Stegt andelever med den hurtige flødesovs

Jeg havde fået vristet en frisk and ud af min lokale kødpusher til at lave en omgang confit de canard. Inden i den lå indmaden og ventede på at blive til fond og så slog tanken mig. Andelever - en delikatesse og meget hurtigt udset til at være min frokost.
Stegt andelever med den hurtige flødesovs

Stegt andelever med den hurtige flødesovs

Efter at have parteret en and, sat over til fond på skroget og sat de gode dele over i eget fedt, ja så var sulten stor og utålmodigheden høj. God mad kan være meget simpel at lave. Få råvarer, behandlet simpelt og hurtigt at lave. I køleskabet stod der en glad piskefløde, et ensomt skalotteløg og på krydderhylden et fed hvidløg. Udover salt, peber og lidt smør, var det alt hvad der skulle til for at få andeleveren til at blive et godt frokost måltid med klassiske smage. Andeleveren blev renset for hinder og andet stads. Der skal kun være lever, så det er ikke er nogle ubehageligheder når vi sætter tænderne i retten. Derefter blev den skåret forsigtigt i mindre stykker.
Andeleveren - renset og hakket

Andeleveren - renset og hakket

Derefter drysses stykkerne med salt og frisk knust peber.  Husk at frisk knust peber er så meget mere smagsmæssigt end den stødte man kan købe sig til. Knus din peber selv og få en overraskelse!
Andeleveren drysset med frisk knust peber og salt

Andeleveren drysset med frisk knust peber og salt

Jeg hakkede det ensomme skalotteløg rigtig fint. Satte en kasserolle over på blusset og tændte det på fuld drøn.
Fint hakket skalotteløg

Fint hakket skalotteløg

Nu til cowboy tricket. Hak et hvidløg fint. Drys en lille smule (og kun en lille smule) over hvidløgene. Derefter tvære du knivsbladet igennnem hvidløget indtil det er blevet til en lind masse. Salte virker som slibemiddel. På den her måde får du den gode smag af hvidløg, uden du kommer til at tygge på klumper af det. Det behøver heller ikke at skulle have så lang tid før det er blevet en del af retten, så det er et rigtig godt lille trick.
Pres kniven gennem hvidløget indtil det bliver til en lind masse

Pres kniven gennem hvidløget indtil det bliver til en lind masse

Hvidløget efter det nærmest er blevet flydende

Hvidløget efter det nærmest er blevet flydende

Kasserollen skulle gerne være blevet rigtig godt varm.  Den skal ikke være rygende, bare rigtig godt varm. Smid en lille klump smør ned i den og lad så den hakkede andelever følge efter og rør rundt. Stykkerne skal lige nå at få farve. Put skalotteløgene og hvidløget ned til leveren og rør rundt.
Andeleveren stegt i meget varm gryde med skalotteløg og hvidløget

Andeleveren stegt i meget varm gryde med skalotteløg og hvidløget

Hæld et skvæt fløde, hellere for lidt end for meget, ned til lækkerierne og lad den reducere indtil den bliver tyk og cremet. For lige at forklare hvorfor du skal være forsigtig med mængden af fløde. For meget fløde og du risikere at leveren får for meget. Det er meget bedre at bruge for lidt fløde og så give den et skvæt mere. På den måde har du bedre styr på forløbet. Når den der tykke og cremede konsistens er opnået - så op i en lille tallerken og drys lidt timian over. Jeg havde ingen frisk timian, så jeg snød og brugte lidt tørret. Det gjorde ikke noget ved smagen. Serveres med et stykke brød til.
Stegt andelever med den hurtige flødesovs

Stegt andelever med den hurtige flødesovs

Relaterede indlæg:

, , , , , , ,

12 Responses to Stegt andelever med den hurtige flødesovs

  1. anders kjærulff 7. november 2009 at 18:11 #

    ser faneme godt ud! savler lidt her…

  2. Morten 7. november 2009 at 18:41 #

    Det smagte også godt:) Nu venter jeg bare på anden bliver færdig, hele huset lugter af det 🙂

  3. Lise 7. november 2009 at 20:27 #

    Arj Morten, jeg må indrømme at den ret kommer jeg ikke til at efterprøve. Andelever er ikke lige min stærke side.
    .-= Lise´s last blog ..En super god bog. =-.

  4. Morten 7. november 2009 at 20:41 #

    Lise – så er der mere af det til os andre:)

  5. Klidmoster 8. november 2009 at 03:31 #

    OMG! Det var jo det jeg skulle ha’ lavet. Det ser totalt for lækkert ud. Jeg er næsten flov over at berette at jeg smed leveren fra min and ud i dag.

    Glæder mig til din opskrift på confit. Jeg står med 8 dl andefedt der bare venter på at blive brugt til det 🙂
    .-= Klidmoster´s last blog ..Langtidsstegt and… =-.

  6. Morten 8. november 2009 at 21:49 #

    Ej Klidmoster – man smider aldrig andelever ud. Fyda – over i krogen og skamme sig!:)

    Jeg skynder mig med confitten .)

  7. Thomas Farsinsen 12. november 2009 at 10:57 #

    Det ser slet ikke så tosset ud, hvordan er smagen af andelever i forhold til kylling eller gris?
    Har du et godt sted du køber and, jeg vil gerne have fat i noget godt øko-and, det må gerne kunne bestilles online.
    MadFar

    • Morten 14. november 2009 at 21:50 #

      Hej Thomas

      Det var dælme et af de sværere spørgsmål. Svag leversmag med sin egen smag. Nok i nærheden af kylling, men mørkere (hvis jeg undskyldes for at sige det på den måde):
      Det minder slet ikke om griselever heldigvis.

      Jeg syntes det både i smagen og konsistensen er herligt – og jeg er ikke så vild med stegt kalve eller griselever:)

  8. Morten 14. november 2009 at 23:26 #

    Jeg købte den hos min lokale slagter – han har ikke en online del, så.

    Men ellers vil din slagter hvis den her ok, kunne skaffe en frisk and. Ellers er der altid http://www.landkoeb.dk/

    Der kan du finde gårdbutikker over hele landet.

  9. jesper thorning-madsen 9. oktober 2012 at 14:46 #

    En sjat knastør sherry før fløden kan anbefales – taler af erfaring

  10. Morten 10. oktober 2012 at 12:52 #

    Godt tip Jesper. Sherry er i det hele taget godt at bruge 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ugens madplan uge 8 | Milles mad - 15. februar 2015

    […] Kyllingelever i flødesovs med frisk pasta. Rødbedesalat […]

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This