Torskerogn med hjemmerørt remoulade og røget silderogn

Så er det tid til en klassiker. Billig, velsmagende og ikke mindst nem! I stormetropolen hvor jeg bor er vi trods alt ikke store nok til at have vores egen fiskebutik, men der kommer en udfoldelig lastbil forbi en gang om ugen.
Torskerogn med hjemmerørt remoulade og røget silderogn

Torskerogn med hjemmerørt remoulade og røget silderogn

Jeg nåede den lige inden lukketid. Der lå de, de flotte bukser fyldt med rogn og æggede mig til købe dem. Jeg fik en god snak med fiskemanden og inden jeg fik set mig om blev det til en stor håndfuld til lukketidspris 35,- kr for lidt over 600 gram. Jeg har set det til en kilopris på over 160 kroner.
Frisk torskerogn og det er let at se hvor det hedder bukser

Frisk torskerogn og det er let at se hvor det hedder bukser

Oppe på en hylde bagved fiskemanden stod der en lille kasse med noget der helt klart var røget, men som jeg ellers ikke kunne genkende. Nysgerrig spurgte jeg og fik en smagsprøve på noget jeg ikke havde prøvet før. Røget silderogn. I mine efterhånden betragtlige år har jeg aldrig hørt om eller smagt det. Den røgede smag var kraftig med overdøvede på ingen måde smagen af rogn. Silderogn smager iøvrigt mere kraftigt end torskerogn og kan klart anbefales!
Røget silde rogn

Røget silderogn

Når fiskebutikken er på hjul og kun kommer forbi engang om ugen (torsdag) og når gæsterne kommer forbi om lørdagen så skal rognen forberedes med det samme. Den kan ikke holde sig frisk i køleskabet så lang tid. Vel hjemme blev bukserne skyllet, og lagt i en gryde med koldt vand lige til det dækkede dem. En god slat sherry eddike røg ned til dem og generøst overhælt med salt og peber. Gryden blev bragt til kogepunktet og det fik lov til at simre en halv times tid indtil de føltes faste.
Torskerognen simrer stille

Torskerognen simrer stille

Mens de stod og hyggede sig og blev fyldt med velsmag brugte jeg tiden til at surfe efter hvor lang tid torskerogn skulle koges. Nettet var ikke enig med sig selv. Der var tider på både 2, 5, 10 og op til 45 minutter. Meget forvirrende, så jeg gav dem en halv time, hvilket var rigeligt. Endnu mere forvirrende blev det at otte ud af ti madskribenter insisterede på at de skulle koges pakket ind i alt fra bagepapir til staniol og guderne må vide hvad. Uden forklaring iøvrigt, intet sted i min korte research fandt jeg svaret. Mine torskerogn blev ganske udemærkede uden indpakning iøvrigt. Hvis der er nogle derude der kender svaret på hvorfor frisk torskerogn skal pakkes ind under kogning, vil jeg meget gerne høre det. Jeg er blevet nysgerrig. Det var torsdag, og torskerognen skulle som sagt først bruges lørdag, så de kogte torskerogn samt lagen blev hældt i en skål, dækket til og sat i køleskabet til at trække.
Den kogte torskerogn i lagen

Den kogte torskerogn i lagen

Sædvanlig lørdag aften. En af favorit citaterne fra Klap i Olsen, oh disse herlige 80ere - har vi ikke alle været en tur på Barbar-bar? Nå, ikke flere sidespring, tilbage til torskerognen. Gæsterne var ankommet og blevet bænket foran en film mens jeg tog fat på at blande en remoulade. Jeg havde købt mig et glas Cervera luskus senneps pickles, en perfekt base for min remolade. Jeg lavede først en mayonaise (ellers brug en af dem i en klar pose til en flad ti'er!) som beskrevet i det her indlæg.
Pickles og hjemmelavet mayonaise

Pickles og hjemmelavet mayonaise

Jeg foretrækker min remoulade fin, så det var tid til at køre den gennem min lille blender indtil den fik konsistensen jeg kunne lide. Derefter til det næste men simple skridt at blande det med mayonaise. Brug mayoen til at smage remouladen til.
Pickles før det bliver blendet

Pickles før det bliver blendet

Fint blendet med en anelse større stykker

Fint blendet med en anelse større stykker

Parat til at blande!

Parat til at blande!

Med remouladen stillet tilbage i køleskabet hev jeg friskt torskerognen der havde stået siden torsdag og trukket ud. Op af lagen trak jeg bukserne. Rask blev de skåret i halve. En pande blev sat på komfuret og tændt på kraftig varme. En klump smør blev dumpet yndefuldt på panden og da den var bruset af blev de halve bukser lagt på panden.
Kogt hel torskerogn

Kogt hel torskerogn

Torskrogn bukserne skåret i halve

Torskrogns bukserne skåret i halve

Bukserne steger lystigt

Bukserne steger lystigt

Igennem hele min barndom, ja igennem min opvækst og indtil for et år siden havde min forældre kun haft én brødrister. En god gammel sag lavet i blankt metal. Retro på den klassiske måde. Sidste år modtog jeg en uventet pakke fra mine forældre og til min store overraskelse lå brødristeren stilfuldt i kassen. For mange år siden havde jeg krævet at de ikke smed den ud, hvis de skulle have ny. Næh den var min og da de i et tilfælde af svaghed havde købt en ny brødrister, fik jeg som lovet tilsendt den gamle.  Hvilken omtanke, hvilken livsglæde - hvilken overraskelse. Det kan godt være den ikke er energibesparende, men for dulen den kan ristebrød på den halve tid. Jeg skar tre brødskiver ud i trekanter og fik med møje placeret dem på den eneste brødrister jeg kommer til at kalde for min favorit.
Brødristeren

Brødristeren

Med lidt snilde var brødet ristet og bukserne stegt færdig inden for kort tid. Et stykke brød blev dekorativt placeret i midten af en tallerken. To stykker stegt torskerogn lagt hensynsfuldt over brødet og som pynt et par halve af den røgede silderogn. Til sidst, og for at slippe for citronsaft - lidt revet limeskal. Oh ja, glem ikke remouladen!
Torskerogn med hjemmerørt remoulade og røget silderogn

Torskerogn med hjemmerørt remoulade og røget silderogn

Relaterede indlæg:

, , , , , ,

4 Responses to Torskerogn med hjemmerørt remoulade og røget silderogn

  1. Lise 20. januar 2009 at 12:27 #

    Hold da op det var billigt torskerogn. Og manner det ser lækkert ud, det må jeg have skrevet på min mad-ønske-seddel.

    Lise´s last blog post..weekend

  2. Morten 20. januar 2009 at 14:23 #

    Frisk torskerogn er en fornøjelig spise og når den nu er i sæson, så er det bare at nyde det 🙂

  3. helene 26. februar 2009 at 11:13 #

    Grunden til indpakningen er, at man ikke risikere at rogen koger ud af deres naturlige indpakning. Ser lækkert ud, tror man skel være heldig at finde det så billigt

  4. jeannie 3. marts 2012 at 14:43 #

    Ser lækkert ud, men jeg plejer at fjerne skindet efter rognen er kogt og inden den ristes. Har aldrig prøvet at spise torskerogn med skindet på, er det ok?

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This