En højt belagt med tunge


En højt belagt med tunge
En højt belagt med tunge

Der skulle handles ind til jul og da jeg med mine kære forældre havde forvildet os ind i et nyt discountmarked i det nordjydske, faldt jeg med sædvanlig nygerrighed over en let saltet tunge i en af kølediskene.
Straks var min kulinariske eventyrlyst tændt og den røg ned i kurven. Det er altid rart med en tilføjelse til frokost bordet.

Tunge, fremmed som det lyder i dag for de fleste af os, der er opvokset med de firkantedepålægspakker og deres monotome indhold, er faktisk en klassisker i den fine ende når det kommer til pålæg.
Hvem husker ikke scenen i Matador hvor lærer Andersen hos familien Varnæs siger “Kom Oskartungen er kommet på bordet igen!” og så målrettet styrer mod natmaden!

Så i disse nordiske tider er det frem med en gammel klassiker!

Det her er en af de mere simple opskrifter jeg har skrevet om på grydeskeen.dk. I det store og hele skal den koges i 3 timer i usaltet vand.  Jeg overlod hele proceduren til min moder der er uddannet smørrebrødsjomfru og brugte lejligheden til at knipse løs med kameraet og snuppe smagsprøver når det det var muligt.

Lige fra discountmarked i det nordjydske
Lige fra discountmarked i det nordjydske
Den saltede tunge
Den saltede tunge

Givet den ikke er for køn:)

Tungen koges i usaltet vand i 3 timer
Tungen koges i usaltet vand i 3 timer

Når den er kommet op af vandet, pilles skindet af tungen.

Skindet sidder løst på den kogte tunge
Skindet sidder løst på den kogte tunge
Skindet trækkes af tungen
Skindet trækkes af tungen

Derefter blev det nederste af tungen trimmet da der sidder en del bindevæv og fedt.

Det nederste af tungen trimmes
Det nederste af tungen trimmes

For at stille min nysgerrighed skar min moder den midt over og et par skiver blev til smagsprøver. Tungen var stadig lun, så den røg ind i køleskabet før den fik en tur i pålægsmaskinen.

Tungen skæret halvt over
Tungen skåret halvt over
Den første smagsprøve
Den første smagsprøve

Den havde en meget delikat smag af kalv og smeltede på tungen. Den fik lige et skud peberrodssalat, som er det traditionelle tilbehør.

Derefter blev den lagt på køl til frokosten dagen efter. Turen i køleskabet vil også gøre kødet i tungen fastere og nemmere at skære ud på pålægsmaskinen.
Jeg nævnte tidligere at min moder er uddannet smørrebrødsjomfru og det var en fornøjelse at se hende genskabe en klassiker fra hendes læretid.

Først blev en halv skive smurt rugbrød (med smør selvfølgelig) lagt på tallerkenen. Derpå lavede hun to rækker med tunge. Hver skive blev bøjet bagover i toppen for at give fylde og få lagt bunden for den højt belagte.

Dernæst blev der lagt en gang peberrodssalat ned igennem midten. Et par cornichoner blev skåret i halve og lagt pynteligt i toppen af anretningen. Et par kvarte tomater blev lagt i bunden.
Der blev sluttet af med friskskrabet peberod og en smule karse.

En smuk og enkel frokost klassiker.

En højt belagt med tunge
En højt belagt med tunge

Nå ja,  bare for at vise at det faktisk smagte godt så lad mig slutte med dette billede.

En halv højt belagt med tunge
En halv højt belagt med tunge


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

15 svar til “En højt belagt med tunge”

  1. Klidmoster Avatar

    Åh, det er det pureste guf! Jeg husker barndommens tungemadder på farmors julebord som noget ganske særligt. Vi fik dog ikke peberrodssalat, men hjemmelavet pickles og høvlet peberrod til. Det er også noget vildt godt kød at bruge til biksemad 🙂
    .-= Klidmoster´s last blog ..En kop kage =-.

  2. Anders Avatar

    Tunge smager konge og de billeder er jo rent food-porn… damn hvor kunne jeg godt spise sådan et stykke lige nu!
    .-= Anders´s last blog ..Champagne poesi =-.

  3. Piskeriset Avatar

    Det er godt nok mange år siden, jeg har fået tungemad, men dejligt at få genopfrisket minderne – meget spændende fotoserie 🙂
    .-= Piskeriset´s last blog ..Kaffe-mynteeddike =-.

  4. Signe Avatar

    Jeg kan kun huske at jeg syntes det var klamt som barn – dog ville jeg formentlig synes det var lækkert i dag, og så ELSKER jeg peberrodssalat!
    .-= Signe´s last blog ..Farseret vildsvinekølle med tomatkompot- ruller med skorzonerrødder og solbærsauce =-.

  5. Morten Avatar

    @Klidmoster – Jeg har aldrig prøvet at bruge tunge til biksemad, lyder spændende.

    @Anders – Det er rent foodporn!:)

    @Piskeriset – det var så lidt:)

    @Signe – Det er værd at prøve:)

  6. Mette Lindgaard Eriksen Avatar
    Mette Lindgaard Eriksen

    Skønt med endnu et indlæg fyldt med detaljerede billeder 🙂
    Har aldrig smagt tunge – udseendet skræmmer lidt, men sjovt nok så tænker jeg altid på netop den scene i Matador, når jeg hører om tunge!

  7. Jens Rasmussen Avatar
    Jens Rasmussen

    Kogt tunge er guf – vi fik det en gang i mellem i mit barndomshjem altid med peberrodssovs lavet på friskrevet peberrod fra haven – uha den trak vand 🙂 Men guf var det og ren magi for en 6 årig dreng at se mor flå tungen.

  8. Jens Rasmussen Avatar
    Jens Rasmussen

    Endelig giver det anledning til meget morskab til en julefrokost når man siger “Moster Ruth stikker du ikke lige tungen op min ende? “

  9. Morten Avatar

    @Mette – Tak for de pæne ord:) Ja udseendet kan skræmme lidt, men det smager fantastisk og det er det vigtigste:)

    @Jens – Ikke sikker på at jeg vil vide mere om dine julefrokoster!:):):)

  10. Charlotte Simonsen Avatar
    Charlotte Simonsen

    Tunge er noget af det bedste og en meget undervurderet spise, personligt syntes jeg bedst om kalvetunge, men den skal tit og ofte bestilles.

  11. Dorthe Avatar
    Dorthe

    Heej,
    hvilken butik fandt du tungen i ?
    Synes aldrig jeg har set det nogen steder..

  12. Morten Avatar

    @ Charlotte – Du har helt ret i at tunge smager godt. Det er en så god oksekød smag at os der kan lide det kun skal være glade for alle dem der ikke tør prøve – mere til os:)

    @Dorte – jeg fandt dem faktisk flere steder i nordjylland. Dels i Salling i Ålborg og dels i en føtex i Hjørring. Der var nu ikke mange af dem i køledisken:)

  13. Asger Avatar
    Asger

    Jeg fandt denne side under min jagt på varianter af opskriften på sdprængt/let saltet tunge, der var nu ikke mange. Hvis nogen ligger inde med gode ideer så lad høre.
    Vi tager en tunge ud af fryseren og salter den i et par dage, så ud af starthullerne, tak.

  14. Morten Avatar

    Hej Asger.

    Jeg tillader mig at linke til dr, Camilla Plum har en opskrift liggende der.

    http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/og-den-sorte-gryde/Opskrifter/2010/Uds_8/20100319102229.htm

  15. Jens Avatar
    Jens

    Oj – denne har jeg lige lavet med elgtunge. Det blev nogle dejlige stykker smörrebröd.

Skriv et svar til Anders Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *