Der skulle handles ind til jul og da jeg med mine kære forældre havde forvildet os ind i et nyt discountmarked i det nordjydske, faldt jeg med sædvanlig nygerrighed over en let saltet tunge i en af kølediskene.
Straks var min kulinariske eventyrlyst tændt og den røg ned i kurven. Det er altid rart med en tilføjelse til frokost bordet.
Tunge, fremmed som det lyder i dag for de fleste af os, der er opvokset med de firkantedepålægspakker og deres monotome indhold, er faktisk en klassisker i den fine ende når det kommer til pålæg.
Hvem husker ikke scenen i Matador hvor lærer Andersen hos familien Varnæs siger “Kom Oskar, tungen er kommet på bordet igen!” og så målrettet styrer mod natmaden!
Så i disse nordiske tider er det frem med en gammel klassiker!
Det her er en af de mere simple opskrifter jeg har skrevet om på grydeskeen.dk. I det store og hele skal den koges i 3 timer i usaltet vand. Jeg overlod hele proceduren til min moder der er uddannet smørrebrødsjomfru og brugte lejligheden til at knipse løs med kameraet og snuppe smagsprøver når det det var muligt.
Givet den ikke er for køn:)
Når den er kommet op af vandet, pilles skindet af tungen.
Derefter blev det nederste af tungen trimmet da der sidder en del bindevæv og fedt.
For at stille min nysgerrighed skar min moder den midt over og et par skiver blev til smagsprøver. Tungen var stadig lun, så den røg ind i køleskabet før den fik en tur i pålægsmaskinen.
Den havde en meget delikat smag af kalv og smeltede på tungen. Den fik lige et skud peberrodssalat, som er det traditionelle tilbehør.
Derefter blev den lagt på køl til frokosten dagen efter. Turen i køleskabet vil også gøre kødet i tungen fastere og nemmere at skære ud på pålægsmaskinen.
Jeg nævnte tidligere at min moder er uddannet smørrebrødsjomfru og det var en fornøjelse at se hende genskabe en klassiker fra hendes læretid.
Først blev en halv skive smurt rugbrød (med smør selvfølgelig) lagt på tallerkenen. Derpå lavede hun to rækker med tunge. Hver skive blev bøjet bagover i toppen for at give fylde og få lagt bunden for den højt belagte.
Dernæst blev der lagt en gang peberrodssalat ned igennem midten. Et par cornichoner blev skåret i halve og lagt pynteligt i toppen af anretningen. Et par kvarte tomater blev lagt i bunden.
Der blev sluttet af med friskskrabet peberod og en smule karse.
En smuk og enkel frokost klassiker.
Nå ja, bare for at vise at det faktisk smagte godt så lad mig slutte med dette billede.
Skriv et svar