Det sker ind imellem at jeg er på ferie i de franske alper. Især om vinteren, når jeg er på skiferie er Frankrig et yndet rejsemål. Når man så har været ude i kulden og bruge en masse energi i løbet af dagen, så har jeg svært ved at gå forbi et restaurant som har Tartiflette på menuen. Tartiflette er en simpel ret af kartofler, bacon, løg og ost. En kombination med masser af energi, og ikke mindst smag.
En stor ingrediens i retten er Reblochon osten, som lægges på toppen af retten og smelter ned i alle de andre ingredienser og får retten til at hænge sammen. Det er en rigtig bonde-ret og man skal være et skarn hvis man ikke forspiser sig i den, når de meget generøse portioner kommer på bordet i Frankrig.
Tartiflette til 4 personer:
1.2 kg kartofler
250 g bacon i tern
3 små løg
1 Reblochon ost
2 spsk creme fraice
Evt lidt hvidvin
Kog kartoflerne til de er næsten færdige. Hvis jeg har travlt i køkkenet bruger jeg ofte en Kochblume, det er et smart låg, så selvom gryden koger over, så er der ikke vand over hele komfuret. Så kan man fyre op for induktionen uden at holde konstant øje med gryden, og kan lige imens hakke de løg der skal i retten også.
Hak løgene.
Find et stykke bacon frem, helst et som ikke er i skiver i forvejen.
Hak det i store stykker, og steg dem på en pande til de er ristede, men ikke sprøde. Skru ned, og kom løg ved og lad dem svitse til de er gennemsigtige.
Skær kartoflerne i stykker og læg i et fad, og læg bacon og løg ved. Smør lidt creme fraice ud over det hele, og hæld evt en lille sjat hvidvin ved.
Snup din Reblochon, som forresten betyder gen-malket ost. Osten blev i gamle dage lavet af det mælk der stadig var i køernes yvere efter skatteinspektørerne havde målt op hvor meget mælk der var produceret af gårdens køer. Når skatte inspektørerne var gået malkede bonden resten af mælken af køerne, og denne ekstra fede mælk brugte de så til at lave gen-malknings-osten; Reblochon.
Rødkit.. puha!, Heldigvis er selve osten rimeligt mild.
Tag en stor kniv og flæk osten, og læg den over fadet med resten af ingredienserne, og smid det hele i ovnen ved 220 grader.
Lad det bage til osten er smeltet og begynder at blive lidt brun. Velbekomme! 🙂
Skriv et svar