Tunmousse


Tunmousse

Tunmousse

Forleden fik Lars udfordret mig til at lave tunmousse. Måske en underlig ting at blive udfordret til men det har aldrig stoppet os i at gøre noget.

Jeg bestemte mig tidligt for at gå den klassiske vej smagsmæssigt. Til gengæld ville jeg prøve at få så meget smag i den som muligt.  Nu ikke fordi tunmousse er den sværeste ting at lave, men det lykkes mig da lige at få brugt et par kneb

Her er hvad du skal bruge:

1 dåse tun (jeg brugte en med olie)
1 pose mayonaise (en af dem der ligner mayo, ikke en af de hvide i gul plastik)
1 glas kapers
Frisk dild
Forårsløg
Hele peberkorn (eller bare peber)
1 lime
Brød – jeg havde fået anskaffet mig et surdejsbrød af slagsen.

I en høj plastik skål lagde jeg tun, mayo, et par spiseskefuld kapers og en lille håndfuld dild. Olien var hældt fra dåsen først selvfølgelig.. I forhold til mængde så er det nemmest at starte med lidt af hvert og så undervejs tilsætte mere indtil du rammer den smag du vil have.
Hold lidt igen med mayoen, der skal bare lige her i begyndelsen være nok til at du kan blende ingredienserne.  Husk også ingen væde fra kapersne, de kan få din mousse til at blive for flydende.

Så skulle der laves frisk knust peber.  Det lyder som en småting, men friskknust peber er faktisk en oplevelse helt i sig selv.
Pebersmagen kommer fra æteriske olier i kornene og de bliver frigjort når du knuser dem. De har det dog med at være flygtige og den intense spændende pebersmag forsvinder hurtigt fra knust peber.

Så det var frem julegaven. En blender ting til Bamixen, en processor (mini blender) og en pulverdisk til samme.  I med en gang friske peberkorn.

Test af julegaven

Test af julegaven

Frem med stavblenderen og så skal der ellers laves frisk knust peber.

Frisk kværnet peber

Frisk kværnet peber

Det bliver ikke meget finere og smagen er helt i top.  En halv teskefuld blev tilsat tunen.Det kan virke af meget peber, men frisk knust har det en helt specielt god smag som jeg godt kan lide.

Tun, mayo, peber, dild og mayonaise parat til at blive blendet

Tun, mayo, peber, dild og mayonaise parat til at blive blendet

Så fix Bamixen (stavblenderen) sat den store hakke, kvase, ødelægge kniv på og så skulle der blendes lystigt.

Efter blending

Efter blending

Jeg ramte, heldigt, en god fast konsistens fra begyndelsen.  Så der skulle ikke mere mayo i.

Frem med smageskeen, nej det er ikke den på billedet, hehe. Den skulle have lidt mere dild, peber, salt og en så lige 10 dråber limesaft.
Rør det rundt, smag, smag til – indtil du er tilfreds med smagen.

Derefter røg den på køl i en halv time (eller mere) så smagene får tid til at smelte sammen

Da sulten begyndte at blive stor, skar jeg tre tynde skiver af et surdejsbrød jeg havde fået købt mig.

Brød skæres i tynde skiver

Brød skæres i tynde skiver

De røg en tur på yndlingsbrødristeren – og jo jeg har sådan en!

De tynde skiver brød ristes

De tynde skiver brød ristes

Mens brødet blev ristet skar jeg et forårsløg i tynde skiver og plukkede lidt mere af den friske dild.

Da brødet var færdigt, blev det skåret i mindre hapsere. En teskefuld tunmousse blev smurt på den ene ende af brødene. Forårsløg, den frisk knuste peber og dild, blev drysset med let hånd over det hele.

En lille frisk måde at byde gæster velkommen.

Tunmousse

Tunmousse

Relaterede indlæg:

, , , , ,

12 Responses to Tunmousse

  1. Signe 16. januar 2012 at 20:00 #

    Meget lækrere end den der fortærskede Karoline-opskrift 🙂

  2. Anders 16. januar 2012 at 20:59 #

    Lækker opskrift og lækre billeder Morten!

    Meeeen når man kværner sin egen peber, pisker man så ikke også sin mayo? 🙂

  3. Morten 16. januar 2012 at 21:04 #

    @Signe tror aldrig jeg har prøvet deres:) Nok første gang i rigtig mange år jeg har spiste tun mousse igen:)

    @Anders – og gro sine egne Tun:) Så jeg var doven, det skulle gå hurtigt og ingen kan smage forskel:)

  4. Faster Philip 16. januar 2012 at 21:28 #

    Ovra, har du groet din egen tun?? Det vildt!!

    Ser som sædvanligt labert ud min kære ven!

    Adjø.

    Faster Philip

  5. Morten 17. januar 2012 at 10:11 #

    Det tog sin tid at finde en tun der ville gro på gardiner:)

    Og tak du gamle:)

  6. Louilicious 17. januar 2012 at 10:49 #

    Hear hear hvad Anders siger omkring mayo! Og Morten, come on, gro lige en tun eller to..!

    Labre billeder ellers 🙂

  7. Faster Philip 17. januar 2012 at 11:06 #

    Haha, you don’t say! Gardin-sardin er det sidste nye!

    Og ja, helt ærligt Hagrid! Du kan snildt trylle mayo frem med den der bamix 2000 du har! =D

  8. Morten 17. januar 2012 at 12:03 #

    Det var dog lige godt sildeagtig med jer og jeres mayo mobning!:)

    og Louiliciolioulilles – my tunas are made of brass! 😉

    @Phillip, så er du lime igen!

  9. foodfanatic 22. januar 2012 at 11:44 #

    Sikke fine billeder Morten, men kan du ikke lige holde lidt igen? Vi andre bloggere kommer jo til at fremstå som helt vildt dovne 🙂
    Ps. Hvad er forskellen på en tunmousse og en tunsalat?

  10. Morten 22. januar 2012 at 20:49 #

    Tak for rosen:)

    Mousse er vel rørt/blendet og salat kan vel have hele stykker i…

  11. Bresciani 3. juni 2012 at 15:21 #

    Jeg har med held lavet tunmousse med wasabi i, det giver liiiige det der ekstra..

  12. Morten 3. juni 2012 at 16:36 #

    Med wasabi – det lyder spændende:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This