Roskilde marked på stændertorvet

Roskilde marked på stændertorvet

Jeg kan godt lide at gå på markeder og handle råvarer. Specielt hvis der er små producenter der sælger deres egne produkter.

Roskilde marked på stændertorvet
Roskilde marked på stændertorvet

Roskilde har hver onsdag og lørdag marked på stændertorvet, lige ved siden af Roskilde Domkirke. Et marked der kombinere to af mine yndlingsinteressr – mad og historie. Det er ikke svært at forestille sig hvordan folk har levet og handlet rundt om Domkirken igennem tiderne.

Det er ikke noget stort marked, det tager ikke mere en ti minutter i rask trav for at have gået det hele rundt.
Der er til gengæld en herlig stemning. Jeg kommer der ikke så tit men har kigget forbi i ny og næ gennem årerne og kan genkende rigtig mange af de handlende fra tidligere.
Hvilket jeg er sikker på bidrager til den gode stemning.

Jeg så omkring fem grønthandlere. Tre fiskehandlere, en ostevogn (Ostekurven), to vogne med brød, en oliven/eddike stand, en med krydderurter og en stand med marmelader, honning og saft. I det hele taget et meget anstændigt udbud.

Ostekurven
Ostekurven
Roskilde marked på stændertorvet
Roskilde marked på stændertorvet
Oliven, eddiker og grønthandel i baggrunden
Oliven, eddiker og grønthandel i baggrunden
Høj stemning
Høj stemning
Friske løg
Friske løg
En af de tre fiskehandlere på Roskilde marked i aktion
En af de tre fiskehandlere på Roskilde marked i aktion

Derudover var der en blanding af klassisk kræmmermarked boder hvor du kan få stillet lysterne med alt fra gammelt bestik, underlige dimser, bøger, tegneserier og whatnot.

Der kan købes lidt af det hele
Der kan købes lidt af det hele

Solen skinnede flot under mit besøg her i lørdag og det tog mig ikke lang tid at få købt mere ind end der kunne være i tasken.

Hos Ostekurven blev det til en P’tite Tomme de chrèvre (en tomme på ged..nu har jeg aldrig!). En spændende ost der starter langsomt og så over tid fylder mundhulen med en herlig smag der bare bliver ved med at vokse. Det blev også til en Saint Agur som er en af mine yndlings blåskimmel. I den går det hele bare op i en højere helhed.

P'tite Tomme de chèvre
P
P'tite Tomme de chrèvre til venstre og Saint Agur til hjre
P

Derefter gik turen forbi Søbakkegaard standen hvor det blev til et lille glas nyslynget honning og en flaske blandet saft.  Sjovt træk at de forskellige safter var i vinflasker med prop og det hele. En ganske udemærket saft iøvrigt med mere karakter og uden den sædvanlige vægt på jordbær i smagen.

Saft fra Søbakkegaard
Saft fra Søbakkegaard
Honning fra Søbakkegaard
Honning fra Søbakkegaard

Jeg har gang i et sjældent projekt herhjemme der går ud på at dyrke krydderurter i vindueskarmen. Hvilket er lidt modigt, da jeg indtil videre i mit liv har fået slået alt grønt der skulle kunne vokse ihjel.
Lige nu gror der citronmelisse, basilikum, purløg og persille i vindueskarmen.  Min interesse blev fanget af en stand der havde et meget stort udvalg af krydderurter.  Jeg fandt aldrig ud af hvor de kom fra, så input er meget velkommen.

Muligt at købe hjemmedyrkede krydderurter
Muligt at købe hjemmedyrkede krydderurter

Jeg fik med meget venlig hjælp besluttet mig for en hot spicey origano, hvidløgspurløg og en dværg timian.
De havde også et stort udvalg af chili planter og jeg endte op med en sort chili plante. Modig som få er jeg.

På disken lå der små zucciner med blomst på. Hvilket fristede med det samme. Jeg har faktisk aldrig smagt blomsten, så her var muligheden.
Sidste ting der blev købt hos dem var Topløg. Det bliver spændende at prøve at lave noget med dem.

Topløg og zucchini
Topløg og zucchini
Topløg øverst og zuccine med blomst på
Topløg øverst og zuccine med blomst på

I det hele taget en god måde at lave sine indkøb på og rart at se et så levende marked så tæt på hvor jeg bor.


Udgivet

i

af

Kommentarer

16 svar til “Roskilde marked på stændertorvet”

 1. Signe Avatar

  Jeg prøver virkelig på at bekæmpe min trang til småmarkeder og gårdbutikker, da jeg også bare elsker at gå og dufte, smage og småsludre med de handlende – og det er jo sjældent billigt.
  Spændende krydderurter du fik indkøbt og den der gede-tomme gad jeg da godt smage 🙂

 2. Morten Avatar

  Det er sjældent billigt, men med muligheden for en masse gode oplevelser:)

  Den der gede tomme er rigtig spændende og den er ikke for folk der ikke kan lide gedeoste det er sikkert:)

 3. Piskeriset Avatar

  Hehe, jeg var også på torvet i går og havde tænkt på at tage kamera med – men glemte det. Det er skønne billeder, du har taget! Nu har jeg i stedet linket til dette indlæg i det blogindlæg, jeg er ved at skrive 🙂

  Jeg fik desværre ikke købt ind hos ostehandleren, da der var en hel del mennesker på det tidspunkt, hvor vi var forbi, men vi nåede da forbi flere grønthandlere, Store Børs’ brødsalg, krydderurtepusheren samt blomsterhandleren.

 4. Morten Avatar

  Jeg står altid til tjeneste som backup når du ikke har fået dit kamera med:) Jeg har da nogle billeder i overskud hvis det kunne have interesse?

  De var også heldige med vejret i går. Varmt men med en lille vind der gjorde behageligt.

  Det irriterer mig at jeg ikke fandt ud af hvad de der krydderurte pusher hed. Der var rigtig mange sjove ting i blandt.

 5. Piskeriset Avatar

  Tak for tilbuddet – men jeg har det helt fint med blot at linke hertil 🙂

  Jeg fik heller ikke fat i navnet, men til gengæld så jeg, at de holder ferie de næste par uger og først er tilbage i slutningen af juli. Mon ikke jeg skal forbi dem igen – de havde ganske rigtig mange gode ting.

 6. Morten Avatar

  Link løs!:)

  Jeg satser også på at komme forbi dem igen – enten fordi jeg ikke har kunnet holde liv i mine krydderurter eller for at få flere. Det er ren win win:)

 7. sverigestossen Avatar

  Når nu du alligevel gror krydderurter, så husk lige at tage en af de små topløg og smid i en potte. Så har du løg resten af dit liv.

 8. Morten Avatar

  Det var da en fremragende ide! Bliver spændende om den kommer op.

  Jeg har iøvrigt spist et par stykker. De er meget godt og ikke som andre løg.

  Tak for tippet:)

 9. […] Desserten blev lavet ud fra tre forskellige slags bær, som jeg købte på torvet. Jeg har som tidligere nævnt tænkt mig at få brugt torvet langt mere denne sommer, og vi fandt da også en del gode ting, da vi handlede ind i går. Jeg havde overvejet at tage kamera med for at fotografere boderne, men det glemte jeg. Til gengæld havde Morten fra grydeskeen.dk samme tanke, så da han også var der i går (nej, vi stødte ikke på hinanden), tog han billeder – du kan se dem her. […]

 10. Charlotte Avatar
  Charlotte

  Oj oj, hvor skønne billeder. Bliver helt varm om hjertet. Jeg ville gå helt agurk hvis jeg blev lokket ind på sådant et marked. A pro pros agurker – vidunderligt at se krumme agurker – mon EU er klar over de handles:-)
  Charlotte

 11. Tim fra Martnar Avatar

  Hei, mange fine bilder fra Roskilde markedet, for en bra oversikt over markeder i Norge, besøk : http://www.martnar.no…... litt norsk markeds kultur 😉

 12. Didde Avatar

  Hej Morten,

  Det er super du har blogget om det marked, jeg anede ikke det fandtes.
  Ved du hvornår de åbner og lukker?
  Ved du om der findes noget lignende i Holbæk, ren tilfældigvis?

  Didde

 13. Morten Avatar

  @Tim – jeg har her fornyligt været en tur i Bergen og var en tur forbi deres fiskemarked. Der kommer noget om det senere her.
  Tak for linket, altid rart at se hvad der sker rundt omkring.

  @Didde – om lørdagen har de åben fra 10-14. Jeg ved ikke hvordan det ser ud om onsdagen.

  Jeg ved ikke om det er noget i Holbæk desværre. Google kunne heller ikke hjælpe med noget.

 14. […] taget et kyllingebryst op og havde et par små squash og squashblomster til overs fra mit besøg på markedet i Roskilde – så var det med at tænkte hurtigt og komme i sving. Nu er den her ret ikke hurtig […]

 15. judy salem Avatar
  judy salem

  Jeg er total nyflytter til Roskilde kommune, men har hørt ad omveje om dette dejlige marked. Er det muligt for een af jer at skrive om hvornår dette marked er der, om det er hele året, hvilke dage og indenfor hvilke tidsrum?? Endvidere ønsker jeg også oplysninger om andre former for markeder med evnt. andre ting, hvis det er muligt. På forhånd tak og skøøøøøøøøøønne billeder af markedet. <kram Judy

 16. […] Desserten blev lavet ud fra tre forskellige slags bær, som jeg købte på torvet. Jeg har som tidligere nævnt tænkt mig at få brugt torvet langt mere denne sommer, og vi fandt da også en del gode ting, da vi handlede ind i går. Jeg havde overvejet at tage kamera med for at fotografere boderne, men det glemte jeg. Til gengæld havde Morten fra grydeskeen.dk samme tanke, så da han også var der i går (nej, vi stødte ikke på hinanden), tog han billeder – du kan se dem her. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *