AEG i røg og damp

Lars kok kigger til kartoflerne
Lars Askanius kigger til kartoflerne

Det sker nogle gange at man finder en køkkengadget, man ikke vidste man havde behov for. Det er sjældent, men det sker! Jeg har i mange år vidst at professionelle køkkener havde store dampovne, og uanfægtet af denne viden har jeg gået i min egen lille boble og bildt mig selv ind at en dampovn måske bare er en dyr gadget, som man skal være udlært kok for at kunne udnytte, og at de ihvertifald ikke er den uhyre høje pris værd.

Sidst i april var Morten og Jeg nede hos AEG i Fredericia, og lege med Mette Gassner  fra Ti Trin Ned. Mette blev kåret til årets kok 2011, 3. plads ved Nordisk Bedste Kok 2012, og medlem af kokkelandsholdet.

Vi var blevet inviteret ned til AEG af Louise som arbejder hos Essencius, og som driver bloggen Louilicious, hvor man altid kan få god inspiration, og ofte et godt grin. AEG havde inviteret os fordi de gerne ville vise os deres nye dampovne frem. Med ikke mindre end 73 liters ovnrum, så er dampovne ikke mere sådan nogle små skrammelovne, som der ikke kan være noget i mere.

Vi var kun en ganske lille flok ialt. Udover Mette, så var der Lars Askanius, som er en af de faste kokke i Electrolux Culinarium, Gitte fra AEG, Louise fra Essencius, og 6 bloggere (Mette, Nadia, Malou, Philip, Morten og Jeg)

Menuen bestod ‘kun’ af 2 retter.

  • Dampet pighvar med nye asparges, farserede morkler, svampeskum, kartofler, syltede løg, brunet smør og ramsløg
  • Chokolade soufflé budding, citron parfait, rabarbersorbet, krystalliseret chokolade, sabayonne og råmarinerede rabarber

Heldigvis 2 ret komplekse retter med en masse elementer i.

Vi blev delt op i 2 hold som skulle lave en ret hver, og udfra opskrifterne (Mere information om dagen og opskrifterne), så gik vi ellers igang. Der var ret god tid til at lave retterne, så snakken og kameraerne gik lystigt.

Mette fileterer pighvar
Mette fileterer pighvar

Bloggerne lavede maden, og fik kyndig hjælp af de 2 kokke. Der blev udvekslet masser af gode tips om tilberedningsmetoder og køkkengadgets. Dampovnene skulle bruges flere gange undervejs, så vi fik da også snakket lidt om hvad de kan. (De kan alt. Selv hente kaffe, og svejse under vand)

Mette Gassner viste masser at små tricks et af dem hvordan man lavede ramsløgsstøv til de dampede kartofler.

Efter elementerne var lavet, blev der anrettet..

Serveret, og fotograferet, og spist.. Madbloggere spiser altid lunken mad.. 🙂

droool :p~
Dampet pighvar med nye asparges, farserede morkler, svampeskum, kartofler, syltede løg, brunet smør og ramsløg

Fantastisk stykke pighvar, fast i kødet, men stadig utroligt saftigt. De nye fynske asparges var dampet så man kunne synke tænderne i dem, men alligevel lige få en snert af sprødhed, og kartoflerne var fulde af kartoffelsmag endnu, fordi de var dampede og ikke kogte. De dampede svampe holdt formen, og var fulde af smag, og var saftige..

En ret som var på grænsen til at være irriterende god, når den nu var så forholdsvis nem at lave. Uden dampovnen, ville den være utroligt svær at lave, og tingene ville alligevel ikke blive lige så gode hvert for sig. Dampovn  vs “Lars’ fordomme” :   1 – 0

hyggelig snak om hovedretten
hyggelig snak om hovedretten

Til desserten var der ikke så meget brug for dampovnen, kun Chokolade soufflé buddingen skulle laves i dem. Men hvilken kage det blev.. naaaam!

Malou laver citron parfait

Jeg stod for at lave råmarinerede rabarber, samt rabarbersorbet. Eftersom der manglede en vacuum maskine i køkkenet, blev der improviseret en del, og de helt nye rabarber var lidt for kedelige i farven, så de fik et skud farve. Af en eller anden grund ser det mest appetitligt ud, når man ser rabarber på en tallerken, at den er rød, og ikke grågrøn.

Mette poserer med posen..

Jeg fik den store ære at piske sabayonne, og det blev gjort med megen kærlighed og piskeris. Hvis der ikke var så meget tilbage så er det IKKE fordi jeg smagte på den hele tiden.

piske piske piske

Så skulle desserten anrettes..

Citron parfait
Citron parfait
rabarbersorbet quenelles lægges på
rabarbersorbet quenelles lægges på

Så er vi næsten klar til at spise..

snart klar
snart klar..

Efter servering, skulle der sauce sabayonne på, det er synd at putte det på ude i køkkenet, da det ret hurtigt bliver fladt.

Sauce Sabayonne kommes på..
Sauce Sabayonne kommes på.. så er vi klar!

Så kunne der spises.

Virkeligt en lækker dessert, som Mette havde komponeret. Simple ting, som sammen blev helt fantastisk. Selve Chokolade soufflé buddingen i midten var luftig, og herlig let, endnu et point til dampovnen.

Alt ialt en forrygende dag, som for mig har åbnet øjnene for dampovnens lyksaligheder, en køkkengadget, jeg bare må eje.

Andre som har skrevet om dagen: 

AEG 

Klidmoster

Becauseitmatters

Faster Philip 


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “AEG i røg og damp”

  1. Mette Avatar

    For dylan, det er da en rammende overskrift som i den grad passer til det første billede.

    Rigtig godt indlæg, som beskriver og dokumenterer virkelig præcist, hvad vi lavede 🙂 Sådan!!

    Tak for en god og sjov eftermiddag, begge to. Det var en fornøjelse at møde jer.

  2. foodfanatic Avatar

    Hvor er det bare nogle smukke billeder i har begået. Det er jo ligesom at være der igen.

Skriv et svar til Mette Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *