På Fanø ligger Slagter Christiansen. Jeg har i lang tid gerne ville besøge ham, da han laver en lufttørret skinke kaldet Fanø Skinken. Jeg har smagt den et par gange når jeg har købt hos specialitetsbutikker rundt omkring. Intet slår dog at besøge stedet hvor en råvare bliver lavet.
Forventningens glæde var stor, da jeg meget tidligt en lørdag vendte næsen mod Fanø på salturt jagt med Søren fra Gastromad.dk, hvor vi havde sat tid af til et besøg hos Slagter Christiansen i Nordby.
Slagteren ligger under fem minutters gang fra færgelejet på Fanø (Fanø ligger cirka 12 minutters sejlads fra Esbjerg) og selv om vi stoppede der for at proviantere inden salturt jagten, så er det besøget senere hvor min opmærksomhed var helt fokuseret på besøget.
Det er en meget stor og flot slagter butik, med en personlig og meget effektiv rutineret betjening. Alt blev klaret med et smil. Fremragende begyndelse.
Rummet er domineret af en lang køledisk hvor alsken hjemmelavede produkter ligger udstillet. Så mange forskellige slags hjemmelavede spegepølser at det vil kræve seks ugers ferie at få smagt sig igennem dem uden at foræde sig.
Vi havde et lille udvalg med på vores salturt jagt til morgenbrødet og de smagte alle fortræffeligt. En pølse jeg lagde specielt mærke til var Fanø Skinke pølse, der er en variant af kødpølse med Fanø skinke i. Den smagte udemærket.
En af de ting jeg altid køber hos slagtere, og et eller andet sted altid bliver skuffet over, er Leverpølser. Det er som regel ikke smagen men konsistensen som skuffer mig.
Det blev jeg forskånet for hos Slagter Christiansen, hvor hans Herregårds Leverpølse er den bedste jeg nogensinde har smagt. Fint hakket, rørt perfekt – konsistensen var en cremet nydelse der var med til at understøtte den delikate smag til noget meget stort.
Jeg var mildest talt imponeret.
Der stod i øvrigt en rigtig fin pålægsmaskine i butikken – den står nu på ønskelisten.
Men grunden til besøget, og stjernen i foretagenet, er Fanø skinken som de har lavet siden 1996. Fanø skinken er en lufttørret skinke lavet for at konkurrere med de store kendte skinker fra udlandet.
Fanø skinken bliver selvfølgelig solgt skiveskåret, men også i større stykker hvor man selv skal skære den, hvilket er godt håndværk.
Når du køber lufttørret skinke tyndskåret i discountmarkederne mister de meget hurtigt smag og fugtighed, og det er med til at gøre dem kedelige.
Jeg har flere gange i Spanien prøvet at få et lufttørret sortfods skinke der lige er skåret fra skinken og det bibeholder en hel del mere smag og friskhed.
Jeg udvalgte mig et stykke med en flot fedt kant, fordi der er meget smag i fedtet men jeg havde allerede på det tidspunkt en skummel tanke om bruge det i en ret eller to. Mere om det i de næste par indlæg, der kommer snart
Testen blev foretaget sammen med min gode kollega Søren J. Damm, hvis gastronomiske erfaring og engagement gjorde ham til den rette person at lave en smags test samme med.
Fordelen ved at købe en lufttørret skinke i et helt stykke kan ses på billedet oven over. Fanø skinken have stadig sin saftighed, hvilket er en vigtig del af helhedsoplevelsen.
Der blev skåret og smagt flere gange.Vi skar skindet af, husk at gemme det. I fryseren med det, for det er fyldt med smag og kan bruges senere til at give smag til retter.
Først så vi kunne danne os et indtryk af smagen, men hurtigt blev vi fanget i ikke at kunne lade være med at lige skulle smage igen.
Fanø skinken er en helt fantatisk lufttørret skinke. Saftig, mør og med en dybde og kompleksistet i smagen der gør at det er som at gå på opdagelse i hvad ens smagsløg kan fange af indtryk.
Med Sørens ord:
”Slagter Henrik Christiansens originale Fanø Skinke er, efter min mening, den eneste lufttørrede dansk producerede skinke, der har en smagsmæssig dybde og nuance der kan måle sig med de bedste fra Italien og Spanien. Her er smagsbilledet dybt, komplekst, fyldt med umami, og ikke blot salt til kant, som tit er tilfældet med danske og tyske specialskinker. Et unikt gastronomisk produkt, der reelt kun har én overmand/skinke, nemlig den spanske sortfodsskinke. Fanø Skinke: 8.5 point ud af 10 mulige.”
Søren J. Damm
Jeg kan kun være enig.
Skriv et svar til Morten Annuller svar