Nye kartofler med tunet smørsovs og købt pølse

Nye kartofler med tunet persille smørsovs og købt pølse

Jeg så her forleden de første nye danske kartofler i en af de lokale discountbutikker, så de røg selvfølgelig ned i min kurv.

Nye kartofler med tunet smørsovs og købt pølse
Nye kartofler med tunet smørsovs og købt pølse

Tanken var at servere dem helt klassisk med persille smørsovs og en pølse til. Pølsen var af almindelig sommer grill standard fra en af de få pølseproducenter. Ikke noget af fortælle der. Den var der og ketchup og sennep fik den til at smage af noget.

De nye kartofler blev bare skrabet og så kogt møre i letsaltet vand. Ikke noget specielt der.

Til gengæld havde jeg tænkt mit at arbejde videre på en teknik jeg har eksperimenteret meget med igennem det sidste halve års penge.
Hvordan kan man tilsætte smag til smørsovs uden det kan ses på den.

Det lyder umiddelbart som en små tumbet ting – smørsovs er vel smørsov.

For tiden er mit fokus meget på at bruge de tekniker jeg har lært på hverdagsmad. Hvordan kan jeg få simple ting til at smage helt fantastisk og lige der er smørsovs rigtig interessant.

Det er en simpel ting vi alle kender og kan lave vellykket og det gør i forvejen guddommelig ting ved de fleste råvarer. Bare smelt lidt smør for svag varme og hæld det over aspargs og du har velsmagen lige for dig.

Det vigtigste ved en klassisk smørsovs er at smøret ikke begynder at stege, bruse eller blive brunt. Det vi er ude efter er den der delikate cremede fede smag og konsistens der bare skriger smør. Lad os holde det i mente.

Derefter går det ud på at få tilsat smag til smørsovsen. Her er jeg inspireret af confittering, lige som når man laver confit de canard og ikke mindst af den her ret jeg lavede forrige år, hvor det specielt var smagen af de friske gulerødder og kartofler der var i smøret.

Min tanke til den her ret var at få så meget kartoffel smag i smørsovsen, så jeg udvalgte to af de største nye kartofler og rev dem rigtig fint. Jo mindre stykker, jo kortere tid vil det tage at få al smagen ud af dem og ind i smøret.

Revet kartoffel
Revet kartoffel

En halv pakke smør blev skåret i skiver og smidt op i min lille kasserolle. De revne kartofler røg ned oven i sammen med et lille stykke muskatblomme.

Muskat og muskatblomme
Muskat og muskatblomme
De revne kartofler ligges i en lille kasserole sammen med smør og lidt muskat blomme
De revne kartofler ligges i en lille kasserole sammen med smør og lidt muskat blomme

Kasserollen blev sat over på svag varme – lige nok til at det begyndte at boble uden at stege. Det her er så vigtigt at det ikke kan siges nok.  Hold øje med varmen, sovsen skal beholde sin smør smag.

I begyndelsen var jeg lidt bekymret for det mindede mest om en kartofelmos der var mislykket, men efter et stykke tid skilte den som en uheldig bearnaise sovs. Hvilket i det her tilfælde var en god ting.

Smørsovsen med de revet kartofler skiller som planlagt
Smørsovsen med de revet kartofler skiller som planlagt

Det hele fik lov til små simre (og jeg mener små) mens jeg kogte kartoflerne og stegte pølserne. Så lang tid temperaturen ikke bliver for høj, så går det helt fint.

På et tidspunkt hakket jeg et lille frisk fed hvidløg og smed ned i for at give  lidt ekstra dybde til smagen.

Et par friske små fed hvidløg hakkes groft
Et par friske små fed hvidløg hakkes groft

Godt råd er at have lidt smør parat, så hvis temperaturen begynder at stige så kan du klaske en klump smør ned for at sænke temperaturen.

Imens hakkede jeg en omgang persille og siede smørsovsen.

Smørsovsen sies så den ser sådan her ud
Smørsovsen sies så den ser sådan her ud
Hakket persille
Hakket persille

Da kartoflerne var møre og pølserne sprøde og sprukne  for lade som om de havde været en tur på grillen blev de lagt på tallerken.

Købte pølser steges
Købte pølser steges

På den stadig varme pande, som nu var taget af blusset hældte jeg smørret på den. Vær lige sikker på at den ikke er så varm at smørret brunes. Tilsæt den hakkede persille og rør rundt.

Tunet smørsovs med persille
Tunet smørsovs med persille

Smag til med lidt salt og hæld over kartoflerne – sommer på en tallerken.

Smørsovsen før jeg tilsatte den hakkede persille havde bibeholdt den smøragtige, cremede smag som jeg var ude efter, men lige bagved den lå der en dyb tone af nye kartofler.
På det her tidspunkt var den ikke så interessant, men da først persillen kom i gav det ekstra pift der løftede den smørsovsen til et nyt niveau.

Det er en teknik jeg har brugt flere gange og eksperimenteret med. Hvis du trimmer for eksempel en culottesteg eller en mørbrad – så hak det fint, steg det brunt og tilsæt det smørsovsen.
Fennikelfrø for eksempel vil give en god smag i en smørsovs også.

Det bedste er så når du servere en tune smørsovs for gæster, så vil de blive meget overrasket over at deres almindelige smørsovs lige pludseligt smager som en drøm.

Kommentarer

12 svar til “Nye kartofler med tunet persille smørsovs og købt pølse”

 1. Troels Avatar

  Fede billeder!

 2. Klidmoster Avatar

  Åh, SMØR – du ved da lige hvordan man tækkes sine læsere fra morgenen af 😉

  I teorien kan man vel bruge alt der indeholder fedtopløselige smags- eller farvestoffer? Jeg fik den tanke at med lidt tomatskal ville man kunne lave en pivfræk rød smørsauce. Jeg vil helt klart kaste mig ud i din kartoffelvariant – kan godt forestille mig at til nye dampede grøntsager vil den være superb.

 3. Morten Avatar

  @Troels – tak:=)

  @Klidmoster – En gør sit bedste:)

  Du har ret, det burde man kunne. Du får dog så ikke den smør smag med:)

  Det fremragende ved den her teknik er at den ikke ændre smagen på de ting du smagssætter med. Friske krydderurter og hvidløg bliver ikke branket og giver en meget klar smag.

 4. Gastromanddk Avatar

  Næste skridt må være at benytte det tunede smør i en tunet bearnaise:)

 5. Morten Avatar

  Det har jeg prøvet:) har nogle billeder liggende af en Cote de Beuf hvor jeg lavede sådan en til. Måske jeg skulle få skrevet den i aften:)

  Der kommer iøvrigt et indlæg på fredag om luksusbiksemad..mm…bliver helt sulten:)

 6. Kasper Avatar
  Kasper

  Bearnaise lavet med smør, der har taget smag af Karl Johan-svampe er en Kong Hans-klassiker, der er svær at slå, prøv det 🙂

 7. Gastromanddk Avatar

  @Kasper Der kan man bare se. Kan vi dermed konkludere, at jeg kunne blive ansat i køkkenet på Kong Hans? 🙂

 8. Morten Avatar

  @Kasper – det lyder rigtig godt:)

  @Gatstro – hvorfor ikke!:)

 9. Erland Avatar

  KØBER du pølser ? Nå…du indrømmer det dog 🙂

  Her gik jeg og var imponeret over dine 4 slags hjemmelavede pølser.

  PS – fede billeder……også af pølsen 🙂

  /Erland

 10. Morten Avatar

  Ja pølser bliver købt, mest fordi det er let:)

  Jeg var på et tidspunkt i Polen i forbindelse med noget arbejde – og Polakker har et seriøst forhold til deres pølser. Halvdelen af deres kød diske var fyldt med så mange forskellige pølser at det var næsten umuligt at vælge.
  Vel ankommet i Dannevang gik der rum tid før jeg købte pølser i supermarkedet igen hehe

  Tak for rosen af billederne:)

 11. Erland Avatar

  PS – sjovt at i andre lande er pølser af en kvalitet som man kan kalde mad. Men i dannevang er det ikke længe siden at den røde (hvorfor rød) var “pølsen”.

  Nu er vore slagtere selvfølgelig begyndt at lave pølser – jeg handler ved Vollstedt i Haderslev (familie i Haderslev-så er der tit) og de laver KANON pølser og bacon.

  Så kan godt forstå du mistede fodfæstet i polen som har en tradition for pølser.

  I grønland har de vist 50 ord for sne – i danmark har vi 2 ord for pølse (ved pølse vognen): ristet eller almindelig….

  /Erland

 12. Morten Avatar

  http://www.nordjyske.dk/artikel/10/5/274/3749396/3/hvordan%20kan%20det%20v%E6reat%20danske%20p%F8lser%20er%20r%F8de – de har et godt svar på hvorfor de røde.

  Det er meget typisk at det skyldes en dårlig kødkvalitet der skulle gemmes tilbage i 30’erne og som nu er gået hen og er blevet et nationalt ikon. Der ligger en joke i det et eller andet sted hehe.

  Der et ordsprog “There are two things you don’t want to see being made—sausage and legislation.” som Bismarck har sagt.
  Han har helt ret når man lige læser det her citat fra den artikel:
  “”I dag er det naturligt farvestof, der kommer fra rygskjoldet af en slags bladlus, som man har på nogle store farme på Gran Canaria og i Sydamerika. Det er samme farvestof man bruger i læbestifter, Campari og vingummibamser.”

  Så ved vi vidst også nok:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *