Tartar med peberrod, æggeblomme, rå løg og kapers

Folk enten elsker eller hader tatar. For nogle er tanken om det rå oksekød eller den rå æggeblomme frastødende, men for os andre er det en delikatesse ud over alle grænser.
Tartar med peberrod, æggeblomme, rå løg og kapers

Tartar med peberrod, æggeblomme, rå løg og kapers

Den måde de fleste i dag får tatar på, er ved at gå til slagteren eller discountbutikken hvor slagteren kører et stykke oksekød igennem en kødhakker. Givet det bliver fint, men det får ikke den rigtige cremede konsistens som tatar skal have. For mange år siden lærte jeg af min moder, der er uddannet smørrebrødsjomfru om den traditionelle måde at lave tatar på. Tatar skal ikke hakkes, det skal skrabes af oksemørbrad, fillet eller inderlår. Køb et stykke af de tre slags oksekød, læg det på et skærebræt og brug en skarp kniv til at skrabe kødet. Hold kniven vinkelret på kødet (på fibrenes retning) og skrab mod dig selv. På knivsbladet sætter kødet du skraber af sig, det er tataren.  Blød, cremet og utrolig lækkert. Den eneste peberrod der er værd at købe er hel peberrod. Den skrabede, strimlede og hvad de nu har kunne finde på smager helt forkert og som regel for stærkt. Faktisk er det med peberrod som med tatar - det skal også skrabes. Det lyder som hårdt arbejde men det går forrygende let. Skræl peberrodden og skrab peberrodden med knivsbladet væk fra dig. Det giver nogle herlige små og ikke særlig stærke flager. Frys den hele peberrod bagefter og tag den frem når du skal bruge peberrod fremover. Den kan også skrabes mens den er frossen.
Peberrod skrabes som det bør gøres

Peberrod skrabes som det bør gøres

Et lille løg blev hakket fint og lidt kapers blev drænet. Det springende punkt for mange er den rå æggeblomme. Hvis man føler sig usikker overfor en rå æggeblomme, så brug endeligt en pasteurieret æggeblomme istedet. Normalt bliver tataren anrettet på rugbrød, men jeg valgte en skive ristet hvidt brød. Det smagte fantastisk.
Tartar med peberrod, æggeblomme, rå løg og kapers

Tartar med peberrod, æggeblomme, rå løg og kapers

Relaterede indlæg:

, , , , , , , , , ,

6 Responses to Tartar med peberrod, æggeblomme, rå løg og kapers

  1. Morten 27. november 2008 at 06:17 #

    Uuuuhmmm….. savner den…snøft!

  2. Fru Møller 25. september 2009 at 08:33 #

    Så så jeg lige jeres tatar. En af mine venner lavede rørt tatar! Det er helt forrygende. Så i får lige opskrifen:

    200 gr tatarkød
    2 spsk rigtig god jomfruolivenolie
    1 spsk hakket kapers
    1 spsk hakket løg
    4 spsk hakket persille
    1 spsk Mutti tomatpure
    1 spsk Mutti tomatketchup
    1 stor tsk dijonsennep
    10 dråber tabasco
    3 æggeblommer
    salt og peber

    .. og på ristet rugbrød

  3. foodfanatic 19. august 2010 at 11:35 #

    Uhm jeg elsker tartar, men må ærligt indrømme, at jeg er lidt bange for at spise det i disse kødskandale-dage. Måske man skulle tage et smut forbi slagteren…
    Ps. Jeg har også luret på din pariserbøf Morten – den ser alt for dejlig ud.
    .-= foodfanatic´s last blog ..Banankage med chokoladeganache og valnødder =-.

  4. Morten 24. august 2010 at 21:30 #

    @Fru møller – lidt forsinket, men det lyder lækkert.

    @Nadia – jeg må indrømme jeg ikke er så nervøs, men køber også mit kød hos min slagter, som jeg stoler på hvad angår kvalitet.

    Åh nadia, er du klar over hvor få hits den stakkels pariser bøf får – glæder mig at du fandt den:)

  5. foodfanatic 24. august 2010 at 22:12 #

    Kære Morten
    Pariserbøf er en stærkt undervurderet spise – det samme gælder stjerneskud og lignende. De har fået et trist og træt image efter for mange dårlige færge- og supermarkedsbistro-udgaver (jeg har vist lige opfundet et ord). Jeg fik iøvrigt tartar i går af kalvemørbrad. Det smagte skønt, og så vidt jeg ved, var der ingen madforgiftninger blandt gæsterne 🙂 Jeg tror, at jeg skal lave en omgang selv en af dagene.
    .-= foodfanatic´s last blog ..Salat med kylling- bacon- ost og hjemmelavede croutoner =-.

  6. Morten 24. august 2010 at 22:17 #

    Du har ikke smagt tatar før du selv har skrabet det – det er bare en helt anden konsistens end den hakkede – ja selv fra min slagter!:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This