Tartiflette

Tartiflette

Det sker ind imellem at jeg er på ferie i de franske alper. Især om vinteren, når jeg er på skiferie er Frankrig et yndet rejsemål. Når man så har været ude i kulden og bruge en masse energi i løbet af dagen, så har jeg svært ved at gå forbi et restaurant som har Tartiflette på menuen. Tartiflette er en simpel ret af kartofler, bacon, løg og ost. En kombination med masser af energi, og ikke mindst smag.

En stor ingrediens i retten er Reblochon osten, som lægges på toppen af retten og smelter ned i alle de andre ingredienser og får retten til at hænge sammen. Det er en rigtig bonde-ret og man skal være et skarn hvis man ikke forspiser sig i den, når de meget generøse portioner kommer på bordet i Frankrig.

Kochblume

Tartiflette til 4 personer:

1.2 kg kartofler
250 g bacon i tern
3 små løg
1 Reblochon ost
2 spsk creme fraice
Evt lidt hvidvin

Kog kartoflerne til de er næsten færdige. Hvis jeg har travlt i køkkenet bruger jeg ofte en Kochblume, det er et smart låg, så selvom gryden koger over, så er der ikke vand over hele komfuret. Så kan man fyre op for induktionen uden at holde konstant øje med gryden, og kan lige imens hakke de løg der skal i retten også.

Løg

Hak løgene.

Bacon

Find et stykke bacon frem, helst et som ikke er i skiver i forvejen.

bacon

Hak det i store stykker, og steg dem på en pande til de er ristede, men ikke sprøde. Skru ned, og kom løg ved og lad dem svitse til de er gennemsigtige.

bland det sammen

Skær kartoflerne i stykker og læg i et fad, og læg bacon og løg ved. Smør lidt creme fraice ud over det hele, og hæld evt en lille sjat hvidvin ved.

Reblochon de Savoie

 

 

Snup din Reblochon, som forresten betyder gen-malket ost. Osten blev i gamle dage lavet af det mælk der stadig var i køernes yvere efter skatteinspektørerne havde målt op hvor meget mælk der var produceret af gårdens køer. Når skatte inspektørerne var gået malkede bonden resten af mælken af køerne, og denne ekstra fede mælk brugte de så til at lave gen-malknings-osten; Reblochon.

Reblochon de Savoie

Rødkit.. puha!, Heldigvis er selve osten rimeligt mild.

Tartiflette in spe

Tag en stor kniv og flæk osten, og læg den over fadet med resten af ingredienserne, og smid det hele i ovnen ved 220 grader.

Lad det bage til osten er smeltet og begynder at blive lidt brun. Velbekomme! 🙂

Tartiflette

Relaterede indlæg:

, , , ,

5 Responses to Tartiflette

  1. Ostehaps 11. august 2014 at 11:11 #

    Hvor ser det bare lækkert ud;) Kan man få fat i Roblochon ost herhjemme? Eller er man bare nød til at købe et godt stort lager med næste gang man er nede at stå på ski?

  2. Lars Kiilerich 13. august 2014 at 00:52 #

    Man kan købe Reblochon hos de fleste velassorterede ostehandlere, ellers kan de ihvertfald få dem hjem.

    Jeg har i Århus købt hos Gran Fromage i Guldsmedegade (som er møgdyre med dem), og hos INCO (hvor man skal have kundekort for at måtte handle)

    Ellers er det jo bare at pakke kufferten fuld af ost på vej hjem fra skiferien 😉

  3. Karina Wagner 14. marts 2015 at 09:27 #

    Uh, hvor det ser lækkert ud.
    Jeg elsker at eksperimentere med mad og opfinde retter.
    Nu til denne Reblochon. Kunne der være et alternativ til den. Her i ‘udkants’ DK, findes ikke velasorterede ostehandlere…Der findes slet ikke ostehandlere mere. Enten er det SuperBrugsen eller….nærmeste ostehandler ca 95 km væk.
    Da jeg desværre blev førtidspensionist 35 år før tid, efter et arbejdsuheld, er økonomien ikke til hverken franske rejser eller indkøb 95 km væk.
    Så håber virkelig, at du lige kunne trylle et godt alternativ frem.
    Imidlertid er jeg dårlig til at vente, så prøver mig frem med min 3 forskellige slags oste sauce i stedet, her i aften.
    Skøøøn side. Elsker budget retter og alle de skønne fifs du kommer med. Det er guf for os skabs gourmeter 😉

  4. Lars 26. marts 2015 at 19:47 #

    Hej Karina,

    Jeg ville prøve med en anden blød rødkitsost, og hvis du ikke kan finde det, så prøv med en brie, det er ikke sikkert retten smager ens, men den kommer helt sikkert til at smage godt, med alt den ost 🙂

    /Lars

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tartiflette, nu med grøntsager | Signes Mad - 24. marts 2015

    […] alla parmigana med, lidet anende at vi senere skulle drukne i ost. Lars havde nemlig valgt at tage tartiflette med, en osteret fra Alsace, hvor en hel rødkitost smeltes ned over et fad fyldt med kogte […]

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This