Marineret revelsben med tørristede champignoner og salat

Et styk kursus overstået, alle weekendens planer kulsejlet, og trætheden havde meldt sig. Tidligt var turen gået hjemover i myldretidens deprimerende togtrafik mens ugens indtryk satte sig tungt i sindet. Havde jeg fået gjort det jeg gerne ville?
Jeg lod mig synke  ned i fredagens ulidelige trælshed mens det grå efterårsvejr kækt gjorde sit til at holde mig der.

Revlsben med tørristede svampe og salat
Revlsben med tørristede svampe og salat

Køleskabet var tomt og ideerne udtømt – med friske penge fra automaten daffede jeg forbi min slagter.  Bag disken blev jeg mødt  med en sprudlende betjening og i kølediskene lå alskens lækkerier og kaldte på mig.
Langsomt kom der kraft og saft i sindet og efter lang tids småsnak fik jeg endelig bestemt mig til et pænt stykke stegeflæsk.  Min sjæl krævede smag – en farve eksplosion på tungen der skulle skabe musik.

Et styk stegeflæsk
Et styk stegeflæsk 

Smagsindtrykkene begyndte at danse deres kreative dans. Det skal marineres. Chipotle, røget paprika, den brune sukker der stod alene på øverste hule, hvidløg, Heinz tomatketchup blendet sammen med lidt olie til en tykflydende masse og smurt generøst på stegeflæsket.
I mine mundvige måtte jeg flere gange forhindre mundvandet i at løbe fra mig, mens jeg målrettet gik mod et af de bedre discountmarkeder i stormetropolen.
Jeg skulle finde på noget der var let at lave, som komplimenterede smagen af gris og marinanden. Pasta, kartofler og ris var for tungt, for besværligt.  Jeg havde lyst til noget let, syrligt og smagsfuldt til at spille op mod den stærke marinade.

En god kollega spurgte mig for noget tid siden da vi snakkede om mad, om jeg var typen der ikke spiste salat.
Jeg er vild med salat, altså så længe det ikke er lavet på kinakål, og de forskellige råvarer er lavet med en omhu og kreativitet der indeholder mere end at hakke uskyldig grønt i stykker og servere med en ligegyldig dressing.

Jeg har spist og lavet nogle fantastiske salater igennem tiderne. Gennemgående fortrækker jeg dem simple, kræset for sammensætningen, gerne med andre råvarer end grønt.  Desværre er en bakke salat eller et salathoved for meget til at jeg kan nå at spise den selv – så når jeg køber en, bliver det meste smidt ud. Hvilket er spild af gode råvarer. Så jeg køber det sjældent.
Men idag skulle være anderledes – lysten til en god, let salat var lige det der skulle til for at løfte revelsbenet til en hovedret.

I discountbutikken lod jeg mine øjne spejde nysgerrigt hen over afdelingen for grønt pakket i skinnende plastik, med babygulerødder pakket i plastikglas og kaldt for snacks.
En blandet salat faldt ned i kurven og ved siden af på hylden lå en bakke markchampignoner og råbte på mig. Et gammelt trick jeg engang lærte på et svampekursus tilbage i tidernes morgen rendte mig i hu. Svampe stegt for hård varme på en tør pande – teknikken koncenterer smagen af svampene og giver en overraskende god smagsoplevelse.
For god orden skyld røg der et bundt forårsløg med. De passer godt i en salat hvor de bidrager med en knasende sprødhed og frisk smag. Op til kassen og så hjem.

Første skridt: marinaden. Fra krydderiskabet (en hylde er ikke nok) fik jeg fisket min røgede paprika, en mørk sukker, lidt hvidløg og to slags Chipotle. Den ene fra Tabasco, som jeg købte i Malmö for et stykke tid siden.  En fantastisk smagsgiver der giver så mange smagsnuancer fra chili smagen til det røgede.
En anden chipotle i pulver form havde for nyligt fundet vej til mine gemmer og skulle så sin prøve for første gang.

Krydderierne til marinanden
Krydderierne til marinanden

I en høj skål hældte jeg 1 spiseskefuld olie og 3 spiseskefuld Heinz tomatketchup. Ned til det røg to fed hvidløg og 4 store spiseskefulde sukker. Tabasco Chipotle og den tørrede ditto efter smag – efterfuldt af en gang røget paprika. Det hele fik en tur med stavblenderen indtil det var cremet og tyk.  Den skal være tyk og klistret så den ikke løber af kødet under stegning. Giv det lidt salt hvis det behøves.

Marinaden lige før den skal blendes
Marinaden lige før den skal blendes
Marinaden tyk, cremet og fyldt af smagsnuancer
Marinaden tyk, cremet og fyldt af smagsnuancer

Ovnen blev tændt på 250 grader og sat på varmluft og imens gik jeg igang med svinet.

Først fjernede jeg sværen, den passede ikke til retten. Marinanden blev kærligt smurt i et tykt lag og stillet i et ovnfast fad. Først fik det 20-25 minutter i ovnen indtil jeg kunne se at overflalden på marinanden var begyndt at tage godt med farve. Pas på det ikke bliver brændt, det skal kun karamelisere.

Marinanden smøres på revelsbenet
Marinanden smøres på revelsbenet
Revelsbenet på vej i ovn
Revelsbenet på vej i ovn

Derefter skruede jeg ned på 120 grader og lod det ellers stå og passe sig selv. Det fik omkring 1½ time.

Da svinet manglede en halv time, rensede jeg champignonerne og fik sat en pande over på komfuret for fuld drøn. Panden skal være rigtig varm og stor nok til at champignonerne har rigeligt plads.  Panden skal være så varm at vandet fra svampene fordamper med det samme.  Giv dem et lille skud salt, det vil både trække vand ud af dem men også være med til at koncentere smagen.
Lars fortæller mig iøvrigt at det skal foregår for svagere varme hvis man har induktion, jeg er sikker på der ligger en historie der:)

Rist dem indtil de  er blevet markant mindre – smag på en enkelt og giv dem lidt salt hvis de trænger. Det skulle gerne udfylde den halve time indtil revelsbenet er færdig.

Mark champignoner på den varme pande med lidt salt
Mark champignoner på den varme pande med lidt salt

Jeg hakkede hurtigt et forårsløg og gik over til at lave en vinaigrette. Det var den der skulle løfte salaten og få den til at undestøtte smagen fra kødet.

Jeg valgte at bruge 1 del æblecider eddike, 2 dele olivenolie og 1 tsk sukker (start med en halv teskefuld sukker og så smag dig frem). Huske med en vinaigrette går det ud på at få olien og eddikken til at binde sig sammen,  så den bliver lidt cremet.

Svampene var blevet små og fyldt med smag. Kødet var færdig og taget ud af ovnen. I krydderiskabet fandt jeg en smule pinjekerner der fik en hurtig tur på den stadig varme pande.
Salaten blev skyllet og sat til afdrypning.

De færdige tørristede mark champignoner
De færdige tørristede mark champignoner
Revelsbenet når det lige er kommet ud af ovnen
Revelsbenet når det lige er kommet ud af ovnen

Jeg skar en flot endeskive af kødet og anrettede det i to halve dele på tallerken.  Salaten blev vendt med vinaigretten og lagt ved siden af. De varme champignoner placeret oven på kødet. Forårsløg og pinjekernerne røg oven på salaten og så var der serveret.

Revlsben med tørristede svampe og salat
Revlsben med tørristede svampe og salat

Sød musik opstod i mundhulen og der blev danset til den store guld medalje på tungen. Tungsindet løftede sig, optimismen sneg sig tilbage og blev erstattet af hygge og velvære. God mad kan virkelig løfte trætheden og modløsheden fra en og bekræfte at der er godt i Verden!

Kommentarer

Ét svar til “Marineret revelsben med tørristede champignoner og salat”

  1. O'Brix Avatar
    O’Brix

    Lækker hjemmeside, – opskrifter ditto

    God sommer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *