
Æblesæsonen var over det danske land og min grøntpusher havde fyldt op med dansk produceret æbler. Jeg bad om at få nogle madæbler og nogle spiseæbler og har selvfølgelig glemt alt om hvad sort det var.. Oh well..
Det store æble bagerst er madæblet, så meget er jeg sikker på. Min tanke ved at bruge 2 slags æbler var at de to æbler ville give forskellige konsistener og det viste sig at jeg havde ret.

Æblerne blev udkernet, skrællet og skåret i tern.

I køleskabet havde jeg et par liter æblemost med navnet på en rimelig kendt dansk kok som varemærke, den havde ikke været helt så drikkelig som jeg havde regnet med da jeg købte den, men smag var der.
Så det var min hensigt at koge mine æbler i en god æblemost. Hvilket skal forståes som at den ikke var fra en karton fra et discountmarked, men rent faktisk var en æblemost lige som den var presset fra æblet.
Op i mosten med æbleternene.

Jeg skrabte vaniljekornene ud af vaniljestang.

Kornene kom i fløde og vaniljestangen kom ned til æbleternene i gryden. Det hele i den hellige smags tjeneste.

Min udspekulerede plan var at kornene skulle stå og trække i fløden for at give en god smag til flødeskummen og stangen skulle meget gerne indeholde smag nok til at der vil være rigeligt vaniljesmag i æblemosen når det var færdig.

Derefter bragte jeg gryden med æbleblanding i kog og lod det koge i 20 til 30 minutter.
I dee sidste 5-10 minutter lod jeg en stjerneanis simre med i overfladen. Den skal ikke give en hulens masse smag, men bare lige være med til forøge kompleksisteten. Hvilket var grunden til at jeg lod den ligge i overfladen.

Efter den halve times tid fiskede jeg først stjeneanisen op og tilsatte så nok sukker til at det blev sødt, men ikke nok til at det blev for meget. Det er noget med at tilsætte, røre, smage. Gentag indtil du har den mængde du foretrækker.

Her viste det sig at jeg havde været en klovn. Jeg havde brugt for meget æblemost, så en ekstra tur i det nærmeste discountmarked gav mig en marmelade geleringspulversom jeg brugte til at give en tyk konsistens.
Og det er faktisk hvad den her dessert er – æblemarmelade med knas og flødeskum.

Fløden med vaniljekornene kom ud af køleskabet. Der røg en lillebitte knivspids salt i og en teskefuld sukker for at booste smagen. Vær forsigtig her specielt med saltet.
Pisk fløden så den bliver til flødeskum

Jeg havde med vilje fravalgt det sukkerristede rasp og gik hardcore efter kun at bruge makroner. Jeg er ret sikker på at den sukkerristede rasp er et lævn fra mere nøjsomme tider og en måde at strække de mere dyre makroner.
Hvilket giver meget godfornuft, men ikke når man prøver at ramme en mere dekandent version.
Så knus rigeligt med makroner.

Hæld først æble i bunden af en skål eller et glad, så et lag med makroner. Gentag indtil du løber tør for ting eller plads.. og til sidst top med flødeskum.


Den smagte bare godt.
Kogning i æblemost og de små tricks med vanilje hjælp alle med til at få lavet en intens æblesmag og flødeskum var bare mums.
- 1 madæble og 1 spiseæble per person
- 1 pose købe makroner
- 1 vaniljestang
- Sukker
- En flaske god æblemost, helst en ufiltreret.
- Fløde
- 1 Stjerneanis
- Skræl æblerne og skær dem ud i tern.
- Læg tern i en gryde og dæk med æblemost.
- Flæk vaniljestang og skrab kornene ud.
- Kom kornene i fløden ( i en skål ) og stil tilbage i køleskabet
- Drop vaniljestangen ned i gryden til æbletern.
- Bring gryden i kog og lad den simre i 20-30 minutter
- Når der er 5-10 minutter med lad en stjeneanis simre med. Lig den oven på æblerne, den skal kun lige give bidrage til smagsnuancerne – ikke dominere.
- Efter de 20-30 minutter tag gryden af bluset og smag til med sukker. Tilsæt noget sukker, rør rundt smag og tilsæt mere hvis du synes. Gentages indtil DU er glad for resultatet.
- Tip: Min æblemos var ikke tyk nok, så jeg brugte et marmeladegeleringspulver til at tykne min.
- Sæt mosen på køl indtil kold.
- Serveres i skål eller portion anrettes. Nederst æblemos, så knuste makroner – gentag indtil du løber tør for plads eller æblemos:)
- TIlsæt en lillebitte knivspids salt til fløden og en teskefuld sukker. Pisk til flødeskum.
- Pynt med flødeskum
Skriv et svar