Middag i Sverige, del 1: Østers!

Nu og da valfarter jeg til Malmö hvor en af mine gode venner bor. Udover det altid gode selskab, så er det en madmæssig fornøjelse at kommer på besøg hos broderfolket. Der er simpelt hen lysår til forskel på de råvarer der findes lige på den anden side af sundet og så dem der findes i discountmarkederne hertil lands. Jeg skal ikke sige om alle supermarkeder i Malmö er så velforsynede som det jeg plejer at besøge, men dem jeg har besøgt hinsides gør mig fortrøstningsfuld.

Uåbnede østers
Uåbnede østers

I fiskeafdelingen så jeg friske østers  og da min ven og hans kæreste ikke havde smagt østers før – ja, så var der dømt oplevelse før hovedretten

Mine værter var en smule nervøse for at smage østers første gang, men også med en forventningsglæde.  Personligt tror jeg at det skyldes at østers kulturelt er gjort til en ikonisk begivenhed. Karen Blixen spiste dem regelmæssigt, vi har alle set dem bliver slubret med fornøjelse af folk klædt i sort og hvidt.
Hvilket er ironisk når arkæologer har fundet store banker af østersskaller fra jernalderen og bagud. Yop, vi stammer fra et østersspisende folk!

Jeg prøvede østers for første gang i 2009 i Normandiet, de blev serveret åbnede. Hvilket i 2010 satte mig i den fornøjelige situation, hvor jeg stod som den erfarne (under 10 østers spist sammenlagt), men pinligt klar over at jeg aldrig havde prøvet at åbne en selv.
Mens vi glad bestilte 3 østers – en til hver – fløj alt hvad jeg havde hørt, læst og fået fortalt om åbningen af østers.  Jeg må indrømme at mit blik flakkede et par gange mens ingen kiggede.
Min nervøsitet forsvandt dog da det rendte mig hu at jeg havde set en udsendelse hvor de blev åbnede med en skruetrækker og ikke et fancy specielt værktøj. Hvor svært kan det være.
Jeg blandede  en hurtig vinaigrette af trøffelolie og en blid hvidvins eddike i forholdet 2 til 1. Med det parat lagde jeg en østers på et viskestykke med den flade side øverst (så indholdet ikke røg ud) og tog det eneste stykke værktøj jeg kunne finde der virkede brugbart – en kartoffelskræller.
Jeg lokaliserede med et heldigt blik hvad der lignede åbning mellem de to skaller og vrikkede forsigtigt kartoffelskrælleren derind. Med et svagt vrik åbnede den sig velvilligt.

Utraditionelt at bruge en kartoffelskræller til at åbne østers med - men pyt bare det virker
Utraditionelt at bruge en kartoffelskræller til at åbne østers med – men pyt bare det virker

På den øverste skal sad der lidt østers og forsigtig tog jeg det af med spidsen af kartoffelskrælleren. Derefter blev den åbne østers placeret på et fad med salt (skulle have været knust is, men der var ikke noget. Hakket frosset oksekød har ikke samme charme), de skulle heller ikke stå mere end et minuts penge før de skulle spises.
De to sidste tog ingen tid af åbne.

En sag af hav, pakket pænt ind i to skaller
En smag af hav, pakket pænt ind i to skaller

En smule af vinaigretten blev blidt fordelt i de åbne østers.  Værtsparret så lidt nervøse ud, så jeg tog teten og fik spist min østers. Igen blev jeg slået af den klare smag af hav som østers har, vinaigretten med den svage smag af trøffel og syren fra hvidvinseddiken passede godt ind i den overordnede oplevelse.

Tre østers parat til at blive spist
Tre østers parat til at blive spist

Det var en fornøjelse at se mine to værter smage østers for første gang. Først nervøst, for så at glædestrålende kigge på hinanden – det smager godt! En god start på en god aften.


Udgivet

i

af

Kommentarer

3 svar til “Middag i Sverige, del 1: Østers!”

  1. Kasper Bergholt Avatar

    Uhm — meget fin, personlig beskrivelse af mødet med østers. Gu’ ved, hvor mange procent af den danske befolkning, der har smagt dem. Jeg kunne godt napse et par stykker sammen med et glas sprødt champagne…

    Hvad hedder supermarkedet i Malmö, hvor du købte dem?

    Irma har fra tid til anden østers fra Løgismose i køledisken…

    Go’ søndag!

    Kasper

  2. Morten Avatar

    Tror ikke den procentdel er ret stor. Men ved til gengæld at østers bliver betegnet som snobmad mange steder.

    Det er for det meste også noget man ikke ser i butikkerne – hvilket faktisk er en skam. For jeg er sikker på at mange ville finde det spændende.

    Kasper jeg kan ikke huske hvad butikken hedder, men jeg vil lige prøve at kontakte mine venner derover og få navne.

    God søndag:)

    mvh

    Morten

  3. Bente Avatar
    Bente

    I Vadehavet – mellem Rømø og Sild – er der østers ad libitum hver dag! Det er kun at tage gummistøvlerne på og gå ud og plukke alle de østers I kan spise. Det er en fin tur og så smager de bare godt. Endnu bedre ude i vandet – helt superfriske 🙂

    Mine første østers smagte jeg også i Frankrig. På en udstilling i Paris, hvor en flok venner delte deres “madpakke” med mig: Østers fra Atlanterhavskysten med citron, vildsvinespegespølse, foie gras, brød og en god brie. Dertil passende vine….

    Mvh
    Bente

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *