Tonis Lángos ved Nørreport station – Ungarsk kartoffelbrød som streetfood

Når jeg er omkring Nørreport station i København og bliver en smule brødflov er der et sted jeg altid ender med at få stillet sulten – Tonis Lángos som laver ungarske kartoffelbrød. Det er en mere unik smagsoplevelse end at gå på en tilfældig café og få sig en standardting fra deres ens menukort. Det er også billigere.

Tonis Lángos ved Nørreport station

Tonis Lángos ved Nørreport station

Lángos er et friturestegt fladbrød der serveres rygende varmt med forskelligt fyld. Ifølge Wikipedia har Lángos historisk set rødder tilbage til romersk tid og er stadig idag en populær street food i Ungarn og Østrig.
Min personlige favorit er en Lángos med hjemmelavet krydret kødsovs, creme fraîche med hvidløg og dild. Den ungarske paprika som bliver brugt i den krydrede kødsovs giver en helt speciel og god smag. Creme fraîchen med hvidløg og dild overrasker mig hver gang med hvor godt den går med kødsovsen. Dild er noget vi mest herhjemme bruger til fisk og skaldyr.

LÁNGOS med hjemmelavet krydret kødsovs, creme fraîche med hvidløg og dild

LÁNGOS med hjemmelavet krydret kødsovs, creme fraîche med hvidløg og dild

Forventningens glæde var så stor at jeg ikke nåede at få taget et billed før jeg havde spist halvdelen. Hvad er der ikke at kunne lide med en sprød friturestegt dej, en velsmagende krydret kødsovs og en hvidløg/dild dressing oven på. Et helt måltid og en oplevelse serveret rygende varmt.

For os der kan lide at lave mad er der en ekstra god detalje ved vognen ved Nørreport station. De sælger også ungarsk paprika. Der er de klassiske paprika som vi alle er vokset op med og den stadig mere populære spanske røgede paprika, men den ungarske er helt sin egen smagsmæssigt.

Sidst i firserne mens jeg gik i gymnasiet var jeg på studietur til Budapest. Det var mens den kolde krig sang på sidste vers og selv om Ungarn ,før den berømte fløjlsrevolutionen i Tjekkoslovakiet, havde påbegyndt reformer, var det stadigt et østblok land med alt for mange hemmelige tjenester og Kalashnikov’er i by billedet.

Da vi naive, unge og med tømmermænd var ankommet til Budapest og søgte en søndag eftermiddag efter noget mad, blev vi af en ung mand i uniform, med en meget stor Kalasnikov på brystet, sendt mod et meget lokal sted. Der smagte jeg for første gang ungarsk gullashsuppe og den paprika de gav den en unik smag.
Jeg har siden smagt flere versioner af ungarske gullashsupper, men de har alle været lavet på almindelig paprika og det er bare ikke den samme smag. Der ligger selvfølgelig ungarsk paprika i mit krydderiskab nu og venter på efteråret og en gang ungarsk gullashsuppe.

Så kommer du en smuttur forbi Nørreport station i Købehavn – så er det det værd at holde en pause i travlheden og få en lille snack.

 

 

Relaterede indlæg:

, , , ,

4 Responses to Tonis Lángos ved Nørreport station – Ungarsk kartoffelbrød som streetfood

  1. Klidmoster 8. juli 2011 at 16:49 #

    Skal helt sikkert forbi og ha’ sådan en næste gang jeg kommer over. Tak for tippet 😉

  2. Morten 8. juli 2011 at 17:52 #

    Det var så lidt:) Jeg vil også snart have en igen

  3. Bekker 10. juli 2011 at 11:14 #

    De er nemlig konge!

  4. Morten 10. juli 2011 at 12:02 #

    Du har helt ret Bekker!:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This