melatin

Inden du starter, find nogle glas til at opbevare marmeladen i, her kan man f.eks bruge gamle rødbedeglas, sildeglas, sennepsglas, glas med patentlåg, eller lign. Vask glassene grundigt, og skold dem med kogende vand.

Har du købt Melatin uden konserveringsmiddel, så kan du skylle glassene med Atamon,  så marmeladen holder bedre.

Skyl blommerne, og fjern stenene ved at halvere blommerne. Kog blommerne under låg i ca 10-15 minutter sammen med vandet, indtil alle blommerne kan være nede i lagen. Rør størstedelen af sukkeret i blommerne. Lad ca. 100 gram være til senere. Kog blommerne og sukkeret endnu 10 minutter. Bland melatin og resten af sukkeret, og blandes i blommerne under omrøring, og koges endnu 2 minutter.

Kan du ikke så godt lide klumper i din marmelade, så er der her mulighed for at trække stavblenderen og give marmeladen en tur, indtil den ønskede mængde klumper er tilbage.

Hæld marmeladen på glassene, og luk dem med det samme. Har man glas med ‘klik-låg’ vil de blive suget nedaf når marmeladen bliver kold, og det er en sikkerhed for at glasset er rigtigt lukket.

Nyd marmeladen på pandekagerne til desserten, eller på friskt brød med smør:

Relaterede indlæg:

Tags: , , ,

29 Responses to “Blommemarmelade”

  1. Lena
    19. april 2009 at 20:21 #

    Smager dejligt! Brug evt. frisklavet æblejuice i stedet for vand (jeg brugte ca. 4dl), det fungerer godt :-)

  2. Sara
    17. august 2009 at 18:10 #

    Det var desværre lidt for meget melatin til min smag – hele herligheden endte med at blive til gele i stedet for marmelade :S

  3. 17. august 2009 at 21:43 #

    Det lyder ikke godt, jeg lavede den som der står, og som man kan se på det nederste billede, så er det ikke gele.

    Der er mange fakturer som kan spille ind, f.eks kan det være selve pektin indholdet i frugten, hvor længe det koges, og hvor hurtigt det bliver kølet ned i glassene.

    Hvis man vil teste hvor geleret marmeladen bliver (inden man hæder for meget Melatin i), kan man tage en skefuld og smøre tyndt ud på en tallerken, så den køler ned. Så kan man vurdere om der skal mere Melatin i på den måde.

  4. Lisa
    29. august 2009 at 13:10 #

    De tre kg blommer – er det med eller uden sten? :-)

  5. 29. august 2009 at 13:53 #

    God pointe. Det er uden sten.

  6. Daniel
    30. august 2009 at 13:21 #

    hvor lang tid kan det holde sig på køl?

  7. 30. august 2009 at 19:11 #

    Sukkeret virker som konserveringsmiddel i sig selv, men da der ikke er så meget sukker i den her opskrift, bliver der brugt konserveringsmiddel også, for at forlænge holdbarheden.

    Da marmeladen er lavet med konserveringsmiddel, så bør den nemt kunne holde sig et halvt år uden at være på køl, hvis låget slutter helt tæt. Vi har aldrig problemer med vores marmelade, og det holder ofte til næste års blommesæson starter.

    Hvis du er ængstelig over holdbarheden, så kan du henkoge/pasteurisere marmeladen og glas efter påfyldning, så “burde” den kunne holde sig næsten uendeligt.

  8. Dan Kjeldsen
    14. september 2009 at 09:57 #

    Hvis man nu kigger bag på brevet rød Melatin, står der hele brevet er til 4-6 kg frugt .Så hvis man nu bare bruger halvdelen ,måske lidt mere , får man nok den ønskede fasthed … ;-))

  9. Tanja
    14. september 2009 at 12:55 #

    Hvor mange glas bliver der ud af sådan en portion?

  10. 14. september 2009 at 23:31 #

    Tanja:
    Der bliver ca. 4 liter marmelade ialt, så det kommer jo an på hvor store dine glas er.

  11. 24. september 2009 at 23:29 #

    Kære Lars,

    Jeg har i dag lavet blommemarmelade efter at have set den på din blog. Jeg tror bestemt, at jeg må anskaffe med den lille grønne syltebog. Jeg havde jo læst kommentarerne herinde under din blommemarmelade, så jeg bestemte mig for ikke at komme et helt brev melatin i. Det skulle jeg dog ikke have gjort. Den blev for flydende, så nu må jeg nok give den endnu et opkog og tilføje lidt ekstra melatin og sukker. Ellers smagte den fantastisk – så tak fordi du lagde opskriften på nettet.

    De bedste hilsner Nadia
    .-= foodfanatic´s last blog ..Blommemarmelade =-.

  12. 24. september 2009 at 23:56 #

    Hej Nadia,

    Den lille grønne er helt fantastisk, det er helt vildt alle de opskrifter der er i den, selvom den er så lille.

    Godt at se du er begyndt at blogge igen, det havde jeg slet ikke opdaget. :)

  13. 25. september 2009 at 19:21 #

    Hej Lars,

    Har faktisk forsøgt at anskaffe den i dag, men den er tilsyneladende svær at opdrive. Husker dog at have set den i mit barndomshjem, så må lige lede lidt rundt i min mors gemmer.

    Læste du min blog tidligere? Er blevet lidt bedre til at opdatere, men den slags er jo tidskrævende. Til gengæld får jeg lavet en masse lækkert mad.

    Mvh Nadia
    .-= foodfanatic´s last blog ..Blommemarmelade =-.

  14. 27. september 2009 at 19:52 #

    Du kan købe bogen online hos f.eks Saxo (se link længere oppe). Men ellers burde den være til at finde i en velassoteret boghandel.

    Mht din blog, så har jeg aldrig været trofast læser, men er da kommet den vej forbi indimellem.

  15. Tina
    29. september 2009 at 20:04 #

    Hvis marmeladen er blevet for sød, er der så nogle tips?

    Mvh. Tina

  16. Tina
    29. september 2009 at 20:20 #

    og hvis jeg nu vil supplere op med mere blommemarmelade, kan jeg så vente til dagen efter med at koge noget, uden sukker, og herefter blande det i?

    \Tina :-)

  17. 29. september 2009 at 21:01 #

    @Tina:

    Hvis marmeladen er blevet for sød, kunne man f.eks blande noget citronsyre, eller citronsaft i, for at give noget mere modspil til det søde. Det vil måske gøre marmeladen lidt tykkere, da Melatinen virker bedre, når marmeladen er mere syrlig.

    Mht at koge flere blommer, og blande med, burde nok kunne lade sig gøre, men jeg ville nok koge det hele sammen, og komme en ny omgang konserveringsmiddel i, så man er sikker på at det holder. Det er ikke noget jeg har erfaring med, men held og lykke med det.

  18. Tina
    30. september 2009 at 20:27 #

    Hej igen.

    Tak for det gode råd. Og hurtig service!!!

    Det virkede fint med at koge en ny portion blommer og blande i.
    Jeg har først konserveret marmeladen idag, så det var ikke noget problem.

    Nu er der 4½ liter lækker marmelade, OG nybagte boller – mmmmm…

    Mvh. Tina

  19. Solveig Flensted
    1. oktober 2009 at 12:08 #

    Hej til alle.
    Jeg har lige lavet 10 pund Victoria marmelade. UHMMMMMMMMMM sikke en lækkerbisken. Jeg kom 3 spsk brun rom i pr.pund samt 1 spsk. vanillasukker pr.pund. Det kan varmt anbefales. Hele familien elsker det selv dem der ikke spiser hele bær i marmeladen. Prøv det det blir´et hit
    Med venlig hilsen
    Solveig

  20. helle hansen
    24. august 2011 at 09:20 #

    Kan man fryse marmeladen

  21. 24. august 2011 at 18:54 #

    @Helle: Det skulle der ikke være noget i vejen for, hvis det altså er nogle beholdere som kan tåle frosten :)

  22. 4. september 2011 at 11:59 #

    Hej Lars, jeg kom lige fordi din blogg da jeg søgte opskrifter på blommemarmelade, kogte i går en portion af lige dele opal blommer og nektariner, tilsat lidt vaniliesukker, ren slikmarmelade som de kalder det på mit arbejde, jeg skærer blommer og nektariner i mindre stykker og moser blandingen efter 1. opkogning med en alm kartoffelmoser, inden jeg tilsætter sukker og koger færdig,der tilsættes saften af enten en friskpresset appelsin eller citron og lidt Atamon ( se hvor meget bag på atamonflasken)

    Efter kogning kan marmeladen holde sig flere år, hvis glassene er skoldede, afdryppede på viskestykke, og efterfølgende skyllede i Atamon,( påfyld lidt Atamon i sylteglasset, skru låget på og ryst glasset, hæld nu Atamonen i næste glas og gentag til sidste glas.

    Efter påfyldning mens marmeladen stadig er helt varm, hældes ET PAR DRÅBER atamon i glassets låg og fordeles ud over hele lågets underside med en ren pegefinger, det overskydende Atamon fra låget hældes ovenpå marmeladen, og fordeles ligeså med fingeren så hele marmeladens overflade er “glaseret” med Atamon, helt ud og til glassets kant og op på kanten at glassets hals, dette er et gammelt husmoderråd som jeg fik for snart 30 år siden, af en landbokone mens jeg tjente på en gård, det råd har jeg fulgt gennem alle årene siden, og jeg sylter rigtigt meget, og aldrig har jeg haft et glas muggen syltetøj, marmelade osv. husk bare at låget skal skrues på med det samme, og at glasset skal være rent for marmeladestænk i glassets gevind,inden låget skrues på, så kan marmeladen holde sig i et skab/ spisekammer/mørkt rum i flere år, og stadig se og smage ligeså frisk som den dag man lavede marmeladen. Hermed er et godt gammelt husråd givet videre, det er så ærgerligt at have et stort arbejde med at sylte, kun for at opdage man kan smide det hele ud pga mug.

  23. Mille
    5. september 2011 at 17:23 #

    Skal skrællen bare koges med?

  24. 5. september 2011 at 20:13 #

    @Lone: Gode tips. Normalt er det ikke et problem her, for blommemarmeladen er altid den som først bliver spist. Den smager simpelthen fantastisk :)

    @Mille: Jep, du koger bare skrællen med også.

  25. 5. september 2011 at 22:47 #

    I skrællen på blommer sidder de naturlige farvestoffer, så kog dem bare med, hvis man helt vil være fri for skræl i den færdige marmelade, men ikke orker at skolde og flå blommerne, ( det er livet for kort til efter min mening) kan man nemt hælde marmeladen med skræl igennem en grov sigte eller dørslag og røre rundt i dørslaget med bagsiden af en suppeslev, det går hurtigt, skrællen bliver tilbage i dørslaget.det skal bare gøres inden man jævner med Marmelit, er det derimod store mængder, er det en fordel at bruge si-indsatsen til saftkogeren/Tutti-Frutti, jeg laver ligeså tit marmelade i Tutti-Fruttien på den måde, at jeg fylder med F.eks. hele skyllede mirabeller og efterfylder efter behov,når der ikke kommer mere saft ud af det der bliver tilbage, moser jeg det lige med kartoffelmoseren, og rører derefter rundt med en stor grydeske med lige sider, og det der ender i saftbeholderen, koger jeg op med sukker i en gryde,evt. med lidt saft og vupti, har man både saft og marmelade ud af de samme bær. i nat lavede jeg 18 liter saft og ud af resten af bærmosen + 1 liter saft blev der 11 glas marmelade i tidligere champignonglas og 8 glas marmelade i tidligere Salsaglas, og mirabellemarmelade smager himmelsk, faktisk bedre end blommemarmelade synes jeg, Mirabellemarmelade har den smukkeste gylden-orange farve, og er mildere i smagen end blommer.

    Velbekomme

  26. Christian P
    14. september 2011 at 21:09 #

    Brugte noget CERTO syltepulver her i Oslo da jeg ikke kunne drive op noget melatin. Det virkede nu ikke helt så godt og det blev desværre også lidt for sødt. Men det kan da stadig spises.

    @Lone: Mirabellemarmelade er bare det bedste. Min mor plejede at lave en masse – det smager bedre end alt andet, men har desværre ikke et mirabelle træ heroppe.

    Men lavede hyldebærsuppe i går. WOW. Har ikke fået det i 25 år men hold fast det bringer minder tilbage. Det smager som jeg huskede. Forrygende.

  27. FruLyhne
    7. august 2013 at 09:56 #

    KÆMPE HIT!!! Jeg har lige lavet marmelade efter denne opskrift…næsten da.

    Tog 2,5 kg frosne blommer og 1/2 kg rabarber… Og tilsatte 15 g melatin og 1 vanille stang…det blev super godt.

    Tak for opskriften!!!

  28. Erling Rohard
    21. september 2013 at 15:19 #

    Den er også lækker med en chili kogt ud i gryden, bare så man kan ane det, ikke hot som sådan.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blommemarmelade « Foodfanatic’s Weblog - 24. september 2009

    [...] Jeg havde fulgt en opskrift fra Den Grønne Syltebog, som jeg tilfældigt faldt over på en anden blog. I kommentarfeltet havde en anden læser skrevet, at hans marmelade næsten blev hele geleagtig på [...]

Leave a Reply