Få mest ud af en frisk kylling – Afsnit 5, Friturestegt marineret kylling med squashblomst og gomashio squash

Friturestegt marineret kylling med squashblomst og gomashio squash

Friturestegt marineret kylling med squashblomst og gomashio squash

Gæster havde anmeldt deres ankomst lige på den anden side af aftensmad og var sultne ved ankomst fik jeg at vide.  Jeg havde taget et kyllingebryst op og havde et par små squash og squashblomster til overs fra mit besøg på markedet i Roskilde – så var det med at tænkte hurtigt og komme i sving. Nu er den her ret ikke hurtig iøvrigt, så mine gæster fik lov til at vente.

Først skar jeg kyllingebrystet ud i ens tynde skiver. Helt basalt – flæk den på langs og så skær ud i cirka 4 mm tykke skiver.  De røg i en blanding af citronsaft, tørret chili og blommeeddike og fik lov til at marinere indtil de skulle bruges.

Kyllingebrystet skæres i mindre stykkerog marineres i æblecider eddike, citronsaft og knust tørret chili

Kyllingebrystet skæres i mindre stykker og marineres i æblecider eddike, citronsaft og knust tørret chili

De små squash blev skåret i kvarte på den lange led og jeg fjernede støvdragerne fra de små squashblomster. Jeg have læst mig til at de ikke skulle smage godt, og man skal jo tro på hvad der står på det store Internet.

Gule squash skåret i kvarte og støvdragerne fjernet fra blomsterne

Gule squash skåret i kvarte og støvdragerne fjernet fra blomsterne

I et af de bedre discountmarkeder inde i Købehavn havde jeg købt mig et glas Gomashio salt, hvilket er en japansk sesam salt.  En god slat blev blandet med lidt tipo 00 mel jeg havde stående. Du kan sagtens bruge almindelig mel, jeg var bare løbet tør.

Gomashio blandes med tipo 00 mel

Gomashio blandes med tipo 00 mel

Så var det at jeg stoppede med at tage billeder.

Hvorfor?

Fordi jeg har meget stor respekt for en stor grydefuld varm olie der står på et komfur. Det er mildest talt ikke noget at spøge med, så blev kameraet stillet godt væk imens resten foregik.

Så husk følgende – Aldrig, ALDRIG hæld vand på varm olie…ALDRIG!. Sørg for at håndtag og andet står inden for komfuret så du og andre ikke ved et uheld får fat i håndtag med et ærme. Varm olie over en selv er ikke til at spøge med…så hellere tænk dig om en ekstra gang.

Du skal altid have et låg der passer til gryden du bruger lige ved hånden. Hvis der går ild i olien – så læg låget på. Sluk for blusset/komfuret og lad den køle ned før du flytter den. Har du emhætte og er der gået ild i olien – så tilkald brandvæsnet så de kan checke at der ikke er gløder i udsugningen. Gløder kan ligge og ulme i lang tid, så vær på den sikre side.  Nej de bliver ikke sure hvis der ikke er nogle gløder og de ødelægger ikke dit køkken.

I det hele taget er varm olie noget forfærdelig noget – så få børn, husdyr og barnlige sjæle ud af køkkenet mens du arbejder med det. Jeg har engang oplevet et ordentlig sprut fra en varm olie, hvor jeg lige nåede at flyttet hovedet så det ikke ramte mig i øjene. Lad mig bare sige at det var smerte og held på et usandsynligt niveau.

Gå aldrig fra olien når den står på tændt blus! Faktisk burde jeg få mig en friteuse, der har man bedre styr over temperaturen og risikoen.

Med denne servicemeddelese er det tilbage til maden.

En tandstikker blev stukket i olien og da det brusede omkring den gik jeg først igang med de kvarte squash

De kvarte squash blev lige vendt i et pisket æg og så vendt i gomashio saltet.  Derefter blev de forsigtigt lagt i olien – ikke noget med at kaste eller dumpe – det sprøjter. Steges indtil de er brune.

Squashblomsterne blev vendt i det piskede æg og vendt i mel med lidt salt – de blev lagt i olien og stegt til gyldne.

I en stor skål blandede jeg en mængde mel (tipo 00) med salt og en øl. Kulsyren fra øllen laver flere bobler og er med til at give en luftig dej.  De marinerede kyllingestykker blev tørret let og vendt i dejen.  Her lavede jeg kun en smule ad gangen for at holde olien varm.
Jo mere koldt du ligger i olien, des mere falder temperaturen og jo mere fedtsugende bliver dejen. Så høj temperatur, små portioner.

Det hele blev lige drysset med lidt fint salt og serveres med det samme.

Friturestegt marineret kylling med squashblomst og gomashio squash

Friturestegt marineret kylling med squashblomst og gomashio squash

Det var første gang jeg smagte squashblomster og det bliver ikke sidste gang. Hold da op de smagte godt. Gomashio squashen havde en god smag, selv om squashen blev lidt væk.

Den friturestegte marinerede kylling var helt perfekt. Sprød, knasende dej og saftig kylling inden i med en god smag fra marinanden. Det tog ikke lang tid før fadet var tomt.

Relaterede indlæg:

, , , , , ,

3 Responses to Få mest ud af en frisk kylling – Afsnit 5, Friturestegt marineret kylling med squashblomst og gomashio squash

  1. Kim Schulz 23. august 2011 at 22:23 #

    Et rigtigt festmåltid fra den gyldne ønskebrønd. Har du ikke problemer med at sprødheden forsvinder fra de der squash der? jeg synes altid at mine bliver sjaskede inden de når at blive serveret.

    alt godt,
    Kim Schulz

  2. Gadeknøs 25. august 2011 at 05:28 #

    Jeg tænkte præcis det samme, har forøvrigt også samme problem med auberginer 🙂

    Lækkert ser det ud, jeg må nok også indrømme jeg har en gedigen svaghed for sprøde fjerkræ der har været i oliebad. Her i byen har vi en mand der laver friturestegte halve fugle i en en wok over ild i en olietønde – og gør det til perfektion. Desværre lukker han når han har udsolgt og jeg er kommet bare lidt for sent de sidste to dage. Forstår han ikke, at jeg har cravings?

  3. Morten 1. september 2011 at 19:55 #

    @Kim – Jeg oplevede ikke noget problem med sprødhed. Mine squash var så små og friske at dejen bestemte:)

    @Gadeknøs – sprødt fjerkræ fra den gyldne ønskebrønd er altid godt:) Du må snuppe et billed af de halve fugle og vise os dem:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This