Jeg kan godt lide at gå på markeder og handle råvarer. Specielt hvis der er små producenter der sælger deres egne produkter.
Roskilde har hver onsdag og lørdag marked på stændertorvet, lige ved siden af Roskilde Domkirke. Et marked der kombinere to af mine yndlingsinteressr – mad og historie. Det er ikke svært at forestille sig hvordan folk har levet og handlet rundt om Domkirken igennem tiderne.
Det er ikke noget stort marked, det tager ikke mere en ti minutter i rask trav for at have gået det hele rundt.
Der er til gengæld en herlig stemning. Jeg kommer der ikke så tit men har kigget forbi i ny og næ gennem årerne og kan genkende rigtig mange af de handlende fra tidligere.
Hvilket jeg er sikker på bidrager til den gode stemning.
Jeg så omkring fem grønthandlere. Tre fiskehandlere, en ostevogn (Ostekurven), to vogne med brød, en oliven/eddike stand, en med krydderurter og en stand med marmelader, honning og saft. I det hele taget et meget anstændigt udbud.
Derudover var der en blanding af klassisk kræmmermarked boder hvor du kan få stillet lysterne med alt fra gammelt bestik, underlige dimser, bøger, tegneserier og whatnot.
Solen skinnede flot under mit besøg her i lørdag og det tog mig ikke lang tid at få købt mere ind end der kunne være i tasken.
Hos Ostekurven blev det til en P’tite Tomme de chrèvre (en tomme på ged..nu har jeg aldrig!). En spændende ost der starter langsomt og så over tid fylder mundhulen med en herlig smag der bare bliver ved med at vokse. Det blev også til en Saint Agur som er en af mine yndlings blåskimmel. I den går det hele bare op i en højere helhed.
Derefter gik turen forbi Søbakkegaard standen hvor det blev til et lille glas nyslynget honning og en flaske blandet saft. Sjovt træk at de forskellige safter var i vinflasker med prop og det hele. En ganske udemærket saft iøvrigt med mere karakter og uden den sædvanlige vægt på jordbær i smagen.
Jeg har gang i et sjældent projekt herhjemme der går ud på at dyrke krydderurter i vindueskarmen. Hvilket er lidt modigt, da jeg indtil videre i mit liv har fået slået alt grønt der skulle kunne vokse ihjel.
Lige nu gror der citronmelisse, basilikum, purløg og persille i vindueskarmen. Min interesse blev fanget af en stand der havde et meget stort udvalg af krydderurter. Jeg fandt aldrig ud af hvor de kom fra, så input er meget velkommen.
Jeg fik med meget venlig hjælp besluttet mig for en hot spicey origano, hvidløgspurløg og en dværg timian.
De havde også et stort udvalg af chili planter og jeg endte op med en sort chili plante. Modig som få er jeg.
På disken lå der små zucciner med blomst på. Hvilket fristede med det samme. Jeg har faktisk aldrig smagt blomsten, så her var muligheden.
Sidste ting der blev købt hos dem var Topløg. Det bliver spændende at prøve at lave noget med dem.
I det hele taget en god måde at lave sine indkøb på og rart at se et så levende marked så tæt på hvor jeg bor.
Skriv et svar