Hvis der er en ting der signalerer sommer og grill for mig, så er det en majskolbe der har været forbi grillen og serveret med smør. Helst så det driver ned af kinderne med smør og safterne springer fra majsene når man bider i den. Det bliver ikke mere enkelt og mere velsmagende. Her bruger jeg min sædvanlige teknik til at grille dem og så bagefter laver jeg dem til en overraskende god sauce der vil gå godt med alt på grill. Inden jeg går ud og tænder op i grillen så lægger jeg altid majskolberne i en stor skål med vand og salt. Der får de lov til at ligge indtil de skal på grillen. Salten er med til at fremhæve smagen og vandet får dem til at blive dampet og det gør dem bare bedre. Vandet skal bare lige være en smule salt, sådan at hvis du smager på det kan du smage saltet, uden at det er blevet til saltvand.
Majskolberne ligges i vand med salt

Majskolberne lægges i vand med salt

Når grillen er parat ryger majskolberne lige oven på kullene. Ikke noget med indirekte varme her. Jeg vender dem altid når jeg kan se at bladene er blevet sorte. Det gør ikke andet end at det giver mere smag. De skal være jævnt sorte over det hele. For at checke at de er færdige kan du lige hive et par blade tilbage og se om der stadig er rå majs tilbage. Hvis så giv den side et par minutter. Jeg blev forstyrret undervejs, så de fik lige lidt for lang tid på den ene side så selve majsene var blevet sorte. De var heldigvis ikke forkullet, så jeg besluttede mig til at bruge dem som de var.
Majskolderne efter de har været på grillen og er blevet pillet. Det sorte giver bare smag

Majskolberne efter de har været på grillen og er blevet pillet. Det sorte giver bare smag

Godt trick til at få bladende af uden at brænde sig er at bruge et par rene arbejdshandskeer - så går det som en drøm. Her er de parate til at få en gang smør og så bare spises. Men denne gang ville jeg prøve noget andet, nemlig at lave en sauce der fanger hele oplevelsen af majskolber fra grillen. Specielt hvis du får gæster er det her et godt trick. De får smagen og du skal ikke grille majs til X antal mange mennesker. Den her kan nemlig laves på forhånd og så lunes på komfuret. Inde i køkkenet skar jeg majskornene af og sørgede for ikke at få noget af selve kolben med.
Majs skæres af kolberne

Majs skæres af kolberne

Derefter fik de en tur med min stavblender og en smule smør. Husk at arbejde hurtigt her, så varmen fra majsen kan smelte smørret. Blendes indtil det er blevet godt smadret. Læg mærke til de sorte majs i billedet nedeunder - de med til at få det til smage af grillede majskobler.
De afskårne majs og smør blendes. Smag ti -med saltbagefter.

De afskårne majs og smør blendes. Smag til med salt bagefter.

Den blendede majs og smør

Den blendede majs og smør

Find en skål frem der passer til din si og placer sien over den. Hæld massen ned i den og brug en ske til at få arbejdet al det flydende igennem, så der kun er alle de store dele fra majsen tilbage. Husk at der sidder en masse guf på ydersiden af sien. Skrab det ned til majssaucen.
De blendede majs presses gennem en si

De blendede majs presses gennem en si

Majs massen efter væden er presset gennem sien

Majs massen efter væden er presset gennem sien

Jeg smagte på den og den manglede lidt syre og salt. Syreren manglede fordi at majsen er sød og smørret fedt. Syren vil lige gå ind og afbalancere. Jeg brugte en Hægblomst eddike jeg købte på Roskilde dyrskue 2011. Den er meget mild og diskret. Du kan sagtens istedet for bruge en hvidvinseddike eller hvid balsamico. Husk kun at tilføje en lille bitte smule af gangen. Rør rundt og smag. Ellers risikerer du at den bliver alt for dominerende.
Hægblomst eddike fra www.nielsenognielsen.dk

Hægblomst eddike fra www.nielsenognielsen.dk

I  skålen har du nu en rigtig god majssauce der går godt til klassisk grillmad. Den er som sagt speciel god at have i baghånden hvis du får gæster.
Majs sauce

Majssauce

           

Relaterede indlæg:

, , , , ,

3 Responses to Grillede majskolber og majssauce

 1. Det lyseblå køkken 18. juni 2011 at 15:05 #

  Majs er bare godt. Rå, kogte eller grillede. Vi spiser dem dog uden smør m.m. men bare helt neutral. Det er sådan vi bedst ka li dem. Majs majs er gode. Hehe…

  Majspuré er lige så godt. Vi lavede det forleden til en god kalveschnitzel. Bare majs, lidt smør, lidt salt og lidt syre. Enten citronsaft eller en lækker hvid og mild eddike. Tror jeg vil prøve at si puréen næste gang.

  Go lørdag…

  Mange gode hilsner
  Maj

  • Morten 24. juni 2011 at 20:30 #

   @Det lyseblå køkken – jeg er helt pjattet med majskolber, men foretrækker en smule smør (erhm…) på mine.

   Jeg synes at det gav godt at si dem. Det gør lige konsistensen lidt bedre:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Svinemørbrad med grillede kartofler, surkål og majs-sauce « Sjønne's Mad - 10. august 2011

  […] var lidt af en tester. Jeg havde læst lidt på Grydeskeen’s indlæg om majs der var grillede, som på magisk vis blev til en […]

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This