nordisk

Nordisk Brænderi – brændevin fra Nordjylland

Og nu til noget helt andet. I sommers var vi forbi Anders Bilgram der står bag Nordisk brænderi. Det ligger smukt i Hødal med udsigt over Skagerrak. I en natur som Anders bruger som inspiration og kilde til sine snapse. I videoen ovenover fortæller Anders om sine snapse og gør det rigtig engageret.

Mens jeg sidder og skriver dette har jeg skænket mig et lille glas af “Sneppesnaps” som er en jagt snaps fra Nordisk brænderi. Inspirationen fra den omgivende natur er tydelig.
Den er destilleret og lagret på krydderurter som Anders har samlet hvor skovsneppen “ynder at raste under efterårstrækket” som der står så poetisk på flasken. Som prikken over i’et er den afrundet med lynghonning og lakridsrod.
Det giver en rund, dyb og kompleks smag, hvor jeg bliver ved med at gå på opdagelse i smagen.

Jeg forstår godt at det er en jagtsnaps, for den vil med fordel kunne nydes udendørs i et ruskende efterårsvejr med en pibe siddende i mundvigen. Samtidig med at man sidder i læ under stort træ og kigger ud over det regnvåde landskab.

En af de mest fascinerende brændevine jeg har smagt længe.

Det er en af mange forskellige brændevine som der bliver lavet på Nordisk Brænderi. Derudover kan nævnes Fisk & skaldyr; en behagelig frokost snaps. Æblebrændevin, Røde Willy som Anders præsenterer i videoen og mange andre. Oh jo, der er vist også en whiskey på vej fra Nordisk brænderi.

Nu har alkohol i sine mange former og udtryk aldrig været hovedfokuset på Grydeskeen. Men i sommers inden et besøg hos mine forældre faldt jeg over Nordisk brænderi på nettet, og blev ganske nysgerrig.

Hvis du ganske hurtigt tænker dig om hvilke snapse du kender, så er der stor mulighed for at du vil kunne liste den samme håndfuld snapse som vi alle er vokset op med på frokostbordet ved festlige lejligheder.

[box type=”info” size=”large” style=”rounded”]Vidste du at man tilsatte kommen til snaps i gamle dage for at tage den dårlige smag?
Man havde ikke ret god kontrol over processen og kommen skjulte de dårlige fuselolier og gjorde snapsen drikkelig. Det er derfor de klassike danske snaps smager af kommen.
Det kan man kalde at gøre en dyd ud af nødvendighed. Idag er der heldigvis meget bedre styr på processen og det åbner op for nye spændende brændevine[/box]

Med hele bølgen af nordisk mad der, som et overgearet markedsføring gimmick, angriber os fra alle sider i disse tider,  kom det faktisk bag på mig at ny fortolkning af snaps, brændevin, aquavit ( ja, kært barn har mange navne) ikke stod øverst på drikke listen i det nye nordiske køkken.

Men heldigvis er der så småt ved at dukke små destillerier frem, fandt jeg ud af ved at lave lidt research på det store Internet. Det giver mig håb om at vi også på det område kan forny os gastronomisk.

Jeg ser ingen grund til at snaps ikke kan være lige så varieret som rom, whisky, cognac og de andre store udenlandske drikke. Heldigvis ser det ud til at det kan ske.

Mange tak til Anders for at sætte tiden af til et besøg fra Grydeskeen. Det var spændende og inspirerende.


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

3 svar til “Nordisk Brænderi – brændevin fra Nordjylland”

  1. Gastromad Avatar

    Så kom indlægget :-), hvilket er super lavet.
    /Søren

  2. maria Avatar
    maria

    Kanont indlæg 🙂 Og god film

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *