Jeg har i et stykke tid gået og funderet over hvorfor jeg aldrig har prøvet at lave min egen smør. Alt hvad jeg har vidst om det kommer fra advarslen fra flødeskumspiskning – endelig ikke for meget, så bliver det til smør!
Hvis man kan være fan af smør – så er jeg superfan. Smør brugt rigtigt giver bedre smag i alle mulige retter og på et stykke nybagt brød bliver det til en lille himmerigsmundfuld. Fugle der synger, farverne lidt klarere og latteren lidt mere dybtfølt. Oh smør!
Fyldt at nysgerrighed smuttede jeg tur på nettet for at se om vores kollektive viden kunne give mig indsigt i smørrets mysterier. Der var mange varianter, mange metoder, men min barndoms råd om flødeskum ramte plet.
Pisk fløde indtil det brydes op i smør og kærnemælk.
Og det var nok den mest præcise opskrift jeg har givet her på grydeskeen. Men lad mig fluks stoppe min ordstrøm og hoppe over til de visuelle detaljer.
Jeg brugte en liter økologisk fløde. Hældte den op i min blender. Det ville nok være at foretrække at bruge en foodprocessor.
Så kommer vi til den lette del – blend, pisk eller hvad nu en foodprocessor gør indtil fløden skiller sig i smør og kærnemælk.
Bare rolig du vil ikke være i tvivl om hvornår det sker – for det sker ret markant.
Si kærnemælken fra smørret. Kærnemælken er sød og jeg bruger min til at afprøve min nye hjemmelavet surdej i aften. Mere om den i mit næste indlæg.
Smørret har stadig en hel del kærnemælk bundet i sig og det skal vi have ud. Eftersigende er det kærnemælken der kan få smørret til at blive harsk.
Jeg har læst om flere metoder til at “vaske” smørret. Jeg valgte at bruge en spatel til at gennemarbejde smørret.
Engang i tidernes morgen lærte jeg at det var vandindholdet i smørret der bestemte hvor hårdt smør er. Meget vand, blødt smør. Lidt vand hårdt smør.
Det var spændende at se hvordan smørret ændrede konsistens fra stivnet flødeskum til en hård masse jo mere af kærnemælken jeg fik ud.
Hæld iøvrigt væden fra tit og ofte.
Da jeg synes at der ikke kom ret meget vand ud gik jeg videre til selv “vaskningen”. Her skal du bruge rigtig koldt vand. Nogle siger is vand, men jeg brugte godt kold vand fra hanen.
Hæld vand ned i skålen til smørret og kør det godt igennem. Hæld vandet fra og erstat med nyt. Gentag indtil vandet er så klart som du nu har tålmådighed til.
Fremover vil jeg nok bruge klør fem til at bearbejde smørret med i det kolde vand – det ville nok gå en hel del hurtigere. Da jeg var tilfreds stod jeg med lidt over et halvt kilo smør.
Så var det tid til at få tilsat salt, med mindre man vil have usaltet. Jeg gav det en forsigt gang Maldon salt og fik det æltet godt igennem. Nu det var første gang jeg lavede smør saltede jeg på den forsigtige side og jeg må indrømme at det godt kunne have brugt lidt mere.
Til sidst rullede jeg smørret til en pølse i noget plastikwrap, lukkede enderne og lagde det i køleskabet. Du kan se min dej ligge ved siden af.
Nemlig til nylavet smør skal der hjemmelavet brød til. Jeg bruger no knead metoden. Den er simpel, enkel og smager godt.
Så mens jeg bagte brød fik smørret lov til at blive afkølet. Hvis jeg selv skal sige det, så blev det et flot brød.
Brødet skulle køle af før jeg ville tage mig en skive eller to og det var uden undtagelse det sværeste ved det her. Med mundvandet hobende sig op i mundvigende og hjemmet fyldt af den fortryllende duft af nybagt brød var det rigtig slemt at vente.
Langt om længe var brødet parat til at blive skåret, smørret rystende lagt på det lune brød og den første mundfuld var en af de største oplevelser jeg har haft med nybagt brød.
Brødet havde den nøddeagtige smag som en god skorpe giver og smørret var koldt, cremet og havde flere nuancer end andet smør jeg har prøvet.
Og tro mig, jeg har smagt meget forskelligt smør 🙂
Igår var jeg kommet til at afsløre mine planer på arbejde og de grådige slyngler jeg arbejder sammen med havde under stort gruppepres krævet smagsprøver.
Så i morges blev der serveret resterne af brødet med det hjemmelavede smør – og det fik gode anmeldelser. De mest rafinerede var enige med mig i at det godt kunne have brugt lidt mere salt.
Det er på ingen måde sidste gang jeg laver smør. Nu skal der eksperimenteres. Bedre fløder skal afprøves, der skal syrnes og hvad jeg nu finder på.
Alt i alt -kan jeg kun sige: PRØV DET!
Skriv et svar