Karbonader med grønærter

Karbonader, ja, det hedder de jo. Andre siger krebinetter, men det har aldrig slået an i min familie. Hos os har det altid – og vil altid hedde karbonader.

Dette var en af de første retter min mor lærte mig at lave, og selvom retten er simpel, så er den for mig lig med rigtig mange minder. Flest gode heldigvis.

Jeg laver altid karbonaderne med en enkelt panering, for jeg er ikke vild med alt for meget panering.

Ingredienser til karbonader med grønærter.

500g hakket svinekød (evt 50% kalv)
1 dl mel
1 dl rasp
Salt
Peber
1 æg, hvis der skal dobbeltpaneres
smør/olie til stegning

1 stk Frosne ærter og gulerodsfirkanter i pose
2 tsk sukker
1 tsk salt

Evt. kartofler

Først laves paneringsmelet. Er du til enkeltpanering, så bland mel og rasp sammen, og krydr med salt og peber.
Skal det være dobbeltpanering, så laver du 3 tallerkener 1 med mel (krydret med salt og peber), 1 med rasp og 1 med ægget (som er pisket let sammen).

Så skal karbonaderne formes. Del farsen i 4-6 lige store dele, og form hver del til en kugle i hænderne, de må gerne trykkes noget sammen, så de ikke så nemt skilles ad på panden. De formes nu til karbonaderne, og hakkes let på kryds og tværs med en kniv (for at give både mere overflade, og for at de hænger bedre sammen)

Skal du bruge kartofler er det nu du skal sætte dem over (i deres egen gryde).

Nu er karbonaderne formet så nu kan vi starte gryden med grønærterne. Hæld alle de frosne grøntsager i gryden, og hæld vand ved til de næsten er dækkede. Tilsæt salten, og sukkeret, og lad det småsimre imens karbonaderne laves.

Enkeltpanering: Karbonaderne vendes i melet.

Dobbeltpanering: Karbonaderne vendes i melet, og derefter i æg, og derefter i raspen. Lad ligge 10 minutter inden de steges.

Karbonaderne steges i smør tilsat olie til de er brune på begge sider.Pas på med alt for meget varme, da paneringen så bliver branket før karbonaderne er færdige indeni.

Når karbonaderne er ved at være færdige, skal grønærterne jævnes. Dette gøres nemmest ved at tage noget stivelse (mel/maizena/kartoffelmel) og blande sammen med en smule vand, og forsigtigt hælde det i gryden imens man omrører. Vær lidt forsigtig, det kan nemt blive for tykt. Sker det alligevel, så kan man blande lidt vand i (eventuelt fra kartoflerne), til det bliver den rette konsistens igen.

Serveres rygene varmt.


Udgivet

i

af

Kommentarer

6 svar til “Karbonader med grønærter”

 1. Deborah Avatar

  Det er næsten som min mor lavede den, men jeg mener nu den oprindelig version er lavet med en hvid mælkesovs med grønærterne i. Sådan fik vi det ihvertfald.

 2. Kristian Avatar

  Ja, endnu engang må jeg bøje mig i støvet og kigge på et billede af min mor. Savner hendes karbonader.

 3. Otto Juul Avatar
  Otto Juul

  Det ser sku lækkert ud og lyder godt 🙂 – men det hedder altså Krebinetter!

 4. Jens Rasmussen Avatar
  Jens Rasmussen

  med fare for at stikke hænderne i hvepseboet 🙂

  Det du har taget et billede af er en krebinet.

  Idet en karbonade oprindeligt var et helt stykke kød kunne være svin eller okse som blev paneret og skulle ligne en kotelet. Hvorimod en krebinet består af hakket kød.

  Det ifølge Madam Mangors kogebog ihvertfald hvor hakket slet ikke optræder – dog er det sådan at man på fransk kalder sådan noget paneret kød for “Crebinet” og derfor har vi Danmark svært ved at skelne.

  Men uanset navnet er det en lækker ret !!

 5. Sanne Avatar
  Sanne

  For at gøre det hele mere enkelt.: En krebinet er en karbonade der er paneret. Så enkelt er det! Slå det op i et gammeldags leksikon, det er der jeg har læst det.

 6. Winni Page Avatar
  Winni Page

  Den lyder hel dejligt, har lidt hjemmeve efter 49 aar i usa og jeg ser altid paaDanske opskrifter, denne var meget god, tak tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *