En klassiker i det danske køkken! Hakkebøffer med hele molevitten. Selv om madvanerne hertil lands har udvidet sig kraftigt siden min barndom, så kan en god hakkedreng, eller andre af de gamle klassikere stadig få øjnene til at lyse og sætte forventningens glæde op. Det oser af hjemmets madgryder, hygge og gode minder.
Det er samtidig en af disse retter hvor barndomshjemmets er den bedste. Selv om jeg igennem årerne har arbejdet mig frem til min egen opskrift, så vil den altid blegne ved siden af min moders. Jeg har dog lånt en håndfuld tricks fra den måde hun laver hakkebøfferne på.
Tag en god stak store løg, skær bunden af og halver løgene. Det er lettere at pille dem på denne måde. Skær løgene ud i strimler.
Sæt en pande over for god varme, og når den begynder at blive varm drop lidt fedstof (jeg brugte lidt smør) på panden og lad løgene glide efter. Sørg for at stege dem langsomt og ikke ved for kraftig varme, så de kan blive godt karmeliseret.
Et trick jeg har lært af en god kammerat er at lige give dem en hættefuld eddike og senere i processen lige en knivspids sukker.
Imens løgene steger lystigt er det tid til at forme hakkebøfferne. Jeg bruger som altid kun hakkekød fra min slagter, da jeg som tidligere nævnt ikke stoler på discountbutikkernes hakkede rester i på køl. Form bøfferne og sørg for at de er pænt tykke (minimum 2-2½ centimeter).
Jeg bruger altid frisk knust peber – så jeg brugte lidt at tiden til at knuse en gang peberkorn i min morter mens jeg ventede på de bløde løg.
Når de smager sødt og ser ud som på billedet – tag dem af panden og sæt dem til side
Skru op for pladen med panden, så den er parat til at stege hakkedrengene. Når den er blevet varm, drop lidt smør på, og steg bøfferne.
De skal kun lige brunes på begge sider og ikke steges igennem. Forklaring følger..
Her kommer mit trick. jeg fik sat en stor støbejernsgryde, som jeg har, over og gjorde parat til at lave en opbagt sovs.
Varme på pladen, en generøs klat smør i bunden og når den er smeltet et par store spiseskefulde mel i. Rør kraftigt rundt i det – det må endeligt ikke tage farve, vi skal bare have “brændt” melsmagen væk.
Når det er gjort, hælder jeg en smule vand i af gangen og rører kraftigt rundt under hele processen. Det gælder om at gøre det i små skridt, så vi er i kontrol over hvor tyk sovsen bliver.
Jeg kunne ikke dy mig for at bruge den klat fløde jeg havde tilovers fra dagen før, så der røg lidt af det i.
Jeg vil ikke have min brune sovs alt for tyk, så jeg sørgede for at den havde den konsistens jeg var ude efter.
Lige der stod jeg med en rigtig kedelig sovs der smagte af ingenting og så meget bleg ud. Først røg der lidt kulør i under omrøring indtil jeg næsten havde nået den farve jeg var ude efter.
Nu var farven på plads, så nu var det tiden til at få lagt bunden for den smag jeg vil have. Mine tre knap så hemmelige ingredienser er tomatpure, engelsk sovs og så lidt rødbedesaft fra de syltede rødbeder. De to første skal bruges med forsigtighed og den sidste giver lige den rigtig gode smag.
Sovsen er langt fra færdig – for nu kommer vi til det sidste skridt i at få sovsen til at smage rigtig godt.
Læg de letstegte hakkebøffer ned i sovsen og læg cirka halvdelen af de bløde løg ned til dem. Skru ned og lad det hele simre indtil bøfferne er blevet færdige.
Kødet og løgene vil give så meget smag til sovsen, at du ikke vil kunne genkende den.
Husk at sætte vand over til kartoflerne og få dem kogt. Jeg serverer mine med skræl på, da jeg har en irrationel modvilje mod at skrælle kartofler.
Serveres med rødbeder – og det smager helt fantastisk!
Skriv et svar