Spaghetti carbonara – med et twist

Spaghetti carbonara er en herlig ret som dels er let at lave og som smager himmelsk. Kim der har madbloggen http://grillkokkerier.dk/ lavede fornyligt sin version af spaghetti carbonara.

Spaghetti carbonara med et twist

Spaghetti carbonara med et twist

Så hele dagen i dag har Klidmoster, Kokkekniven , Kim og undertegnede haft den helt klassiske debat på twitter om carbonara laves med eller uden fløde.
Klidmoster, Kim og jeg er tilhængere af at lave den uden, hvorimod Kristian fra Kokkekniven var tilhænger af fløde. Stemningen blev ophedet og vi er nu igang med at snakke om at lave en spaghetti carbonara cook off.

Fløden er pisket, grillen er tændt, katten kradser og skeen er i den anden hånd – Men synes da lige at jeg ville banke en hurtig spaghetti carbonara sammen, bare lige for at ryste de andre:)

Debatten er lige så ophedet i Italien hvor folk kan komme op og skændes over om der skal bruges fløde eller ej. Jeg har ladet mig fortælle at i nord er man tilhænger af spaghetti carbonara uden fløde og i syd skal den være med. Jeg har dog ikke kunne få det verificeret. Hvor om alt er, der skændets lystigt om det og nu er der budt op til bal.

Spaghetti carbonara har jeg lavet tidligere, helt klassisk i smag og stil så denne gang var det tid til at lege med teknikerne og se hvor meget retten kan bære.

Klassisk er det ægblomme, sort frisk knust peber, bacon og en smule parmesan der skal til – og nej Kokkekniv, der skal ikke bruges fløde.
Jeg ville bruge de samme råvare med lige tilberede nogle af dem anderledes for at få udvidet smags sammensætningen.
Lige fortiden prøver jeg på at lave mad på almindelige råvarer købt i discountmarkederne, men ved at udsætte dem for forskellige tekniker og tilgange vil jeg prøve at vride så meget smag som muligt ud af råvarerne.

I dag læste jeg en artikel på latimes.com der handlede om at confitere bacon og tomater, så da vores lille kappestrid opstod blev den teknik hurtigt koblet sammen med spaghetti carbonara.
Desuden havde jeg taget bacon op inden jeg gik på arbejde og havde en pasteuriseret æggeblomme stående i køleskabet. Så med en lettere omskrivning af Shakespears Henry V

Cry ‘Havoc,’ and let slip the bacon of war

Få fingerne i et helt stykke bacon.  Skær det ud i små ensartede stykker. Jeg vil tro jeg brugte hvad der svarede til 3 centimeter hel bacon, men så havde jeg også til dagen efter.
Små cherry tomat blev skåret i halve og et par fed hvidløg blev pillet og knust ganske lidt.

Bacon, tomater, hvidløg, en smule frisk timian, pænt med frisk knust peber og en halv stjerneanis blev jævnt fordelt i en lille gryde. Jeg hældte rapsolie så det dækkede halvt. Min bacon var pænt mager. Det er vigtigt at få nok olie/fedt i så det dækker helt.
Det hele skal så stå for svag varme og simre i cirka en time eller indtil baconen er blevet godt mør og tomaterne nærmest er gået i opløsning.

Det kaldes at confitere og er en gammel fransk måde at opbevare og konservere and og gås. Idag er den en lækkerbidsken og specialitet.

Fint hakket bacon confiteres med tomat, hvidløg, peber og stjerneanis

Fint hakket bacon confiteres med tomat, hvidløg, peber og stjerneanis

Cirka halvvejs tog jeg stjerneanisen op for at den ikke skulle blive for gennemtrængende. Stjerneanis har den gode egenskab at den lige går ind og hjælper med umami smagen. Fjern tomatskind fra det hele. Resten af tomaten er nu gået i opløsning og sætter sig på baconen. Tomatens sødme vil lige gå ind og give en ekstra sødhed og være med til at give ekstra smag.

En stor gryde med vand og salt blev sat over på fuld blus og da det kogte røg der en halv pakke frisk pasta ned i. Pasten kan du sagtens lave selv, men jeg var doven og havde købt en.

Mens vandet blev bragt til kogepunktet gik jeg igang med at forberede det sidste skridt. I næste fase er det meget vigtigt at du har alt parat for det er varmen fra den friskkogte pasta der tilbereder og bringer de forskellige ting sammen med dens varme.

En stor skål blev sat frem. Et bæger pasteuriseret æggeblomme blev åbnet. Peber blev knust i rigelige mængder og min parmesan lå parat på mit rivejern.  Salt stod ved siden parat til at smage til.

Da vandet kogte, pastaen kogt og vandet hældt fra røg pastaen i skålen og en spiseskefuld af fedtet fra confiteringen røg ned i pastaen for den ikke skulle sætte sig sammen. Rør pastaen rundt så den bliver dækket

Når pasten er drænet væltes den rundt med en spiseskefuld fedt fra confitten

Når pasten er drænet væltes den rundt med en spiseskefuld fedt fra confitten

Riv parmesan over pasten. Tilsæt frisk knust peber og æggeblomme.

Riv parmesan ned til pasten. Tilsæt peber og æggeblomme

Riv parmesan ned til pasten. Tilsæt peber og æggeblomme

Tilsæt en stor mængde bacon eller hvor meget du nu foretrækker.

Den confiterede bacon ligges ved pasten

Den confiterede bacon ligges ved pasten

Det hele røres rundt mens det stadig er varmt.

Det hele røres rundt mens det stadig er varmt

Det hele røres rundt mens det stadig er varmt

Varmen fra pastaen  vil smelte osten og sammen med æggeblommen være med til at lave en dejlig cremet sauce der vil klinge sig til pastaen.

Her kan du også vælge at smage til med mere af fedtet fra confiteringen. Den er nemlig fyldt af smag. jeg gav den lige et lille skud – husk ikke så meget at det hele flyder af fedt. Men bare lige en teskefuld.
Jeg gav den også lidt mere parmesan og en gang salt.

Tilfreds med smagen blev der anrettet og pyntet med lidt friske timian blade.

Spaghetti carbonara med et twist

Spaghetti carbonara med et twist

Hold da op den var fyldt af smag.   Confitteringen havde fået de forskellige smage til at indgå baconen og gjorde den ekstra smagsfuldt. Selve kødet faldt fra hinanden, men stadig med modstand nok til at jeg ikke var tvivl om det var bacon.

Ikke en helt klassisk spaghetti carbonara – men en meget smagsfyldt variation.

 

 

 

 

Relaterede indlæg:

Tags: , , , , , , , ,

Author:Morten Ildal

Mortens første madblog ( inspiration.ildal.dk ) blev startet i august 2003. Fem år efter i august 2008 (hvad er der med august og madblogs) startede Lars og Morten grydeskeen . Lars, den anden halvdel af grydeskeen.dk er citeret for at have sagt om Morten "Nørden i ham skinner igennem i ALT han laver".

24 Responses to “Spaghetti carbonara – med et twist”

  1. 27. juli 2011 at 10:12 #

    I love it! Virkelig lækkert med den confiterede bacon. Min variant blev en værre bastard. Har forresten fundet på et godt slagord til vores Cook Off: “Fløde i kaffen – ikke i carbonaraen” ;-)

  2. 27. juli 2011 at 10:31 #

    haha – godt slogan:)

  3. 27. juli 2011 at 12:29 #

    Den udgave kan jeg godt stå inde for – nøjs det ser lækkert ud. Jeg tror jeg vil eksperimentere med at tørmodne mit røgede bacon så det bliver mere lufttørret og pancetta agtigt næste gang jeg skal lave Carbonara. Det fremhæver også smagen ganske betydeligt.

    Over and out,
    Kim Schulz

  4. 27. juli 2011 at 12:54 #

    Jeg er helt enig med Kim i at der skal bruges pancetta frem for bacon – jeg nægter at tro at italienere vil bruge bacon. Jeg mener så absolut at en spiseske fløde gør mirakler i en carbonara.

  5. 27. juli 2011 at 13:06 #

    @Kim – det smagte fantastisk. Glæder mig til at se din næste carbonara!:)

    @Jens

    http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonara har faktisk en meget god tilgang til historien bag ved.

    Så bacon er en klar mulighed hvis man vælger at gå med den amerikanske baggrund.

    Og der skal ikke fløde i:)

    (må dog indrømme at jeg har nydt flere med fløde, men synes at den er lige så cremet kun på æggeblommer)

  6. 27. juli 2011 at 19:40 #

    Uhmmm, det ser bare yummilicious ud da!
    Det er afgjort en opskrift jeg snart må afprøve :)

    /G.

  7. 27. juli 2011 at 20:42 #

    Nu tør jeg næsten ikke blande mig, men det ser forban*** godt ud! :) Må jeg helt sikkert prøve. Må man spørge til hvilket kamera og objektiv du bruger, for dine billeder er fantastiske. Kanon side.

    Anders/Foodster.dk

  8. 27. juli 2011 at 20:58 #

    @Gitte – Yummilicius..det er der aldrig nogle der har kaldt min mad før:) Håber det vil smage og drop endelig en kommentar og fortæl om hvordan det er gået.

    @Foodster – Ork ingen grund til at blande sig uden om:) Tak for rosen:)

    Både Lars og jeg bruger et canon 550d med et CANON EF 50MM F/1.8 II objektiv. Derudover har jeg et par studieflash sat op i mit køkken med paraplyer på. De fylder en del i mit lille køkken, men de er med til at give et godt lys.

  9. 27. juli 2011 at 21:20 #

    Det ser godt nok lækkert ud! Og hele idéen med at confitere bacon er jo fantastisk.. Det må prøves en dag.
    Jeg er dog også blandt dem der mener at der skal piskeflø’e i en carbonara… Men må hellere prøve at lave en uden fløde en dag før jeg kan udtale mig om det ;)

  10. 27. juli 2011 at 21:23 #

    Ja den er ikke så ringe den ide med at confitere bacon. Desværre ikke min, men kommer fra Noelle Carter fra latimes.com. Der kan ikke roses nok for den ide:)

    Der er godt nok mange flødetilhængere:)

  11. 27. juli 2011 at 21:26 #

    Må prøve det med flash og paraplyer. Har dog også et meget lille køkken, som er fyldt med gear :) Så kan jeg vist også godt hoppe på vognen uden fløde, uden at få prygl :) Må hellere prøve nogle af dine isopskrifter, de ser sku godt ud!

  12. 27. juli 2011 at 21:36 #

    Når man lige får lært det så giver det rigtig godt at have de flash og kan man få for meget gear i sit køkken hehe:)

  13. 27. juli 2011 at 21:41 #

    Det var forhåbenligt ikke et spørgsmål, men en konstatering? ;) Flashen giver en “dybde” og en varme i billederne. Det kan jeg altså ikke få i mine, men jeg må nok investere i en flash så. Så er der mere gear til farmand ;)

  14. 27. juli 2011 at 21:57 #

    mmm…. gear….:)

  15. 27. juli 2011 at 21:58 #

    I øvrigt så bliver mine billeder også farvekorrigeret – men med de to studieflash er det rent faktisk ikke ret meget de skal pilles ved.

    Hvad har du af kamera foodster?

  16. 27. juli 2011 at 22:06 #

    Jeg har et Canon 60D med et 18-200 mm macro objektiv.. Synes mine billeder mangler sjæl, og det har dine jo :) Jeg er ny i blogverdenen, men jeg lærer nok det hele hen af vejen ;)

  17. 27. juli 2011 at 22:07 #

    Undskyld 40D :) Tykke fingre og lille tastetur!

  18. 27. juli 2011 at 22:09 #

    hvis du vil så kan vi godt nørde videre om billeder. Mine billeder de første på år var virkelig rædsomme:) smid mig en mail morten grydeskeen.dk :)

  19. 27. juli 2011 at 22:10 #

    Fantastisk :) Du hører fra mig Morten!

  20. 27. juli 2011 at 22:14 #

    Der gik vist lige stavenasser i den kommentar hahaha:)

  21. 28. juli 2011 at 23:16 #

    Foodster: Prøv at lån et 50mm 1.8, det har de fleste Canonejere, for det koster kun 800,-, og er rigtig godt til portræt samt madfotografering. Et virkeligt røverkøb.

    Hvis du gider køre ned til Trige, så kan du da låne mit :)

  22. 29. juli 2011 at 19:20 #

    Hej Lars :) Igen et spørgsmål om grej! Jeg har faktisk lige lånt et af en ven i Århus, så vil forsøge mig med det.. Ellers skal du ikke være overrasket hvis jeg dumper forbi :)

  23. 17. januar 2012 at 13:21 #

    NAM!!

  24. 17. januar 2012 at 13:44 #

    @Louilicious – meget!

Leave a Reply