Clafoutis med kirsebær

Clafoutis! Første gang jeg hørte dette udtryk, var jeg totalt blank. Heldigvis ved Wikipedia ret meget, og kunne fortælle mig at Clafoutis er en fransk dessertkage, som traditionelt laves med kirsebær. En slags bagte pandekager med kirsebær i. Det lød spændende. Jeg er vild med kirsebær, og elsker pandekager, så kombinationen skulle da afprøves.

Traditionelt laver man desserten uden at udstene kirsebærrene, puritanere mener at kirsebærstenene afgiver smag til kagen imens den bliver bagt. Det kan jeg godt fælge dem i, da kirsebærsten afgiver en smag, der minder lidt om mandel. Jeg er nu ikke selv meget for at sidde finde kirsebærsten i mine kager, så jeg tog den hårde tørn med at udstene 500 gram kirsebær i hånden.

På min næste ønskeseddel, står der en kirsebærudstener skrevet på.

Desserten skal serveres direkte fra ovnen, eller i det mindste meget varm, da den falder noget sammen når den bliver kølig, og konsistensen bliver også noget kedelig når den bliver kold.

Clafoutis kan laves med alle mulige frugter fx. æbler, pærer, solbær, rabarber eller blommer. Kun fantasien sætter grænser. Hvis man laver clafoutis med anden frugt end kirsebær, så hedder retten så istedet flognarde.

Kirsebær clafoutis

3 dl mælk 3 æg 2½ sukker ½ tsk stødt kanel (kan udelades) 3 dl mel 2 spsk. smeltet smør ½ kg kirsebær, med eller uden sten Flormelis

Fremgangsmåde:

Tænd for ovnen på 180 grader.

Rør mælk, æg, sukker, kanel og mel sammen med halvdelen af den smeltede smør. Her kan med fordel bruges en food processor eller stavblender, men et manuelt piskeris virker nu også fint. Rør til der ikke er flere klumper.

Smør et fad ca. 20x20cm eller 15x30cm og hæld et ganske tyndt lag dej i bunden, sæt i ovnen i ca. 5 minutter. Tag fadet ud, og bred kirsebærrene ud på bunden, og dæk dem til med den resterende dej. Bag yderligere i oven 30 minutter, eller til den er fast og gylden.

Drys med flormelis i en sigte, og server straks.

Relaterede indlæg:

, ,

4 Responses to Clafoutis med kirsebær

 1. margit 4. august 2009 at 23:18 #

  hvor dælen køber man en kirsebærudstener?

 2. Lars 5. august 2009 at 09:11 #

  Oh der er mange steder. Hvis du har en lokal (velassorteret) isenkræmmer, så var det et sted at prøve.

  Ellers sælger hwl.dk og hjemmeproduktion.dk begge kirsebærudstenere.

  Er det ikke nok, så prøv at søge på amazon.de eller google efter “Kirschentkerner”.

 3. Morten 5. august 2009 at 23:02 #

  Begge steder er lidt et slarafenland for os der kan lide at lege i køkkenet.

  Har gået overvejet at lave min egen vineddike – det kan f.eks fås hos hjemmeproduktion..hmm…

 4. Marianne 16. juli 2011 at 14:37 #

  Den er virkelig vammel den opskrift, der er anført ovenfor. Det var virkelig en ubehagelig oplevelse, og 3/4 af desserten blev smidt ud + tilbageværende på tallerknerne. Der er alt for meget mel anført i opskriften, og i stedet for sukker, skal der bruges flormelis. Clafoutis er en specialitet fra Limousin, og de clafoutis’er, jeg har fået dér, var anderledes lette og fordøjelige. Den opskrift, jeg har fået i Limousin lyder således: 500 g modne kirsebær – med eller uden sten, 3 æg, 2½ spsk. flormelis, 4 strøgne spsk. mel, 2 dl mælk, lidt smør til fadet. Dertil skal gratinen bages ved 220 grader i ca. 35 min. Efter 20 min. bagetid skal gratinen drysses med flormelis. Denne gratil kan serveres enten lunken eller kold. Hvis kold er det godt med lidt creme fraiche.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This