Stegt laks med Sauce Bavaroise og confiterede kartofler og gulerødder

En gang om ugen holder der er en fiskevogn nede ved stationen i stormetropolen, og engang imellem falder jeg for fristelsen. Denne gang var det et stykke laks der fik mit mundvand til at løbe.

Stegt laks med Sauce bavroise og confitede kartofler og gulerødder
Stegt laks med Sauce Bavaroise og confitede kartofler og gulerødder

Jeg er inde i en periode hvor jeg gør meget ud af få brugt de ting jeg har derhjemme inden jeg går ud og køber nyt.  I købeskabet lå en bakke økologiske æg, en pose snack gulerødder (eneste overkommelige størrelse der kan købes i stormetropolen), en gang små kartofler og en gang peberrod.
Så med laks indkøbt var det eneste jeg manglede usaltet smør og persille. Hvilket lige ligger indenfor rammerne af hvad stormetropolens discountmarkeder kan klare af eksotiske råvarer.

Jeg har noget med kogte grøntsager, der skyldes en opvækst i halvfjerdserne og firserne. Altid var de udkogte (ikke derhjemme, men når man spiste ude). Grøntsagsmos i fastholdt i egen form! Så på vej mod discountmarket i en halv snestorm i følge medierne (mere kraftigt snevejr) besluttede jeg mig til at confitere kartoflere og gulerødderne.
3 fed hvidløg, salt og en ordentlig stak peberkorn blev lagt i en kasserolle med smør, timian,  gulerødder og kartofler.  Kasserollen sættes på komfuret over svag varme så smørret kan smelte og temperaturen holdes nede så der ikke steges, men netop koges.

Alt parat til at confiter kartofler og gulerødder
Alt parat til at confitere kartofler og gulerødder

Mens det stod og hyggede sig skrabte jeg skællene af laksen med en kniv.  Nu var det bare at vente på at kartofler og gulerødder var ved at være færdig før jeg smed fisken på en varm pande.
Da tilbehøret var ved at være færdig fik laksen en gang salt og skindsiden blev smurt med lidt olie for at få skindet sprødt. Fisken blev stegt først med skindsiden ned af, mens jeg i begyndelsen trykkede fisken svagt ned mod panden for at få al skindet helt sprødt. Ummm sprødt fiskeskind!
Da skindet var blevet sprødt, tog jeg panden af varmen (den var ikke tykbundet) og skruede ned for blusset. Da det var blevet koldere satte jeg panden tilbage og lod den stege videre for svag varme.
Stykket var så tykt på midten at jeg til sidst valgte at vende det forsigtigt for at få det stegt færdigt.

Undervejs havde jeg fundet tid til at rive en god portion peberrod. Normalt ville jeg advokere at man bruger en skarp kniv til at skrabe peberroden, men til den her ret var det frem med Microplane rivehjernet. Har du ikke et Microplane rivehjern – så er det med at komme ud og få et par stykker. Fantastisk stykke værktøj! Nej, brug ikke revet peberrod fra pose!

Revet peberrod
Revet peberrod

Jeg satte kartofler og gulerødder til afdrypning, siede smørret og stillede det til side. En æggeblomme røg op i min høje skål og med stavblenderen gik jeg igang med at lave Sauce Bavaroise. Hvilket basalt set er en smørbaseret sauce som Bearnaise og Hollandaise.
Samme princip som med mayonaisen i dette indlæg, bare med varmt smør og ikke olie.
Da smørret var blevet brugt, blev saucen smagt til med peberrod, en smule hvidvinseddike og salt.

Stegt laks med Sauce bavroise og confitede kartofler og gulerødder
Stegt laks med Sauce Bavaroise og confitede kartofler og gulerødder

Tilsidst blev der pyntet med lidt persille.


Udgivet

i

af

Kommentarer

4 svar til “Stegt laks med Sauce Bavaroise og confiterede kartofler og gulerødder”

  1. Mattias Avatar
    Mattias

    der er da lidt 80’er over den anretning kruspersille som drys så bliver det ikke mere 80’er men lækkert ser det ud…

  2. Stella Avatar
    Stella

    ÅRH, hvor ser det bare indbydende ud.

    – og hvor inspirerende at læse om din måde at få ryddet ud i køkkenet og kun købe det mest nødvendige.

    vh
    Stella

  3. Jesper Larsen Avatar

    Lyder som vanlig lækkert.

    Det vil jeg lave til min gamle mor i dag, dog med små variationer.
    Lyder godt med peberrod, men skal den bare direkte i saucen, eller har jeg overset noget?

    // JL – SUPPORT SUBORBIT!

  4. Erik Andersen Avatar
    Erik Andersen

    Jeg vil bare sige, at jeg kommer med en kommentar, når jeg har prøvet at lave retten. Måske med store variationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *