Hakkebøffer med brun sovs og kartofler

En klassiker i det danske køkken! Hakkebøffer med hele molevitten. Selv om madvanerne hertil lands har udvidet sig kraftigt siden min barndom, så kan en god hakkedreng, eller andre af de gamle klassikere stadig få øjnene til at lyse og sætte forventningens glæde op. Det oser af hjemmets madgryder, hygge og gode minder.

Hakkebøffer med brun sovs og kartofler

Det er samtidig en af disse retter hvor barndomshjemmets er den bedste. Selv om jeg igennem årerne har arbejdet mig frem til min egen opskrift, så vil den altid blegne ved siden af min moders. Jeg har dog lånt en håndfuld tricks fra den måde hun laver hakkebøfferne på.

Tag en god stak store løg, skær bunden af og halver løgene. Det er lettere at pille dem på denne måde. Skær løgene ud i strimler.

Hakket løg
Hakket løg

Sæt en pande over for god varme, og når den begynder at blive varm drop lidt fedstof (jeg brugte lidt smør) på panden og lad løgene glide efter. Sørg for at stege dem langsomt og ikke ved for kraftig varme, så de kan blive godt karmeliseret.
Et trick jeg har lært af en god kammerat er at lige give dem en hættefuld eddike og senere i processen lige en knivspids sukker.
Imens løgene steger lystigt er det tid til at forme hakkebøfferne. Jeg bruger som altid kun hakkekød fra min slagter, da jeg som tidligere nævnt ikke stoler på discountbutikkernes hakkede rester i på køl.  Form bøfferne og sørg for at de er pænt tykke (minimum 2-2½ centimeter).
Jeg bruger altid frisk knust peber – så jeg brugte lidt at tiden til at knuse en gang peberkorn i min morter mens jeg ventede på de bløde løg.

Bløde løg
Bløde løg

Når de smager sødt og ser ud som på billedet – tag dem af panden og sæt dem til side

Skru op for pladen med panden, så den er parat til at stege hakkedrengene. Når den er blevet varm, drop lidt smør på, og steg bøfferne.
De skal kun lige brunes på begge sider og ikke steges igennem. Forklaring følger..

Hakkebøfferne på panden
Hakkebøfferne på panden

Her kommer mit trick. jeg fik sat en stor støbejernsgryde, som jeg har, over og gjorde parat til at lave en opbagt sovs.
Varme på pladen, en generøs klat smør i bunden og når den er smeltet et par store spiseskefulde mel i. Rør kraftigt rundt i det – det må endeligt ikke tage farve, vi skal bare have “brændt” melsmagen væk.
Når det er gjort, hælder jeg en smule vand i af gangen og rører kraftigt rundt under hele processen. Det gælder om at gøre det i små skridt, så vi er i kontrol over hvor tyk sovsen bliver.
Jeg kunne ikke dy mig for at bruge den klat fløde jeg havde tilovers fra dagen før, så der røg lidt af det i.
Jeg vil ikke have min brune sovs alt for tyk, så jeg sørgede for at den havde den konsistens jeg var ude efter.

Lige der stod jeg med en rigtig kedelig sovs der smagte af ingenting og så meget bleg ud. Først røg der lidt kulør i under omrøring indtil jeg næsten havde nået den farve jeg var ude efter.
Nu var farven på plads, så nu var det tiden til at få lagt bunden for den smag jeg vil have. Mine tre knap så hemmelige ingredienser er tomatpure, engelsk sovs og så lidt rødbedesaft fra de syltede rødbeder. De to første skal bruges med forsigtighed og den sidste giver lige den rigtig gode smag.
Sovsen er langt fra færdig – for nu kommer vi til det sidste skridt i at få sovsen til at smage rigtig godt.

Hakkebøfferne i sovsen med nogle af de bløde løg
Hakkebøfferne i sovsen med nogle af de bløde løg

Læg de letstegte hakkebøffer ned i sovsen og læg cirka halvdelen af de bløde løg ned til dem. Skru ned og lad det hele simre indtil bøfferne er blevet færdige.
Kødet og løgene vil give så meget smag til sovsen, at du ikke vil kunne genkende den.

Husk at sætte vand over til kartoflerne og få dem kogt. Jeg serverer mine med skræl på, da jeg har en irrationel modvilje mod at skrælle kartofler.

Serveres med rødbeder – og det smager helt fantastisk!

Hakkebøffer med brun sovs og kartofler
Hakkebøffer med brun sovs og kartofler


Udgivet

i

af

Kommentarer

8 svar til “Hakkebøffer med brun sovs og kartofler”

  1. Lizette Petersen Avatar
    Lizette Petersen

    Hurraaaa, jeg har aldrig kunne lave en ordentlig brun sauce til Hakkebøffer, men på denne måde bliver både bøf og sauce perfekt – Tak for det:o)

    Jeg er desværre en af de personer, der ikke er specielt god til at lave mad, og jeg skal da ihvertfald ha’ en opskrift. En af de ting jeg aldrig har kunne lave er stegte løg, som i opskriften. Mine løg ligner bestemt aldrig dem du har frembragt, men er meget mørkere, og smager ikke specielt godt. Er det simpelthen et spørgsmål om tålmodighed og lav varme, for at få dem så flotte som dine er, og hvor lang tid skal jeg regne med at de skal ha’ ?

    Håber på et svar.
    Mvh. Lizette

  2. Morten Avatar

    Det er da herligt at høre med den brune sovs:)

    Så lad os se om vi kan få hjulpet med de brunede løg. En ting som jeg selv ikke er vild med, men alligevel laver fordi det giver den gode smag til sovsen.

    Temperatur kontrol er vigtig. Først ved høj varme og så ned med den på mellem.

    Husk at brug en god klat smør og lad løgene glide ned på panden når smørret er smeltet.
    Rør rundt i dem indtil de falder sammen og begynder at tage farve og skru så ned. Tag eventuelt panden af indtil pladen bliver knap så varm. Husk at røre:)
    Så lad dem stå indtil de ser gode ud.
    Undervejs kan du give dem en smule sukker og en hætfuld eddike.

  3. Erik Avatar
    Erik

    Jeg synes det er kedeligt, at man skal tvinges til at modtage spam om alverdens ting for at få lov til at se opskrifterne. Det er faktisk ikke lovligt. Opskrifterne er kun et påskud til at få folks mailadresser, så I kan sende en masse spam ud.

  4. Marlene Avatar
    Marlene

    Jeg prøvede at lave saucen igår og var nødt til at smide den ud. Jeg ved ikke om det skyldes den engelske sauce eller hvad, men den blev nærmest syrlig og smagte slet ikke godt:-(

  5. Morten Avatar

    @Erik – undskyld det lange svar. Din kommentar var blevet forputtet et godt stykke nede i listen. Jeg tror at du må have klikket på en af vores reklamer.
    Udover at du kan vælge at skrive en email når du skriver en kommentar så beder vi ikke om mail. Men trist at du har haft den oplevelse.

    @Marlene – det er jeg da ked af høre. Lige som der ikke er noget bedre end sovs, så kan en dårlig altså være noget af det slemmeste. Det kan ødelægge et helt måltid mad.

    Der kan være mange grunde til at den går galt. Det er sket og sker stadig for mig. Det vigtigste jeg har lært er at starte med at bruge lidt, smage, tilsætte lidt mere, smage – uanset hvad det er jeg tilsætter.

    Håber det lykkes fordi en anden god gang – ellers må du sige til, for så må jeg lave en anden opskrift på brunsovs:)

  6. Maria Avatar
    Maria

    MUMS!!! siger jeg bare!! smager MEEEEEEGA godt!!! er idag for anden gang igang med denne opskrift!!! Og tillod mig at dele på facebook da jeg er så vild med den sovs!

    så tak!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂

  7. Steen Reimer Avatar
    Steen Reimer

    Knippel god opskrift og meget smagfuld (efter at have smagt sovsen til med salt)…
    Er det bevidst at ordet salt ikke findes i denne opskrift?

  8. Lars Kiilerich Avatar

    Hej Steen,

    Det er vist en forglemmelse. Vi takker for roserne, og får lige rettet opskriften til så der indgår salt.

    MVH
    Lars

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *